Overleden dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen pleintje in Brugge

Naar traditie, sinds 2016, trapte Cultuurcentrum Brugge het nieuwe seizoen weer af met de tijdelijk benaming van het pleintje bij theaterzaal Biekorf naar een Brugse culturele persoonlijkheid. Dit jaar werd gekozen voor de deze zomer overleden Brugse dichteres Patricia Lasoen.

Wijlen Patricia Lasoen treedt met deze naamgeving in de voetsporen van Jacqueline Compernolle, Marec, Lara Taveirne, Peter Slabbynck, Anna Vercammen, Sam Louwyck en DJ Grazzhoppa. Deze Bruggelingen of met Brugge verwante culturele persoonlijkheden mochten eerder een jaar lang hun naam geven aan het stemmige pleintje bij de Biekorf, met ingang langs de Sint-Jakobsstraat. “Het is traditiegetrouw een feestelijk moment, de inhuldiging van dit pleintje. Maar tot onze grote spijt heerst er vandaag toch een droefheid. Deze zomervakantie namen we afscheid van de persoon naar wie het pleintje vandaag vernoemen: Patricia Lasoen, de Brugse dichter-taalvirtuoos die met haar prachtig oeuvre en innemende persoonlijkheid op tal van kunstenaars een blijvende indruk heeft gemaakt”, vertelde burgemeester Dirk De fauw. Patricia Lasoen debuteerde in 1968 met de bundel ‘Ontwerp voor een Japanse houtgravure’ en wordt samen met dichters als Herman de Coninck en Jan Vanriet tot de zogenaamde nieuw-realisten gerekend. In 1990 debuteerde ze als romanschrijfster met ‘De geur van rood’.

“De activiteiten van het Cultuurcentrum rond Patricia Lasoen, die al voor haar dood gepland worden, gaan door als een passend eerbetoon. Er volgt nog een tentoonstelling in exporuimte Biekorf, een publicatie met een bloemlezing van haar werk samengesteld door Lara Taveirne en een avondvullend ode”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. Tijdens de inhuldiging waren ook drie van haar kinderen aanwezig, waaronder de bekende historicus Jan Dumolyn. “Dit is een heel mooi gebaar, zeker gezien mijn moeder – die al enige jaren voor haar dood dement was en in een woon-zorgcentrum verbleef – al sinds de jaren ‘90 grotendeels uit the picture was. Het doet ons al familie ook veel plezier dat haar vandaag zoveel vrienden, bekenden en sympathisanten aanwezig zijn.”

The post Overleden dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen pleintje in Brugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Ex-minister Pieter De Crem spreekt na vier jaar op zijn tanden bijten: “De kiezer heeft Vlaams en rechts gestemd, maar niet op CD&V. Dat moet een belletje doen afgaan”

“Dit was het slechtste resultaat voor CD&V sinds 1946.” Vier jaar beet ex-minister voor CD&V Pieter De Crem (61) op zijn tanden, maar ‘Crembo’ is noch zijn streken noch zijn strijdvaardigheid kwijt. “Voor wat moderniteit zijn we ons programma uit het oog verloren.” En: “CD&V moet de lokale verkiezingen winnen, of de partij verliest nog meer haar handelsfonds.” De Crem

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »