Advocaat Franky Baert: “Ik hoop jonge Jabbeekse Clubfan voor 29 september vrij te krijgen uit Deense cel”

De 18-jarige Jabbeekse Clubfan, die op 3 augustus na de Europese wedstrijd tegen Aarhus opgepakt werd, blijft nog tot 29 september in voorhechtenis in een Deense cel. Al hoopt zijn advocaat Franky Baert dat de rechter ten gronde sneller uitspraak doet. Het gerechtelijk onderzoek is immers afgesloten.

Al bijna zes weken huurt de Jabbeekse moeder van de jonge, aangehouden Clubfan een appartement in Denemarken om haar zoon bij te staan – hij heeft naar verluidt wegens paniekaanvallen medicatie nodig – en te kunnen bezoeken in de Deense jeugdgevangenis. In dat Scandinavisch land wordt er streng opgetreden tegen voetbalvandalen.

Bivakmuts

Toen een twintigtal jonge supporters van Club Brugge fans van het Deense Aarhus jenden, kwam het tot een opstootje. “Er was geen vechtpartij, één van de Blauw-Zwarte fans heeft een truitje van een jonge Deen afgetrokken. Dat was niet eens mijn cliënt, maar hij was de persoon die het traagste wegliep, toen de politie arriveerde. Bijgevolg was hij de pineut”, vertelt Franky Baert.

Volgens de advocaat is er geen sprake van opzettelijke slagen. Maar de politie stelde vast dat de jonge Clubfan een bivakmuts bij hem droeg, net als zijn vrienden. “Hij had die bij zich, maar hij droeg ze niet”, benadrukt Franky Baert. “Het gerechtelijk onderzoek is nu afgerond, ik hoop dat het Deense parket nu inziet dat de zaak veel minder ernstig is dan aanvankelijk gedacht werd.”

Beroep

De 18-jarige Jabbekenaar is de enige die onmiddellijk na de feiten voor vier weken in voorhechtenis in een Deense cel geplaatst werd, zijn kompanen mochten naar België terugkeren. Eind augustus wou de Deense rechter hem voorlopig vrij laten, maar de procureur ging in beroep tegen de vrijlating. Bijgevolg blijft de jongen nog tot 29 september in voorhechtenis.

Er is volgens Franky Baert één lichtpuntje: de advocaat, die Deense confraters ingeschakeld heeft, hoopt dat de rechter sneller een vonnis te gronde velt omdat het gerechtelijk onderzoek afgerond is. Bij ons duurt het doorgaans minstens een jaar eer een zaak voor de rechter komt, in Denemarken gaat dit veel sneller.

“Ik reken erop dat de effectieve celstraf voor mijn cliënt beperkt blijft tot de voorhechtenis, want de feiten waarvoor hij terecht staat zijn erg licht”, aldus de advocaat.

The post Advocaat Franky Baert: “Ik hoop jonge Jabbeekse Clubfan voor 29 september vrij te krijgen uit Deense cel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

LIVE COPA AMÉRICA. Canada stoot door naar de halve finales, waar titelverdediger Argentinië en Messi wachten

Ook in Amerika wordt er gevoetbald, want in de Verenigde Staten wordt gebikkeld om de Copa América. Lionel Messi staat met Argentinië in de halve finale, al had het daar wel strafschoppen voor nodig tegen Ecuador. Messi miste knullig, maar werd gered door doelman ‘Dibu’ Martínez. Zij nemen het op tegen Canada – eveneens door na penalty’s. Volg al het

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »