Nierfalen werd Luka Vandendriessche (5) die aan syndroom van Wolf-Hirschhorn leed fataal: “Zijn toestand was de laatste maanden nochtans stabiel”

In het AZ Sint-Jan in Brugge is dinsdag Luka Vandendriessche (5) overleden. Veel te vroeg uiteraard. Hij was het zoontje van Dylan Vandendriessche en Jessica Van Craeynest uit Wevelgem. Luka leed aan het syndroom van Wolf-Hirschhorn, een zeldzame ontwikkelingsstoornis waarbij een stukje ontbreekt van chromosoom 4. “Het overlijden van Luka komt onverwacht”, zegt papa Dylan. “Een nierfalen werd hem fataal. Zijn toestand de laatste maanden was nochtans stabiel.”

Het jongetje groeide trager dan andere kinderen, leed aan epilepsie en had een fysieke en een mentale beperking. “Vorige week maandag werd Luka opgenomen in het ziekenhuis”, blikt de papa terug. “Donderdag vertelde de dokter-specialist ons dat de levensverwachting nog tien jaar was. Tot we zaterdag dan werden opgebeld met het slecht nieuws over dat nierfalen. Men gaf Luka nog amper 48 uren.”

Een maand voor de geboorte van Luka kregen zijn ouders slecht nieuws. “In België zijn er maar twee patiënten”, zegt papa Dylan. “Luka had onder meer problemen met zijn motoriek en fysiek en last van hartproblemen.”

Voor de ouders waren de afgelopen jaren niet gemakkelijk. Luka moest in het begin bijna wekelijks naar het ziekenhuis. “Zijn verzorging bracht heel veel kosten met zich mee”, zegt de vader. “Bepaalde maanden betaalden we tot 1.300 euro aan sondevoeding. Van de medische kosten werd er niet zoveel terugbetaald en moesten we onze spaarcenten aanspreken. We zijn ook motorclub Blue Skulls heel dankbaar voor het benefiet dat ze organiseerden.”

Overal naartoe

Papa groeide op in Menen, mama in Wervik. Dylan werkt als magazijnier-chauffeur in Stasegem, Jessica werkt in het maatwerkbedrijf Westlandia in Ieper. “Luka ging een tijdlang naar een crèche, tot mijn echtgenote halftijds ging werken”, zegt Dylan.

Ondanks de vele problemen bleven de ouders van Luka hoopvol. Zijn broertje Loïc (3,5 jaar) blijft nu alleen achter. “Luka ging overal met ons mee”, vertelt de papa. “Naar zee, de Ardennen, Nederland, noem maar op.”

Luka werd geboren in Brugge op 27 oktober 2017. Een laatste groet aan Luka kan in het funerarium Serrus in Wevelgem, ingang via de parking in het begin van de Lauwestraat, donderdag en vrijdag van 17 tot 19 uur, zaterdag van 14 tot 15 uur

Het afscheidsmoment vindt plaats op maandag 18 september om 11 uur in de aula van het crematorium Uitzicht, Ambassadeur Baertlaan in Kortrijk.

The post Nierfalen werd Luka Vandendriessche (5) die aan syndroom van Wolf-Hirschhorn leed fataal: “Zijn toestand was de laatste maanden nochtans stabiel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »