Opnieuw aanvraag windturbines aan Noorderring, maar actiegroep vindt locatie ongepast

Nadat eerder het bedrijf Luminus een vergunningsaanvraag deed om windturbines te bouwen aan de Noorderring, heeft nu ook de firma Aspiravi plannen in die richting. Hun project situeert zich aan weerszijden van het New Irish Farm Cemetery en botst al onmiddellijk op protest. “De meest westelijke molen sluit wel nauw aan bij het bedrijventerrein”, aldus schepen Philip Bolle (Vooruit).

Het bedrijf Aspiravi heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor 2 windturbines aan de noordkant van de Noorderring in Ieper. Het gaat op een locatie tegenover het Auris-gebouw en ter hoogte van het industrieterrein Ieperleekanaal en het bedrijvenpark Ter Waarde. Volgens Aspiravi is de bedoeling dat de turbines groene stroom produceren equivalent aan een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 10.500 gezinnen en een CO2-uitstoot van ongeveer 16.800 ton per jaar vermijden.

De uiteindelijke beslissing of de windturbines er mogen komen ligt bij Vlaanderen, maar de stad zal wel advies geven. “Wij werkten een beleidskader uit voor het bouwen van windturbines op grondgebied Ieper”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit). “Deze aanvraag zal dezelfde procedure doorlopen als voor de overige aanvragen en zal uiteraard getoetst worden aan de visie van de stad: inplanting boven de Noorderring en op het regionaal bedrijventerrein (inclusief repowering) of in de onmiddellijke nabijheid van dat bedrijventerrein (clustering). Ik stel vast dat alvast de meest westelijke molen nauw aansluit bij deze zone. Wij wachten in elk geval alle adviezen af alsook de opmerkingen die ons zullen bereiken tijdens het openbaar onderzoek vooraleer we ons advies zullen formuleren.”

Invloed

“Op de locatie wordt ruime afstand gehouden van alleenstaande woningen, minstens 360 meter, en woningen in woongebied, minstens 493 meter. Er werd tijdens de ontwikkeling ook rekening gehouden met andere kenmerken van de omgeving, zoals de afstand tot aanwezige erfgoedwaarden, de afstand tot de N38 en het behoud van natuurwaarden”, klinkt het bij Aspiravi. “De invloed van dit project op de omgeving werd uitvoerig bestudeerd.”

Ondertussen richtten buurtbewoners het burgerplatform Frontwind Irish Cemetery op. De actievoerders spreken onder meer van een ongepaste locatie. “De windturbines, die zomaar eventjes 200 meter hoog zijn, komen pal aan New Irish Farm Cemetery te liggen”, klinkt het. “Op dat beschermd monument liggen 5.000 soldaten begraven en de begraafplaats trekt dagelijks veel bezoekers. Het is ook onbegrijpelijk dat een turbine wordt geplaatst zo dicht bij het Jan Yperman Ziekenhuis, waar rust en kwaliteitsvolle zorg voor kwetsbare personen vooropstaat. Windturbines die een risico vormen voor de lichamelijke en mentale gezondheid van de mensen horen niet thuis nabij een ziekenhuis. Bovendien komt op die plaats een stadspark, ook daar zouden de turbines de rust verstoren.”

Infoavond

In het kader van dit project wordt er een openbaar onderzoek door de stad Ieper opgestart dat nog loopt tot en met 10 oktober. Op woensdag 20 september organiseert Aspiravi een infoavond over het project in CC Het Perron in Ieper, terwijl het burgerplatform op dinsdag 26 september een infoavond plant in Sint-Jan. Tegen eind oktober 2023 moeten alle adviezen van de verschillende instanties binnen zin en zou de Vlaamse regering tegen 30 november een beslissing nemen over het vergunnen van de turbines.

Ondertussen verleende het stadsbestuur van Ieper een negatief advies voor de Vredesmolens en werden er meer dan 1.400 bezwaarschriften neergelegd tegen het project. Het is nu aan de raad voor vergunningsbetwistingen om zich uit te spreken tegen het dossier.

The post Opnieuw aanvraag windturbines aan Noorderring, maar actiegroep vindt locatie ongepast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien”

De iPhone-herstelservice Kraks, sinds 2011 gevestigd in de Smedenstraat, verhuisde onlangs naar een pand in de Dampoortstraat waar voorheen de winkel Bensport gevestigd was. “Deze nieuwe locatie geeft ons de ruimte om nog te groeien”, zegt zaakvoerder Gauthier Top.
The post iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien” appeared first on

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »