Oudste Roeselaarse Martha Van Coille (106) zingt nog dagelijks ‘Tous va très bien madame de la Marquise’

Feest in wzc BEN voor Martha Van Coillie, 106 jaar geleden geboren in het Nederlandse Ermerlo (provincie Gelderland) tijdens WO I op 18 september 1917. Familie, vrienden en medebewoners kwamen op zondag 17 september langs om Martha te feliciteren. Haar achternicht schepen Mieke Vanbrussel nam namens stad de honneurs waar. Zij is de oudste Roeselarenaar.

“Mijn ouders vluchtten met drie kinderen voor de oorlog naar Nederland en ze kwamen met zes terug, ik was er één van”, vertelt Martha. “Nadien zijn er nog een aantal zussen en broers bijgekomen en vormden we een groot en christelijk gezin van dertien kinderen. Vier van mijn zussen zijn kloosterzuster: Lutgarde en Fientje bij de Benedictenessen, Hilda bij de Zusters van Liefde en Greta bij de Grauwzusters. Mijn vader Alfons was architect en tekende o.a. de plannen voor de H. Hartkerk en was een belangrijke schakel in de heropbouw van Roeselare.”

“Ik huwde met Frans Denys, broer van Willem Denys, de geestelijke vader van Peegie. We hebben geen kinderen. Mijn man was apotheker en hij startte met een totaal nieuwe apotheek in de Tieltstraat in Pittem, ik hielp mee waar ik kon. Ik kon altijd goed overweg met naald en draad. In september 2016 verhuisde ik op 99-jarige leeftijd van de Knapenstraat naar mijn nieuwe thuis in het wzc Vincenthove (nù BEN), waar ik graag verblijf en er de best mogelijke zorg krijg.”

IJsjes en porto

“Ze maakt nog elke dag een toertje in de gang met haar rollator, terwijl ze gekende liedjes van vroeger zingt, zoals ‘Tineke van Heule’ en ‘Tous va très bien madame de la Marquise’. Ze komt immers uit een muzikale familie en dat hoor je”, aldus de hoofdverantwoordelijke van haar afdeling. “Mijn geheim van zo’n lang leven zegt Martha met veel overtuiging is: steeds welgezind zijn en nu en dan een ijsje en een porto.”

Op naar de 107!

(AD)

The post Oudste Roeselaarse Martha Van Coille (106) zingt nog dagelijks ‘Tous va très bien madame de la Marquise’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

“Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse Staden

Ter gelegenheid van het verbroederingsweekend tussen het Duitse en het Vlaamse Staden, dat van 27 tot 29 juli plaatsvindt, fietst Marc Van Ysacker van Staden in België naar Staden in Duitsland en terug. Marc is evenwel nog op zoek naar een fietscompagnon.
The post “Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

“DEMbargo”: Rijke donateurs van de Democraten draaien geldkraan dicht tot Biden terugtreedt

Verschillende financiers van de Democratische Partij zetten hun donaties stop. Ze doen dit om de druk op Biden te verhogen, zodat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De 81-jarige Amerikaanse president Joe Biden, die vorige week een zwak debatoptreden had, zegt echter vastbesloten te zijn om als presidentskandidaat van de Democratische Partij aan te blijven.

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »