Honderden flitsboetes na ‘onzichtbare’ zone 30 tijdens Highlight in Ieper: “Zo werd het een zéér duur festival”

Highlight Festival trok in het eerste weekend van september 11.000 bezoekers naar de weide aan de Ieperse Zuiderring. Om de veiligheid te verhogen werd toen een zone 30 ingesteld op een stukje Meenseweg. “Maar dat wisten wij niet”, reageren tal van verraste bestuurders die deze week een flitsboete in de bus kregen.

“Onze zoon kon lastminute een festivalticket bemachtigen en mijn vrouw voerde hem zaterdag om 22 uur naar Highlight”, vertelt Maxim Vermeeren (42) uit Zonnebeke. “Op een stuk Meenseweg, die uitmondt in zone 90, reed ze slechts 50 kilometer per uur omwille van het festival in de buurt. Ze schrok toen ze deze week niet één maar twee flitsboetes in onze bus vond: ook bij de terugrit was ze geflitst. Goed voor een totaalbedrag van 216 euro. Zo werd het een zéér duur festival.”

Open brief

Maxim is verkozen tot Zonnebeeks gemeenteraadslid (In Samen Spraak) en zetelt in de politieraad van politiezone Arro Ieper. “Het is mijn plicht om dingen die niet lopen zoals het zou moeten, onder de aandacht te brengen. Daarom schreef ik een open brief. Op sociale media stromen reacties binnen van tal van mensen die hetzelfde meemaakten.”

Volgens politiezone Arro Ieper werden er 700 personen geflitst. “Ik hoorde intussen mensen die gelijkaardige boetes in de bus kregen”, vervolgt Maxim. “Ook zij waren totaal verrast. De festivalparking bevond zich aan de Meenseweg, waardoor heel wat festivalgangers die drukke weg moesten kruisen tussen het kruispunt met de Wulvestraat en de rotonde met de Zuiderring. Een zone 30 lijkt me dan ook een goede maatregel om de veiligheid te garanderen, maar dan moet de snelheidsbeperking voldoende vooraf aangekondigd zijn.”

Weinig zichtbaar

“Richting Ieper geldt op de Meenseweg zone 70 km, maar ongeveer 100 meter verder dan de Wulvestraat wordt dit zone 90. Ter hoogte van de Wulvestraat werd één tijdelijk bord met snelheidsbeperking van zone 30 geplaatst, amper 50 meter verder werd de flitsradar opgesteld. Geen wonder dat er heel wat overtredingen werden vastgesteld. Zelfs als men het bord zou gezien hebben, dan had men geen tijd om op een veilige manier – zonder abrupt te remmen – de snelheid te minderen.”

“Bovendien werden overtredingen vastgesteld na 22 uur, wanneer één bord C43 weinig zichtbaar is. Men had de snelheid gradueel kunnen verlagen van 70 naar 50 en vervolgens naar 30. Men had al 200 meter voor de snelheidsbeperking een bord kunnen plaatsen.”

Fout rechtzetten?

“Ik hoop dat het Iepers stadsbestuur, dat hiervoor verantwoordelijk is, deze fout wil inzien en rechtzetten. In tijden waar veel burgers het financieel niet makkelijk hebben, lijkt het me geen goede zaak om mensen op deze manier diep in hun buidel te laten tasten.”

“Dergelijke werkwijze zorgt er enkel voor dat de weerstand tegen politie en controles groter wordt. Ik spreek liever rechtstreeks met de verantwoordelijken en had dit graag aangekaart in de politieraad. De vele gedupeerden hebben echter niet zoveel tijd om hun boete te betalen. Vandaar de open brief.”

Signalisatie checken

“Dit is het eerste wat ik ervan hoor”, zegt Emmily Talpe in een eerste reactie. Talpe, die als Iepers burgemeester (Open Ieper) ook het politiecollege van politiezone Arro Ieper voorzit, belooft om “de signalisatie te checken”.

(TP)

The post Honderden flitsboetes na ‘onzichtbare’ zone 30 tijdens Highlight in Ieper: “Zo werd het een zéér duur festival” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Doen nieuwe details over bedrog de bom ontploffen tussen Felipe en Letizia? “De koning kan haar niet meer uitstaan”

Staat het huwelijk van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) op springen? In de Spaanse pers duiken steeds meer geruchten op dat het koppel op een scheiding afstevent, na overspel van Letizia. “Ze kunnen elkaar niet meer uitstaan en hebben een geheime regeling over de kinderen,” klinkt het. Zeker nu haar vermeende minnaar weer van zich laat horen en

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »