Spaarbekken Nieuwpoort terug toegankelijk na maand problemen met blauwalgen: “Koolhofput wel nog blijft dicht”

Meer dan een maand nadat het grote Spaarbekken in Nieuwpoort gesloten werd voor waterrecreatie door de aanwezigheid van blauwalgen is de plas terug opengesteld. Uit stalen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat de waterkwaliteit terug in orde is. Er mag terug gevist worden, de oevers mogen betreden worden en er kan terug aan watersport zoals kajakken en kanovaren gedaan worden. “Maar let op: provinciedomein De Koolhofput blijft gesloten”, laat stad Nieuwpoort weten.

De aanwezigheid van blauwalgen in zowel het Spaarbekken, de grote plas aan de rand van Nieuwpoort aan de Nieuwendammeweg en in provinciedomein De Koolhofput, tussen Nieuwpoort-Stad en de E40, werden rond 9 augustus ontdekt. Het ging om een hardnekkige plaag want het duurde meer dan een maand eer de blauwalgen in het Spaarbekken verdwenen waren. Het weer van de voorbije weken speelde daar een grote rol in.

Al die tijd gold er een algemeen verbod om het water te betreden. Er mocht niet gevist worden, er kwam een verbod op waterrecreatie zoals kajakken, kanovaren, suppen, roeien, zeilen, zwemmen en duiken. Aan de plas ligt een site van Sport Vlaanderen en ook daar konden de watersporten niet doorgaan. Er komt nu echter goed nieuws.

Koolhofput blijft dicht

“Uit nieuwe controle van de VMM op 13 september blijkt dat de waterkwaliteit in het Spaarbekken terug in orde is en werd het recreatieverbod daar opgeheven”, meldt stad Nieuwpoort. “Alles is daar opnieuw toegestaan, maar in provinciedomein De Koolhofput zijn wel nog blauwalgen aanwezig. Daar geldt nog steeds een betredingsverbod.”

Die maatregelen blijven gelden tot een volgende communicatie na staalafnames van de VMM. Wie alsnog in contact zou komen met water met blauwalgen kan daar misselijk van worden of hoofdpijn van krijgen. Een eerste symptoom is meestal huidirritatie. Wie daarvan last heeft of huidcontact had met dit water, moet zich zo snel mogelijk douchen of afspoelen. Bij verder symptomen zoals huidirritatie is het aan te raden een arts te raadplegen. (JH)

The post Spaarbekken Nieuwpoort terug toegankelijk na maand problemen met blauwalgen: “Koolhofput wel nog blijft dicht” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hád ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Prinses Delphine prijst koning Albert: “Je kan niet alles inhalen, maar ik hou van mijn vader en dat is genoeg”

Ze heeft jarenlang voor erkenning moeten vechten, maar vandaag is prinses Delphine (56) gelukkig met de relatie die ze met haar vader heeft opgebouwd. In een interview met het tijdschrift ‘Paris Match’ geeft de prinses meer details over de band die ze met koning Albert (90) heeft. Sinds hun verzoening zijn hun interacties zowel hartelijk als betekenisvol geworden.

Lees meer »