Oudenburgse oppositie eist ‘onafhankelijke’ voorstelling van auditrapport

Peter Velle, fractieleider van oppositiepartij CD&V+ in Oudenburg, wil dat het rapport van Audit Vlaanderen op de besloten gemeenteraad van maandag voorgesteld wordt door een ‘onafhankelijk raadsman’ of door iemand van Audit Vlaanderen zelf. “Dit rapport is bijzonder schadelijk voor heel onze gemeente en de Oudenburgse politieke geloofwaardigheid”, klinkt het.

Begin deze maand raakte bekend dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de stad Oudenburg onder verscherpt toezicht laat plaatsen. Die maatregel nam Somers na een – volgens sommigen – vernietigende forensische audit door Audit Vlaanderen. Het rapport zou vooral burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) viseren en tilt zwaar aan een aantal verdachte vastgoedtransacties. Naast burgemeester is Dumarey zaakvoerder van makelaardij Residentie Vastgoed. De forensische audit is eveneens doorgestuurd naar de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie, een orgaan van de federale politie.

Zoals de wet het voorschrijft, is een exemplaar van de audit ook verspreid onder de gemeenteraadsleden in Oudenburg. Maandag krijgen zij tijdens een besloten zitting uitleg over de audit maar de manier waarop dat zal gebeuren, zint de oppositie niet. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de burgemeester daar zelf de audit komt voorstellen. Wij vragen de aanstelling van een onafhankelijke deskundig raadsman – of vrouw door de stad die de raadsleden kan bijstaan in de bespreking van het rapport, of de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van Audit Vlaanderen”, zegt Peter Velle, fractieleider van oppositiepartij CD&V+.

Oppositieleider Peter Velle.

Over de concrete inhoud van het rapport wil Velle zich niet uitspreken voor de gemeenteraad van maandag maar dat het document geen goeie reclame voor de stad is, blijkt volgens hem duidelijk. “Dit rapport lezen heeft ons geen deugd gedaan. Ik hoor van verschillende mensen dat ze fysiek misselijk werden bij het lezen, dat ze zich bekocht voelden, bedrogen. Men noemt het een regelrechte misdaadroman”, is Velle scherp.

“Dit is bijzonder schadelijk voor heel onze gemeente en de Oudenburgse politieke geloofwaardigheid. We distantiëren ons daar nu al integraal van”, klinkt het. De oppositieleider verwacht dat er, na de besloten zitting, ook een openbare zitting zal volgen.

Ter goeder trouw

De voorzitter van de Oudenburgse gemeenteraad, Open VLD-er Stefaan Reynaert, heeft Audit Vlaanderen ondertussen gevraagd om een vertegenwoordiger te sturen. “Om een onafhankelijke jurist aan te stellen, moet een hele procedure gevolgd worden en dat zou dus niet in orde komen tegen maandag. Het is dan ook beter dat iemand van Audit Vlaanderen die toelichting komt doen”, reageert burgemeester Anthony Dumarey.

Ook hij wil voorlopig niet ingaan op de concrete inhoud van het rapport. “Daarvoor dient de besloten gemeenteraad, waar alle gemeenteraadsleden hun zeg kunnen doen. Maar ik blijf erbij dat ik altijd ter goeder trouw gehandeld heb, binnen een passend juridisch kader. In het auditverslag zitten uiteraard bepaalde elementen en ik heb ook al gezegd dat we daarmee aan de slag zullen gaan”, klinkt het.

The post Oudenburgse oppositie eist ‘onafhankelijke’ voorstelling van auditrapport is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Meer dan 200 kandidaten trekken zich terug na Franse verkiezingen om absolute meerderheid radicaal-rechts te verhinderen

Ruim 200 kandidaten bij de Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug. Het gaat vooral om politici van het linkse blok Front Populaire en het Ensemble van president Macron. Ze hopen zo het radicaal-rechtse Rassemblement Nationale van Marine Le Pen en Jordan Bardella te blokkeren. Daarmee moet het grote schrikbeeld voorkomen worden: een absolute meerderheid voor radicaal-rechts in het parlement en een

Lees meer »

Bewonder gerestaureerde auto’s uit WOII in Anzegem: “Er zijn ook originele veldkeukens van toen, radioposten en zendapparatuur”

Camp Lucky Strike kiest voor de derde maal thuishaven Anzegem als uitvalsbasis voor een evenement rond Wereldoorlog II. “De tot de verbeelding sprekende kasseistrook De Varent in Kaster is ondertussen onze vaste stek”, vertelt Kim Detremmerie (34) die dit initiatief een paar jaar geleden samen met haar vader startte. “Beleef en herdenk in Camp Lucky Strike Wereldoorlog II met een

Lees meer »