Haanse Heemkring brengt lokale verhalen tot leven tijdens Open Monumentendag: “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves”

Tijdens Open Monumentendag kun je binnenkijken in de historische hoeve Spyckergoed in Vosseslag, een papierschepper aan het werk zien in de bib van Wenduine, of een virtuele wandeling maken in de Hubertmolen. Bij de lokale heemkring in De Haan ontdek je dan weer het veelzijdige landbouwerfgoed van polderdorp Klemskerke. “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves.”

In het kader van Open Monumentendag – dit jaar in het thema ‘Met hart en ziel’ – houdt de heemkring Tussen Noordee en Noordzee vandaag van 10 tot 18 uur een kleine tentoonstelling in het archief in Klemskerke. De authentieke twaalfde-eeuwse hoeve Spyckergoed van de familie Eggert speelt hierbij een hoofdrol.

“Op aangeven van onze heemkring werd de gerestaureerde hoeve door het gemeentebestuur gelauwerd met de Gouden Pluim ‘23. De hoeve is vandaag mits inschrijving te bezoeken, maar we voorzien in onze lokalen in de Clemensstraat zelf ook een kleine expo over enkele historische boerderijen van Klemskerke”, zegt voorzitter Ignace Vanden Bulcke.

‘Het boerenverhaal van Klemskerke’ zet het lokaal landbouwerfgoed in de kijker. “Een boeiend verhaal van kleine keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves”, aldus Vanden Bulcke. Klemskerke is immers een van de oudste polderdorpen aan de kust.

Waardeloze grond

“Er waren ooit tientallen boerderijtjes, die tegenaan de duinen stonden. Kleine keuterboertjes leefden er erg karig, ze hadden hooguit wat kippen, geiten en schaapjes, die ze via de Driftweg naar de meer vruchtbare weiden dreven. De zandgrond waarop ze woonden en leefden, was niets waard”, klinkt het.

“Ooit waren er in Klemskerke tientallen boerderijtjes, tegenaan de duinen”

In de Sint-Clemenskerk loopt ook de tentoonstelling ‘Een jaar op het veld’: lokale landbouwers vertelden auteur Katrien Vervaele over hun eerste tractor, verklapten waarom ze palmtakjes op het land zetten en wanneer ze ‘s ochtends uit bed stapten om aan de slag te gaan. De expo is van 10 tot 17 uur vrij te bezoeken.

In hoeve Spyckergoed (Zandstraat 2, Klemskerke) zijn er rondleidingen om 10.45, 12, 13.30 en 14.45 uur. De rondleiding duurt een uurtje, inschrijven kan tot zaterdag via [email protected] of op het nummer 059 24 21 34.

The post Haanse Heemkring brengt lokale verhalen tot leven tijdens Open Monumentendag: “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn

Tijdens een spoedinterventie is snelheid cruciaal. Om patiënten nog vlotter en correcter te helpen, kan de AZ Zeno-MUG nu gebruikmaken van de Vscan: een draagbaar echotoestel waarmee de arts real-time echobeelden maakt op de plaats van het incident.
The post MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Novak Djokovic schendt dé gouden regel op Wimbledon… maar mag toch spelen

Technisch gezien illegaal. Novak Djokovic speelt op Wimbledon met een grijze kniebrace. Dat terwijl het reglement van het Londense grastoernooi zegt: “Deelnemers moeten gekleed zijn in bijna geheel witte outfit. Ook medische uitrustingen moeten indien mogelijk wit zijn.” De Serviër overtreedt dus de regels, maar krijgt tóch groen licht om te spelen.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »