Tieltse oud-voorzitster Vriendenkring Brandwondencentrum pent verhaal neer: “Uit het ongeval van Bart is uiteindelijk iets moois ontstaan”

Tegenwoordig heeft hij een Europese topfunctie en zijn de wonden geheeld, maar het leven van Bart hing op zijn 16de aan een zijden draadje nadat hij zwaar verbrand raakte. Om haar zoon in contact te brengen met lotgenoten richtte zijn moeder Marijke Cockuyt de vzw Vriendenkring Brandwondenpatiënten op, die vandaag nog steeds slachtoffers helpt. Marijke heeft het verhaal achter die vzw nu neergeschreven in een boek.

Bart Biebuyck was op 23 mei 1992 bezig met afval op te ruimen in het carrosseriebedrijf van zijn ouders in de Tenhovestraat toen het fout liep. Bij een ontploffing raakte 42 procent van zijn lichaam verbrand. Zeven weken lag hij in het brandwondencentrum van het UZ Gent. In datzelfde jaar werd beslist om het brandwondencentrum om budgettaire redenen op te doeken. “Wij en alle andere patiënten waren woedend en we besloten te protesteren. Er werden 30.000 handtekeningen verzameld, we schreven brieven aan ministers en kwamen op straat. Met succes. De brandwondenafdeling werd gered en uit die contacten is de vzw ontstaan”, zegt Marijke (69).

Confronterend

“De pijn die ik voel als ik aan het ongeval terugdenk is anders dan vroeger, maar ik weet wel nog hoeveel pijn er onder die herinnering verstopt zit. In die zin was dit boek voor mij erg confronterend, want ik heb het ongeval en alles wat erna gebeurde herbeleefd tijdens het schrijven. Al was dat niet noodzakelijk een negatieve ervaring. Uit het ongeval is per slot van rekening iets positiefs gegroeid. 25 jaar lang ben ik voorzitter geweest van de vzw. Ik heb al mijn energie in de vzw gestopt en heb ook heel veel dankbaarheid teruggekregen. Dit boek dwong me om even bij mezelf stil te staan en op het einde van de rit eens terug te kijken op al het moois dat we bereikt hebben.”

“Zonder mijn moeder was het brandwondencentrum er niet meer”, vult Bart (47) aan. “Dat op zich is al een enorme verdienste.” Ook voor hem was het lezen van het verhaal confronterend. “Ik heb het niet in één keer kunnen uitlezen. Te veel emoties. Van het ongeluk zelf herinner ik me weinig, maar ik zie wel nog steeds de witte, steriele muren van de kamer voor me. Toen ik eindelijk op eigen kracht uit bed raakte, ben ik naar het raam gestapt en zag ik buiten een indrukwekkend mooie boom. Dat moment zal me altijd bijblijven.”

“Ik geloof zelfs dat het een van de redenen is waarom ik me nu inzet voor de natuur (Bart werkte als directeur waterstofstrategie binnen de Europese Comissie, red.). Die boom heeft me een levensdoel gegeven. Maar eigenlijk is de strijd pas begonnen toen ik uit het centrum kwam. De huid van mijn handen, ellebogen en benen was kapot, waardoor ik opnieuw moest leren schrijven. Omdat alles tegentrok, waren ook trappen in het begin een hel.”

Vechter

Bart heeft nog steeds een heel nauwe band met zijn moeder. “Door het ongeluk heb ik eigenlijk een deel van mijn puberteit overgeslagen. Normaal begin je wat afstand te nemen van je ouders op die leeftijd, maar doordat ik zoveel zorg nodig had, heb ik dat nooit gedaan. Ik ging binnen in dat brandwondencentrum als kind en ik ben er als volwassene weer buiten gegaan. Maar de ervaring, hoe verschrikkelijk het ook was, heeft me wel gevormd tot wie ik nu ben. Het heeft de rest van mijn levenspad bepaald. Ik ben een vechter. Opgeven staat niet in mijn woordenboek.”

“Door het ongeluk heb ik een deel van mijn puberteit overgeslagen”

“Thuis sloot Bart zich op in zijn kamer”, gaat Marijke verder. “In het begin was dat met een drukpak en een tulband. Hij durfde niet buiten te komen uit angst voor starende blikken. Ik moest zijn kleren gaan kopen en ik heb uiteindelijk zelf zijn vrienden uitgenodigd om langs te komen en hem mee uit te nemen.” Haar zoon neemt over. “Gaandeweg leerde ik mijn lichaam te aanvaarden. Dat gaat echter niet vanzelf, want je wordt op straat bekeken. En gaan zwemmen kan je wel vergeten. Net daarom is de vzw zo belangrijk. Praten met lotgenoten helpt enorm bij die aanvaarding, al moet elke patiënt uiteindelijk zelf de stappen naar aanvaarding zetten. Zowel fysiek als mentaal.”

Dankbaar

Marijke nam eigenlijk in 2017 al afscheid als voorzitter van de vzw. Toen al was ze van plan om ooit een boek te schrijven over het verhaal achter de vereniging. Datzelfde jaar kreeg ze op Moederdag een schriftje cadeau van haar zoon, met de boodschap dat ze nu eindelijk aan haar boek kon beginnen. En dat deed Marijke ook. “Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland, maar het verhaal is ook erg breed. Ik had de eer om heel veel fantastische mensen te ontmoeten in die 25 jaar, terwijl we ook steun hadden van heel veel burgers, verenigingen, bedrijven, winkels en politici. Bijna heel Tielt heeft op een of andere manier een steentje bijgedragen en daar ben ik enorm dankbaar voor. In die zin is dit boek ook een bedanking voor iedereen die onze vereniging in de voorbije 25 jaar een warm hart toedroeg.”

Bewust ging Marijke niet in zee met een uitgever, maar liet ze het boek in een beperkte oplage drukken in eigen beheer. “Dit is mijn verhaal. Mijn persoonlijke visie op de vzw en mijn manier om familie, vrienden en ex-brandwondenpatiënten te bedanken. Sponsors zoeken of gaan aankloppen bij een uitgever vond ik daarom niet aan de orde. Maar iedereen die dat wil kan het boek wel bestellen.” (SV)

Het boek ‘Bart, mijn verhaal over het ontstaan, de werking en de mooie momenten van de vzw Vriendenkring voor brandwondenpatiënten van het UZ Gent’ wordt op 15 september gelanceerd in de Shamrock. Het kost 25 euro en is verkrijgbaar bij de voorstelling, in Tielt na een belletje op 0474 26 93 04 of op de familiedag van de vzw in Puyenbroeck op 16 september. Op aanvraag kan het ook worden bezorgd.

The post Tieltse oud-voorzitster Vriendenkring Brandwondencentrum pent verhaal neer: “Uit het ongeval van Bart is uiteindelijk iets moois ontstaan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »