Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie

Goed opgeleide animatoren zijn broodnodig. Speelpleinwerkingen krijgen steeds meer kinderen over de vloer, maar vinden steeds moeilijker voldoende gediplomeerde animatoren. Daarom organiseren Middelkerke en Oostende in de krokusvakantie 2024 voor het eerst een gezamenlijke cursus voor animatoren in het jeugdwerk.

De cursus vindt plaats in Middelkerke. Natacha Lejaeghere is er als schepen bevoegd voor Jeugd. “We zijn tevreden deze samenwerking te kunnen aankondigen. Voor alle duidelijkheid: er is voorlopig geen tekort aan animatoren, al kan dat snel veranderen. We verwachten wel opnieuw een volle speelpleinwerking. Ik ben er zeker van dat dat ook het geval is voor Oostende. Een constante instroom van gekwalificeerde animatoren is dus echt noodzakelijk. Logisch, want je bent verantwoordelijk voor een behoorlijke groep jonge kinderen.”

Olivier Vervaecke, diensthoofd Jeugd in Oostende, wijst erop dat de cursus focust op belangrijke competenties. “Denk maar aan het opzetten van creatieve activiteiten die zijn afgestemd op de interesse van kinderen, aan groepsdynamiek, aan EHBO, en vooral aan communiceren met kinderen en ouders. De cursus wordt gegeven door de experts van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS). Zij organiseren jaarlijks tientallen dergelijke cursussen.’’

Tineke Van Hoof, diensthoofd Jeugd in Middelkerke: “De cursus duurt zes dagen. Je leert hoe je activiteiten voorbereidt, hoe je moet omgaan met kinderen en welke verantwoordelijkheid je draagt. Maaltijden, begeleiding en verzekering zijn inbegrepen. Na de cursus moeten deelnemers vijftig uur stage volgen. Dat kan in een van onze speelpleinwerkingen.”

“We bieden kandidaten een erkende cursus dicht bij huis. Vanuit Oostende leggen we zelfs dagelijks busvervoer in naar Middelkerke”, zegt Vervaecke nog.

Bart Plasschaert, schepen voor Jeugd in Oostende, juicht dit initiatief toe. “Dankzij deze samenwerking kunnen we de animatorencursus opnieuw lokaal aanbieden en zo ook jongeren aantrekken voor wie de drempel om een cursus te volgen met overnachting te groot is.”

25 plaatsen

De cursus vindt plaats in De Branding, van maandag 12 tot en met zaterdag 17 februari. Er kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Jongeren vanaf 15 jaar (geboren in 2008) kunnen zich hiervoor inschrijven.

Alle Middelkerkse jongeren geboren tussen 1 juli 2007 en 12 februari 2009 krijgen de infofolder toegestuurd. In Oostende ontvangen alle jongeren van geboortejaar 2008 een uitnodiging. Inschrijven kan vanaf 28 september 2023 om 18 uur. (PG)

The post Gezamenlijke cursus jeugdanimator in krokusvakantie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vier arrestaties in vermoedelijk corruptiedossier bij bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

“Zelensky zou in 2022 verlies van Donbas en Krim aanvaard hebben”: Boris Johnson trapt opnieuw in val van Russische komieken

Boris Johnson is opnieuw het slachtoffer geworden van een telefoongrap. Op de beelden is te zien hoe de Britse ex-premier zijn inkijk geeft op de oorlog in Oekraïne. Hij spreekt vrijuit en is zich duidelijk van geen kwaad bewust. “Premier Zelensky zou in 2022 het verlies van de Donbas en de Krim aanvaard hebben, op voorwaarde dat zijn land bescherming

Lees meer »

Na De Wever zijn pleidooi voor luchtafweer: hoe kwetsbaar is ons land? “We kruipen dan best in een heel diep hol”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »

Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro verdwenen”

Een vechtpartij in de Kortrijkse uitgaansbuurt kan drie jongeren tot drie maanden cel en 600 euro boete opleveren. Het slachtoffer vraagt echter ook ruim 4.000 euro schadevergoeding voor een gouden ketting die verdween in de schermutseling. “Maar daar weet ik niets van”, aldus een betrokkene.
The post Vechtpartij in ‘t Straatje kan dure grap worden: “Kruis van 4.000 euro

Lees meer »

Izegem Koers en dan mag je geen dorst lijden: van champagne voor Kloen tot optredens aan Café Abele

Bij het BK in Izegem, presenteerde de Pekkerstad nog de laatste toog uit de Belgische wielergeschiedenis. Maar ook tijdens Izegem Koers (donderdag 5 september) kun je langs het parcours, op heel wat plaatsten terecht om de dorst te lessen. Onder meer Café Abele herleeft waar de herberg vroeger stond, Toneelgilde De Lanteern pakt uit met een champagnebar aan de voet

Lees meer »

Politiekorps kijkt naar elkaar nadat 24.000 euro uit politiekluis is gestolen: “Alles wijst op inside job”

Wanneer de boekhouder terugkeert uit ziekteverlof, blijkt er 24.000 gestolen te zijn uit de politiekluis van de Brugse scheepvaartpolitie. Wie is de dader? Op die vraag proberen de Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge een antwoord te vinden. En daarvoor wordt vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemannen en -vrouwen die er werken gekeken.

Lees meer »

20 bewoners in de buurt van Plopsa De Panne geëvacueerd na gaslek

In de De Pannelaan in Adinkerke, bij De Panne, zijn ongeveer 20 mensen geëvacueerd na een gaslek. Waarschijnlijk is het lek ontstaan in een leiding onder een voortuin. Fluvius heeft een deel van de leiding afgesloten, maar is nog op zoek naar de exacte locatie van het lek. De meeste mensen zijn ondertussen weer thuis.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De school is nu een weekje gestart, maar hier en daar is het nog wat zoeken naar een evenwicht. Ook in kleuterschool De Wetstraat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Derde graad Lyceum-Heilige Familie in Ieper verhuist naar andere locatie en trapt nieuw schooljaar feestelijk op gang

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar verhuisden de klassen van het vijfde en zesde leerjaar van het Lyceum-Heilige Familie in Ieper. Alle klassen kwamen op die manier op één vestiging terecht. De verhuis gebeurde al tijdens de vakantie en werd op de eerste schooldag gevierd met een feestelijke opening. Een koppel duiven mocht de lucht in, leerkrachten en

Lees meer »

Dochter (45) Dominique Pélicot doet vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »

Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge

Woonmaatschappij Zetus renoveerde recent twee woningen in het Boezingepad en brengt deze nu opnieuw in verhuur. De maatschappij komt zo tegemoet aan de nood aan betaalbare huisvesting. “De gerenoveerde woningen voldoen aan alle hedendaagse eisen inzake isolatie, technieken en comfort”, zegt covoorzitter Philip Konings.
The post Zetus maakt werk van betaalbaar wonen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »