Zussen Riet en Saar trokken met broer Stan naar Jamboree in Zuid-Korea: “Binnen vier jaar naar Polen”

Scoutsers in hart en nieren, dat is het minste wat je kan zeggen van Stan (22), Riet (20) en Saar (15) Vuylsteke. Met z’n drietjes uit eenzelfde gezin woonden ze van 24 juli tot 14 augustus de wereldjamboree bij in Zuid-Korea, op zo’n slordige 18 uur vliegen van Brussel.

“Het was mijn zus Saar die met het idee kwam om mee te gaan”, aldus Riet Vuylsteke, die studeert voor kleuteronderwijzeres in Brugge en langs de Torhoutstraat woont met ouders Siegfried Vuylsteke en Evelyn Dewagtere. “Maar ik was te oud om mee te gaan als gast en te jong om als leiding mee te reizen. Maar waar een wil is, is een weg en het is me toch gelukt. We waren zo goed als uniek, want er was naast ons maar één ander gezin waarvan drie kinderen naar de jamboree reisden. Saar en ik zijn samen vertrokken in Brussel, terwijl Stan, die Sound Design studeert in Brussel, vanuit Frankfurt vertrok. De trip naar Zuid-Korea was natuurlijk niet goedkoop, maar we hebben er heel veel voor teruggekregen”, zegt Riet.

Verbroederen

“De ongeveer 40.000 scoutsers uit 160 landen verbleven er in verschillende units op een terrein van 14 km²”, vervolgt Saar, die student Latijn is in Diksmuide. “We hadden buren uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Korea, dus verbroederen was een noodzaak. Een Belgische unit bestond uit vier leiders en 36 gasten van overal in Vlaanderen. De eerste 10 dagen werd er een zogenaamde voorreis georganiseerd, waarbij we het land bezochten. We maakten kennis met de hoofdstad Seoul, we stonden op de grens met Noord-Korea, we bezochten Gangnam Street en we deden heel wat musea aan, want daaraan is in Korea zeker geen gebrek. Indrukwekkend was de hangbrug van één kilometer lang die we overstaken. Naast de natuur en de cultuur was er natuurlijk ook plaats voor gastronomie. Voor mijn zus Riet die vegetarisch is, was dit dus soms enkel zeewier en rijst (lacht), maar wanneer we in een grote stad aten, kwamen we telkens uit bij enkele heerlijke gerechten.”

Tyfoon

“Het klimaat, dat was een ander paar mouwen”, weet Riet, “want de luchtvochtigheid was er maar liefst tussen de 80 en 100 procent, terwijl we een gevoelstemperatuur van 48 graden mochten trotseren. Katoenen kledij was geen optie, enkel lichte voetbalshirtjes, want zweten deden we daar 24 op 7. Vooral het kennismaken met andere culturen was een verrijking. Tijdens de culturele dagen ging Stan thee drinken bij de Argentijnen en lieten wij ons haar vlechten bij de Jamaicanen. Bij de Belgen was het vooral dansen op ’t Smidje en wafels eten. Maar toen kwam het tyfoongevaar en moesten onze tentenkampen uit voorzorg geëvacueerd worden. Jammer, want de voorspelde hevigheid van de storm bleef uit. Hoe dan ook, er werd goed voor ons gezorgd en we werden met meer dan 800 bussen geëvacueerd naar een onderkomen in universiteitsgebouwen. Het programma moest aangepast worden, maar dat kon de pret niet bederven.”

Volleybal

“Er mocht door de leiders materiaal meegenomen worden uit België en in onze unit hadden ze een volleybalnet mee, wat toevallig mijn sport is. Ik heb daar dus elke dag gevolleybald met tal van andere nationaliteiten. We werden op een dag bij wijze van verrassing getrakteerd op een luchtshow, maar dat kwam wat ongelukkig uit voor enkele leden van de Oekraïense afvaardiging. Die deden daar het verschot van hun leven op… Tijdens een slotshow maakten we kennis met maar liefst 18 K-popbands en konden we de jamboree op een mooie manier afsluiten. We koesteren de herinneringen aan de prachtige natuur en de ongelooflijke gastvrijheid van de Zuid-Koreanen. Ook heel wat blijvende vriendschappen zijn gesmeed, zowel met Vlaamse als buitenlandse scoutsers. In 2024 is er een Europese jamboree in Noorwegen, maar Stan, Riet en ik staan al vol ongeduld te trappelen om in 2027 naar Polen te trekken, want eens je die wereldjamboree hebt meegemaakt, smaakt dat duidelijk naar meer”, besluit Saar. (JD)

The post Zussen Riet en Saar trokken met broer Stan naar Jamboree in Zuid-Korea: “Binnen vier jaar naar Polen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling”

Eind deze maand starten de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. De Westhoek telt verschillende ex-olympiërs. Wij zochten hen op en blikken terug naar hun olympische ervaring. Vandaag deel 1: ex-wielrenster Lieselot Decroix (37).
The post Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem

Besox wordt de nieuwe naamsponsor van Besox Handbalclub Izegem. Besox werd twee jaar geleden in één klap hoofdsponsor van de club en heeft extra inspanningen geleverd om volgend seizoen ook naamsponsor te worden.
The post Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »