Honderden boeken en documenten lopen waterschade op in stadhuis van Blankenberge: lek blijkt afkomstig te zijn van boiler

Het Blankenbergse stadsarchief liep afgelopen weekend onder water door een lek dat ontstond op de financiële dienst. De gevolgen zijn groot want honderden boeken en documenten liepen enorme waterschade op. Het gaat onder meer om notulen van de gemeenteraad en het schepencollege, maar ook 20 lopende meter documenten van de politie. “Ik had me een andere start van de nieuwe werkweek voorgesteld”, zegt archivaris Pieter Deschoolmeester.

Tijdens het weekend moet het lek ontstaan zijn op de financiële dienst door een leiding die aangesloten is op een boiler. “In een eerste fase bleef het water op de vloer van die dienst, maar nadien begon het door te sijpelen naar het archief waar de notulen van de gemeenteraad en het schepencollege en de inkomende en uitgaande briefwisseling bewaard worden. Op een bepaald moment begon het water zich daar op de vloer op te hopen waardoor het naar de gang vloeide en nadien liep de volledige kelder onder. Alle archiefruimtes en gangen stonden blank”, vertelt Pieter.

Maandagmorgen werd meteen duidelijk hoe ernstig de situaties was. In totaal was er ongeveer 100 lopende meter archief dat schade opliep. Daarvan was er 20 meter van de politie en de overige 80 ging om documenten van het lokaal bestuur. Tientallen stadsmedewerkers van verschillende diensten boden zich spontaan aan om de vochtige mappen en boeken te verhuizen van de kelder naar de hal van het stadhuis. “De solidariteit was enorm. Voor een archivaris is deze situatie een nachtmerrie. Ik zal die dag niet snel vergeten”, bekent Pieter.

Behandeling

Pieter benadrukt dat er notulen waren die teruggaan tot 1869. “De beslissingen van de gemeenteraad en het schepencollege hebben een belangrijke historische, maar ook juridische waarde. Het is dus belangrijk dat dit gered wordt. De meest beschadigde documenten zijn meegegeven met de firma Object Care uit Dendermonde die ze in de diepvriezer zal stoppen om nadien gevriesdroogd. In principe hebben ze ons gegarandeerd dat ze opnieuw leesbaar zullen zijn na de behandeling. Dat zal lang duren want ze hebben nog heel veel werk met documenten die beschadigd werden door de overstromingen die de Luikse regio troffen op 14 en 15 juli 2021.”

Zes palletten werden ondertussen door de technische dienst overgebracht naar Dendermonde. De overige vijftien palletten verhuizen naar een stedelijke loods waar alles uitgezet wordt. “Het is de bedoeling om dat nauwgezet op te volgen. We gaan regelmatig gaan kijken om blaadjes om te draaien en een nieuw stuk keukenrol er tussen te stoppen totdat alles uitgedroogd is. Dit is een werk van maanden. De kelder moet ook volledig behandeld worden. Alles zal nadien opnieuw moeten gesorteerd worden per jaartal.” (FVDB)

The post Honderden boeken en documenten lopen waterschade op in stadhuis van Blankenberge: lek blijkt afkomstig te zijn van boiler is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Hersenbloeding leidt niet tot verzoening tussen Danny Fabry en zoon: “Kwaad blijven over iets van 30 jaar geleden, dat versta ik niet”

Doorgaans brengt een tragedie mensen opnieuw dichter bij elkaar, maar niet in het geval van Danny Fabry (75) en z’n zoon Danny ‘Junior’ Esseldeurs (48). De twee hebben al ruim drie decennia ruzie, en daar brengt zelfs de ernstige beroerte van Junior geen verandering in. Tot grote wanhoop van z’n moeder Julia. Zij ziet met lede ogen toe hoe haar

Lees meer »

En dan ben je plots niet meer zwanger

Een op de tien vrouwen maakt het mee en een op de zes zwangerschappen eindigt ermee: een miskraam of, zoals het vandaag heet, zwangerschapsverlies. Arkasha Keysers weet nu wat er in zo’n geval gebeurt en hoe het voelt: “De vrijheid om er een beetje, maar niet aardverschuivend triest over te zijn, willen we graag claimen.”

Lees meer »

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »