“Zwarten, wat doen jullie hier eigenlijk nog”: Oostendenaar riskeert acht maanden cel voor racistisch geweld tegen groenarbeider

Een 47-jarige Oostendenaar riskeert voor de Brugse rechtbank acht maanden celstraf voor slagen aan een groenarbeider. B.C. zou het slachtoffer daarbij racistisch hebben verweten. Zelf ontkent hij de feiten met klem.

Op 18 januari vorig jaar was een groenarbeider van stad Oostende in de weer met een bladblazer. Dat was niet naar de zin van B.C., die naar buiten kwam en zijn beklag deed. Het volgende moment zou hij de arbeider een slag tegen de schouder en enkele schoppen tegen zijn kuit hebben gegeven. Volgens een getuige riep hij daarbij “Afrikanen, zwarten, wat doen jullie hier eigenlijk nog?”

Tijdens zijn verhoor door de politie waste C. de handen in onschuld. “Ik kan mij daar niets meer van herinneren”, stelde de veertiger, die met een drankprobleem kampt. Hij beweerde voorts last te hebben van misofonie, waardoor hij overgevoelig is voor bepaalde geluiden. Dat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten ontkende de man met klem.

Pittig detail: de collega van het slachtoffer kreeg in het verleden ook al eens slagen van B.C., die hiervoor in april 2021 een jaar voorwaardelijke celstraf kreeg. Die collega is nu de enige getuige in het huidige dossier. De verdediging trok zijn verklaringen dan ook in twijfel. “Dat is toch wel héél toevallig”, pleitte meester Ellen Eneman. “Bij het slachtoffer werd trouwens geen enkele verwonding vastgesteld.”

De rechtbank doet uitspraak op 10 oktober. (AFr)

The post “Zwarten, wat doen jullie hier eigenlijk nog”: Oostendenaar riskeert acht maanden cel voor racistisch geweld tegen groenarbeider is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Rechter acht de Brugse Vismarkt niet geschikt voor evenementen

De rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van zeven bewoners van de Vismarkt in Brugge afgewezen tegen Brugge Plus en vishandelaar Rik Ameloot. Het vonnis is opmerkelijk: de rechter vindt de Vismarkt als plein niet geschikt voor dergelijke evenementen. Maar hij acht de exploitanten van ‘Zomeren op de Vismarkt’ en het dansen van Brugge Plus niet verantwoordelijk voor het

Lees meer »