Yves Ngabu blijft hongerig na wereldtitel: “Ik wil mijn IBO-gordel gaan tonen in Congo”

Yves Ngabu (34) heeft het geflikt. Op overtuigende wijze pakte hij de IBO-titel door regerend kampioen Floyd Masson in het hol van de leeuw te gaan kloppen. Een opsteker voor de sympathieke Roeselarenaar die al heel wat tegenslagen kreeg te verwerken. “Ik heb hier hard voor gewerkt.”

Ondertussen is Yves Ngabu opnieuw op Belgisch grondgebied. Wij kregen hem aan de lijn op de luchthaven in Qatar, waar hij en zijn entourage een tussenstop maakten bij de terugreis uit Australië. Met de IBO-titel op zak, maar niet met de gordel bij zich. “Die hebben we moeten teruggeven. Ze sturen me die later nog op.”

Meer ervaring

Maar hij mocht er al mee pronken na een beklijvende kamp die Ngabu quasi volledig naar zich toe trok. “Ja, ik zat vol vertrouwen. Gewoon omdat ik meer ervaring heb. Ik had al bijna dubbel zoveel kampen gevochten. En ik wilde hem ook op de knieën krijgen. Een KO was voor mij een must, zeker na wat ik eerder had mee gemaakt.”

Team Ngabu kon nog wat nagenieten van de wereldtitel. “Maar we hebben niet zwaar gefeest”, laat Yves weten.

Zijn enige echte nederlaag leed Ngabu tegen Lawrence Okolie, daarvoor had hij een perfect parcours afgelegd en drie keer de Euroupese titel gepakt. Maar bij het verlies tegen Okolie moest Ngabu zijn EBU-cruisertitel inleveren. Daarna ging op zoek naar nieuwe titelkampen. Maar leerde daarbij ook de mindere kanten van de edele bokssport kennen. Tegen de Fransman Deslaurier vocht hij medio 2022 om de WBO-titel, maar zijn opponent deelde hem een klap uit toen de kamp stil lag. ‘No contest’ was het verdict, geen winnaar en dus ook kans verkeken. Dan maar op naar Rusland tegen gewezen Olympisch kampioen Evgeny Tishchenko. Ngabu won er overduidelijk de kamp op punten, maar de lokale jury besliste er anders over. “Ik reken dat ook niet mee als verliespartij. Ik heb in mijn carrière nog maar één keer verloren.”

Ook winnaar op punten

De zelfverzekerde Ngabu stapte afgelopen zaterdag dan ook vol vertrouwen de ring in tegen de Australiër Floyd Masson, regerend IBO-wereldkampioen. “Ik ben er meteen volle bak tegenaan gegaan. In de zesde ronde kreeg ik hem KO, maar ik kende ook de punten van de eerste vijf rondes. Enkel de eerste had ik verloren, de andere vier waren voor mij.”

De wereldtitel was binnen, het feest kon beginnen. “Ik heb natuurlijk wat gevierd met mijn team, maar dat is al bij al nog mee gevallen. Ik heb reacties kregen uit alle hoeken. Van de Congolese boksfederatie waarvoor ik nu ook boks, maar ook van de Minister van Sport uit Congo die me nog voor de kamp had gebeld.”

Titel opent deuren

Ook uit de voetbalwereld kwamen heel wat felicitaties, zelfs Romelu Lukaku belde hem. Yves Ngabu raakte eerst bekend als voetballer, hij speelde onder meer bij ‘zijn’ Club Roeselare, Winkel Sport en KSKV Zwevezele. De toenmalige voorzitter Paul Degroote van KSKV stond ook bekend om zijn groot hart voor het boksen. Hoewel Yves Ngabu lange tijd in het Engelse Sheffield woonde om te trainen, blijft Roeselare zijn ‘home town’. “Ik zal altijd naar hier terugkeren.”

Yves is er ook zeker van dat de IBO-titel deuren zal openen. “We zijn al een en ander op poten aan het zetten, uiteraard wil ik nog meer. Maar vooraleer het concreet is kan ik daar niet meer over zeggen. Daarvoor ken ik de bokswereld ondertussen al te goed. Maar ik wil sowieso eerst eens naar Congo. Mijn roots liggen daar en die mensen steunen mij. Ik wil mijn gordel daar eens gaan tonen.”

The post Yves Ngabu blijft hongerig na wereldtitel: “Ik wil mijn IBO-gordel gaan tonen in Congo” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

“Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse Staden

Ter gelegenheid van het verbroederingsweekend tussen het Duitse en het Vlaamse Staden, dat van 27 tot 29 juli plaatsvindt, fietst Marc Van Ysacker van Staden in België naar Staden in Duitsland en terug. Marc is evenwel nog op zoek naar een fietscompagnon.
The post “Nog op zoek naar een fietscompagnon”: Marc Van Ysacker fietst tijdens verbroederingsweekend naar het Duitse

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »