Vlaamse overheid wil maatwerk voor mensen met arbeidsbeperking promoten, Ivan verloor beide benen in een ongeval en is nu technisch tekenaar

Met een nieuwe campagne ‘Pracht van een werkkracht’ wil de Vlaamse overheid individueel maatwerk promoten voor mensen met een arbeidsbeperking. Meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen dienen hiervoor een aanvraag in. Ivan Kindt uit Meulebeke werkt voor bouwbedrijf Vuylsteke-Eiffage. “Voor ik mijn beide benen verloor door een ongeval werkte ik hier als ploegbaas. Erna kan ik nu deze nieuwe functie van technisch tekenaar invullen. Ik ben enorm trots dat ik dit kan doen.”

“Wij moéten niet werken, wij wíllen werken”, dat is de slogan van de nieuwe campagne van de Vlaams overheid. Maar liefst 30.000 mensen met een arbeidsbeperking zoeken naar een job, zo’n 17 procent van de werkzoekenden. Maar dat is niet zo simpel. “Het is een grote uitdaging om een werkgever te vinden, die ziet wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Of er zijn ook nog drempels, die mensen met een beperking tegenhouden om de sprong naar een job als zelfstandige te wagen. En dat moet veranderen”, stelt minister van Werk, Jo Brouns (CD&V).

“Ik werkte hier als ploegbaas, maar door een ongeval verloor ik mijn beide benen. Nu ben ik technisch tekenaar”

Zes duo’s vanuit heel Vlaanderen vertellen zij hoe zij dankzij individueel maatwerk toch aan de slag kunnen met hun arbeidsbeperking. Hun verhalen gaan van een dubbele beenamputatie zoals bij Ivan tot gehoorproblemen of autismespectrumstoornis. “Het is belangrijk om iedereen alle kansen te geven om in een juiste werkomgeving aan de slag te gaan, ook voor wie dat op het eerste gezicht soms minder evident lijkt.”

Het was voor Ivan Kindt uit Meulebeke ook heel lang aanpassen. “Ik was aan de slag als ploegbaas bij het bouwbedrijf Vuylsteke-Eiffage. Door een ongeval heb ik mijn beide benen verloren. Maar daarna had ik het geluk dat ik een nieuwe functie kon invullen in hetzelfde bedrijf. Nu ben ik technisch tekenaar en ik ben enorm trots telkens ik na mijn ontbijt mijn twee protheses kan aantrekken en zelf met mijn eigen auto naar mijn eigen job kan rijden.”

Giovanni Vandenborre is gedelegeerd bestuurder bij Vuylsteke-Eiffage en hij is ook heel blij dat Ivan na zovele jaren en alles wat hij heeft meegemaakt nog steeds aan de slag is bij hen. “Ivan heeft dankzij zijn ongeziene motivatie een positieve invloed op het hele bedrijf.”

Aanpassingen op de werkvloer

Naast de motivatie is er voor mensen met een arbeidsbeperking ook vaak nood aan verschillende aanpassingen op de werkvloer – al dan niet zichtbaar. Daarom zal de Vlaamse overheid 130 miljoen euro vrijmaken om werkgever, werknemers met een arbeidsbeperking en hun collega’s te ondersteunen. In de afgelopen 2,5 maanden hebben al meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen een aanvraag ingediend voor individueel maatwerk voor een of soms zelfs meerdere werknemers met een arbeidsbeperking.

Dat kan dan gebruikt worden voor extra begeleiding voor werk op maat met aanpassingen in het uurrooster of voor extra begeleiding van de betreffende werknemer door een collega of andere dienstverlener.

“Met individueel maatwerk maken we meer maatwerk op de werkvloer mogelijk voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat de vraag en de wil er zijn bij zowel zelfstandigen, werkgevers als werknemers, bewijzen de vele aanvragen. Sinds begin juli hebben meer dan 1.000 werkgevers en zelfstandigen een aanvraag voor individueel maatwerk ingediend. Voor alle dossiers wordt nagegaan welke ondersteuning en begeleiding we vanuit de Vlaamse overheid kunnen aanbieden. Want we zijn er rotsvast van overtuigd dat een werknemer met een arbeidsbeperking een versterking kan zijn op iedere werkvloer”, besluit Brouns.

The post Vlaamse overheid wil maatwerk voor mensen met arbeidsbeperking promoten, Ivan verloor beide benen in een ongeval en is nu technisch tekenaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Katje Rambo (15) twee keer beschoten met loodjesgeweer, eigenaar waarschuwt voor kattenhater in Menenstraat in Izegem

Rambo, de 15-jarige kater van Maité Slambrouck uit Izegem, werd tot twee keer toe beschoten met een loodjesgeweer. Dat werd deze week duidelijk bij een bezoek aan de dierenarts. “Wie doet er nu zoiets”, aldus Maité die graag andere dierenliefhebbers waarschuwt voor een kattenhater in de omgeving van de Menenstraat in Izegem.
The post Katje Rambo (15) twee keer

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »