Hopbedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge oogst klimaat- en ziektebestendigere hopsoort Hoppecruyt 1: “Speciaal voor de Cristal-pils”

Extreme hitte of zware regenval is nadelig voor de hop. Een hopsoort die beter bestand is tegen ziekten, schimmels en klimaatextremen wordt deze maand geoogst in het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge. “Onze Hoppecruyt 1 hebben we toevallig ontdekt. We hebben er niet veel moeten voor doen, enkel de natuur haar gang laten gaan”, zegt hopteler Benedikte Coutigny. De Hoppecruyt 1 werd speciaal voor de Cristal-pils ontwikkeld. Het pilsmerk bevat ondertussen 70 procent Belgische hop en op de flesjes prijkt ook een portret van hopteler Benedikte.

De vijfde generatie van het familiebedrijf Desmyter uit Proven, een deelgemeente van Poperinge, bestaat uit hopteler Benedikte Coutigny (50), haar man Wout Desmyter (52) en zoon Roel (25). Dochter Marou studeert in Gent. ‘t Hoppecruyt kweekt en oogst verschillende hopsoorten, vandaag een twaalftal, op dertien hectare grond.

“Na de eerste Belgische hittegolf ooit in de – traditionele hopoogstmaand – september, is een mindere opbrengst een logisch gevolg. Hopoogsten komen onder druk te staan, door de klimaatverandering. Om die klimaatuitdaging aan te gaan creëerden wij met ‘t Hoppecruyt de Hoppecruyt 1: een nieuwe hopsoort dezelfde smaak en kwaliteit te bereiken, beter bestand tegen de extreme weersomstandigheden. Die hopsoort hebben we niet gemaakt. Eigenlijk hebben we daar niet veel moeten voor doen. We lieten enkel de natuur haar gang gaan, zegt Benedikte Coutigny van ‘t Hoppecruyt.

“In Cristal zit vandaag ongeveer 70 procent Belgische hop. Dat is nog eens 20 procent meer dan vorig jaar, waarvoor we al het ‘Belgische hop’-label kregen”

Verwerken en verpakken

Duurzaam innoveren doet ‘t Hoppecruyt al lang. In 2018 sleepte het familiebedrijf de Vlaamse Innovatieprijs voor land- en tuinbouw in de wacht door hop op één dag tijd te verwerken en verpakken. “Door hop na de pluk eerst te drogen en dan te vermalen en te pelletiseren – samendrukken tot kleinere korrels – moet die geen tweede keer drogen. Zo kunnen we op 24 uur oogsten. Bovendien gaan zo de aroma’s of hopoliën in de hopbellen niet langer verloren”, legt Benedikte Coutigny uit.

Een aanpak die bij Cristal niet onopgemerkt voorbijging. “Dankzij de innovatieve en unieke manier waarop ‘t Hoppecruyt oogst en onmiddellijk verpakt, zijn wij zeker dat we hop van de beste kwaliteit hebben om onze Cristal te brouwen. ‘t Hoppecruyt heeft zijn hele keten in handen en wil die zoveel mogelijk verduurzamen,” zegt Ellen Mertens, meesterbrouwer Cristal. “Een achttal jaar geleden kwam ik met twee andere vrouwelijke collega’s op bezoek bij ‘t Hoppecruyt op bezoek en toen was Benedikte onder de indruk dat we allemaal vrouwen waren, want de hop- en bierwereld blijft een mannenwereld.”

Het portret van Benedikte prijkt ondertussen als één van de afbeeldingen op de flesjes van Cristal. “Er is een vertrouwensrelatie tussen ons. Cristal is aan de slag gegaan met Hoppecruyt 1 om te testen of het qua smaak bij de pils zou passen. Hier hebben we een 20-tal hopscheuten om te testen en die zijn niet allemaal succesvol. Alle soorten worden getest door Cristal of ze ermee aan de slag kunnen”, vertelt Benedikte.

Belgische ingrediënten

“In Cristal zit vandaag ongeveer 70 procent Belgische hop. Dat is nog eens 20 procent meer dan vorig jaar, waarvoor we al het ‘Belgische hop’-label kregen. Voor onze Cristal willen we zoveel mogelijk Belgische ingrediënten gebruiken. Cristal bevat steeds een mengeling van verschillende hopsoorten. Zo is de aromahop Hoppecruyt 1 een mooie aanvulling op de andere hoppen die we gebruiken in Cristal. Cruciaal is dat we met Hoppecruyt 1 zeer goed doseren zodat de bekende smaak van Cristal behouden blijft”, aldus Ellen.

The post Hopbedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge oogst klimaat- en ziektebestendigere hopsoort Hoppecruyt 1: “Speciaal voor de Cristal-pils” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk

Vandaag zijn de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk weer opengesteld voor verkeer. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en de straten zijn volledig heraangelegd met nieuwe fietspaden en aandacht voor groen. Dit moet zowel de verkeersveiligheid, het fiets- en voetgangerscomfort als de leefbaarheid verhogen.
The post Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk appeared first on

Lees meer »

CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

CD&V Roeselare trekt op 13 oktober met een nieuwe naam naar de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V – Lijst Burgemeester stelde zaterdagmiddag haar 39 kandidaten voor. “Een mooie mix van ervaring en ervaring. Onze sterk vernieuwde ploeg weerspiegelt het Roeselare van vandaag”, aldus lijsttrekker Kris Declercq.
The post CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

Lees meer »

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »