PFAS vastgesteld bij Renewi in Roeselare, ook andere bedrijven worden nader bekeken

Ook in Roeselare is men bezig om bedrijven met mogelijk PFAS te onderzoeken. Bij Renewi is de stof al vastgesteld en wellicht volgen er nog bedrijven. Er wordt telkens gekeken naar de best mogelijke maatregelen.

Eddy Demeersseman (Groen) uitte zijn bezorgdheid rond PFAS op het bedrijventerrein in Rumbeke. “Stad Roeselare heeft zoals elke stad een belangrijke taak in de bescherming van haar inwoners: gezondheid, veiligheid en leefbaarheid staan daarbij voorop. Enkele vragen met betrekking tot PFAS en/op het bedrijventerrein in Rumbeke”, aldus Eddy.

“Er werd een zware PFAS verontreiniging vastgesteld op bedrijventerreinen van Renewi. In verschillende andere gemeenten met een vastgestelde PFAS-vervuiling wordt een perimeter gebruikt van 1 km, In Roeselare wordt een perimeter gebruikt van 500 meter. In vele gemeenten wordt naar aanleiding van de vastgestelde PFAS vervuiling aan de inwoners woonachtig binnen die perimeter van 1 km een gratis bloedanalyse aangeboden. Is Roeselare dit ook van plan? Er is daarnaast ook een lopende vergunningsaanvraag van Desotec voor een oven met nieuw procedé waarbij PFAS verwerkt wordt. Ook stad Roeselare verleende trouwens negatieve adviezen. toch wordt er al gebouwd op de site in voorbereiding van deze nog niet vergunde ovens. Wat zal stad Roeselare ondernemen ten aanzien van deze overtreding?”

Maatregelen

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “De Vlaamse overheid heeft ons gevraagd om twee dingen te doen. Enerzijds oplijsten waar de brandweer actief is en ook waar er oefenterreinen liggen. Ten tweede hebben we alle bedrijven moeten doorgeven waarbij we vermoeden hadden dat er binnen het bedrijfsproces PFAS aanwezig was. Renewi is daar een voorbeeld van. Bij vernieuwing van vergunningen en opvolgingsonderzoeken moeten zij ook systematisch PFAS meenemen bij de parameters met oog op een milieuvergunning. Daaruit blijkt dat er hoge waarden genoteerd worden. Samen met OVAM wordt nu bekeken hoe ze die waarden naar beneden kunnen krijgen en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Momenteel zijn ze bezig met bijkomend onderzoek. Het zal niet het enige en laatste bedrijf zijn waar er maatregelen komen.”

“Wat Desotec betreft zijn we als stad tegen oven vijf, omdat we er al heel wat problemen waren met oven vier. De provincie heeft dit niet gevolgd en een vergunning afgeleverd. Ook minister Demir heeft een vergunning toegekend. Daarna zijn we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt, maar dit is niet opschortend. Dat betekent dat de werkzaamheden ondertussen gewoon kunnen plaatsvinden. In die procedure hebben wij ons ook verzet tegen over vier, omdat er betere meetresultaten moesten zijn. Die waren er niet. Daarom zijn er nu bijkomende maatregelen getroffen bij oven vier.”

The post PFAS vastgesteld bij Renewi in Roeselare, ook andere bedrijven worden nader bekeken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Als een hogepriester van de liefde: Lenny Kravitz (60) betovert Rock Werchter met oeuvre vol erotiek

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien een overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Muzikaal kon het allemaal wat

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

KIJK. De kop is eraf: festivalterrein Rock Werchter officieel geopend

Geduld wordt beloond. Na opnieuw een jaar wachten, zwierde Rock Werchter vanmiddag om 12 uur de poorten open, en is editie 2024 gestart. Vandaag verwacht de weide 88.000 festivalgangers in de Vlaams-Brabantse gemeente, en ook de komende dagen zijn dat er telkens zoveel. En die hebben er – weer of geen weer – zin in. “We zijn zo blij om

Lees meer »