Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren”

Geert Devriese (58) en Ingrid Luyssen (56) runnen al jarenlang hun sierplantenkwekerij langs de Schewegestraat in Wingene. Hun specialiteit is de Vlaamse Laurier en de Lagerstroemia. De Lagerstroemia noemt men de plant van de toekomst.

Sierplantenkwekerij Devriese kent een rijkgevulde geschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in jaar 1930. “De oprichting van de kwekerij was in handen van mijn twee tantes Demeulemeester”, vertelt Geert. “Ze kweekten kamerplanten en druiven. Daarop nam mijn moeder Gaby Demeulemeester het roer in handen en het aanbod werd uitgebreid met chrysanten en perkplanten. Daarnaast hield ze een bloemenwinkel open. Toen ik 18 jaar was, overleed mijn papa en zette ik het bedrijf verder. Mijn mama hielp nog mee en de druiventeelt werd stopgezet. In de plaats daarvan kweekten we paprika’s. In 1990 runden ik en mijn vrouw Ingrid de kwekerij verder en we spitsen ons toe op de Vlaamse laurier. Gestaag bouwden wij onze sierplantenkwekerij op tot een sterke waarde. De liefde voor het vak en de interesse voor nieuwe planten blijft voor ons prioriteit.”

Likeur en gin

Het kweken van Laurier is niet zo moeilijk maar vraagt heel wat geduld. Geert en Ingrid zijn echte vakmensen op dit gebied en de laurieren groeiden mee met het bedrijf. “De Vlaamse laurier is een beschermende soort en wij kweken verschillende soorten. Onze collecties zijn op wereldvlak erkend. De laurier is dan ook een echt kwaliteitsboompje. Naast de plant kan je ook heel veel doen met laurierblaadjes. In de loop der jaren verzamelden wij heel wat informatie en probeerden heel wat uit. De laurier wordt vaak gebruikt bij de geneeskunde en in de keuken. Wij produceren op ambachtelijke wijze likeur en gin met laurier, een kruidenwijn en heerlijk aperitief. De laurier kent ook een grote decoratieve waarde en is vaak het sierplantje bij huwelijken, tentoonstellingen, beurzen en noem maar op.”

Lagerstroemia is een unieke, van oorsprong exotische plant, die beschikt over een mooie bloemenpracht. “De plant is eerder onbekend, maar de mensen worden wel betoverd door de mooie bloemen en kleuren. Wij probeerden ruime tijd terug die plant te kweken en we gingen op zoektocht. Doelbewust kozen we voor de Amerikaanse soorten, speciaal uitgekozen rassen om ons klimaat te trotseren. Momenteel zijn wij de enige kweker in Vlaanderen en België.”

Klimaatverandering

Ingrid vertelt wat meer over de plant: “De plant is ideaal in een zonnige tuin of op het terras. Het is de plant van de toekomst en geschikt voor het veranderende klimaat. Met de klimaatverandering kunnen we nog meer uitkijken naar warme en droge zomers. En daar houden de planten enorm van. Ze voelen zich thuis bij hogere temperaturen en drogere grond. Ze bloeien de hele zomer lang en zijn winterhard. Daarnaast is het niet alleen mooi om naar te kijken, maar is het ook een waardevolle bijenplant.”

“Wij doen ook grote inspanningen om milieuvriendelijk te werken en vergeten daarbij het economische aspect niet”, gaat Geert verder. “Door het systeem van aanleg met smalle en brede goten kunnen we al het regen- en gietwater recycleren. Al het water komt terecht in een groot opvangbassin en wordt gezuiverd op natuurlijke wijze. Naast onze dagelijks zorg voor de kwaliteit nemen wij ook maatregelen om het milieu te beschermen. We beperken bedrijfsafval en sorteren grondig. We werken volgens het milieuproject voor de sierteelt. Vierwekelijks sturen wij ons verbruik van energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen door. Daarna ontvangen wij een internationaal erkend label waarmee wij onze planten kunnen onderscheiden van andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met het milieu.”

The post Geert Devriese kweekt als enige plant van de toekomst: “Betoverende kleuren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Studie: luchtvervuiling oorzaak 7 procent doden in Indiase steden

Ruim 7 procent van alle sterfgevallen in tien van de grootste steden van India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in hoofdstad New Delhi. Dat blijkt uit onderzoek van een door India geleid team wetenschappers. Zij roepen op tot actie om tienduizenden levens per jaar te redden.

Lees meer »

‘Vlaanderen Zingt’ massaal mét publiek in Izegem, Wenduine, Oostende, Blankenberge, Sint-Idesbald, Nieuwpoort én Torhout

Ook deze zomer zal ‘Vlaanderen Zingt’ weer door het Vlaamse land toeren om op 34 locaties het publiek aan het zingen te krijgen. Na de eerste editie 26 jaar geleden in Antwerpen blijven de pleinen overal volstromen, in totaal zo’n 150.000 mensen. En ‘Vlaanderen Zingt’ komt tot 31 augustus ook nog vaak naar West-Vlaanderen.
The post ‘Vlaanderen Zingt’ massaal

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Marktkramer die 600 euro aanrekende voor vier zakjes fruit reageert: “We verkopen dan ook producten van topkwaliteit”

Bezoekers van de Klingse Kalseibraderij hebben zich serieus verslikt toen ze de rekening kregen voor hun aankopen bij een fruitkraam. De klanten werden er naar eigen zeggen verplicht om contactloos te betalen, om vervolgens vast te stellen dat er bedragen tot meer dan 600 euro van hun rekening verdwenen. De marktkramer in kwestie ontkent dat hij mensen oplicht: “Af en

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »