Complotdenkers organiseren ‘witte mars voor vrijheid’ in Brugge: “Boos over alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje”

Bruggeling Hans Blanckaert organiseert vandaag, samen met gelijkgestemde zielen, een ‘Witte Mars voor Vrijheid’ op ‘t Zand in Brugge. De lokale politie heeft er weet van, burgemeester Dirk De fauw heeft toelating gegeven voor dit evenement. Vooral Zeeuwse complotdenkers, voormalige antivaxxers, roepen op om ‘Ollemolle no Brugge’ te gaan.

Op een boom langs het wandelpad Nieuwenhove, vlakbij kasteel De Spijker in Sint-Kruis, prijkt een verfrommelde affiche, met de boodschap ‘Ollemolle no Brugge’. Er wordt opgeroepen om deel te nemen aan een ‘witte mars’. Organisator is Hans Blanckaert, de uitbater van het sfeercafé en snookersalon Kingsclub in de Slachthuisstraat in Brugge.

Inflatie

Met een videofilmpje op Facebook, begeleid door het liedje ‘I want to break free’ van Queen roept Hans Blanckaert gelijkgestemde zielen op om deel te nemen aan deze mars, met wit als dresscode. In zijn ogen liegen politici en media. Inflatie en het terugdringen van cash geld aanziet hij als overheidscontrole, democratie associeert hij met politieke corruptie en hij laakt de ‘vaccinatieschade’ ten tijde van de pandemie.

In een ander filmpje monteert Hans Blanckaert fragmenten uit de film ‘Braveheart’ met Mel Gibson tussen beelden van de vorige witte mars die hij op 31 oktober 2021 in Brugge op touw zette, samen met de ‘Belgians for Freedom’. Toen daagden een duizendtal manifestanten op, die vooral ageerden tegen de mondmaskerplicht, de coronapas en de vaccinatiecampagne.

Veroordeeld

In april 2022 werd Hans Blanckaert veroordeeld tot vijftien dagen cel en een geldboete van 6.000 euro wegens inbreuken op de coronaregels. Hij weigerde de covid safe tickets van de klanten in zijn snookersalon te controleren. Bij herhaaldelijke politiecontroles tussen november 2020 en januari 2021 droegen Hans Blanckaert en zijn kelners geen, toen nog verplicht, mondmasker. In zijn gemotiveerd vonnis noemde de strafrechter de argumenten van Hans Blanckaert ‘pseudojuridische raaskallerij’.

Op zijn Facebook-pagina deelt Hans Blanckaert gretig Amerikaanse filmpjes, waarin complotdenkers de ‘onvrijheid’ en de ‘dictatuur’ in onze samenleving aanklagen. Die beweren zelfs dat de aarde plat is en dat er voorbij de Zuidpool nog verboden land is, waar niemand naartoe mag. Vroegere antivaxxers hebben hun aandacht verlegd en richten nu hun pijlen naar een wereldwijd complot van de 1 procent superrijken. Die gedachtegang blijkt vooral in Zeeuws-Vlaanderen ingang te vinden, tal van buren van net over de grens roepen via de sociale media om naar Brugge te komen betogen.

Recht op vrije meningsuiting

Wegens het ‘recht op vrije meningsuiting’ laat burgemeester Dirk De fauw de manifestatie toe. Woordvoerder Lien Depoorter van de lokale politie stelt: “We hebben weet van de mars en zijn erop voorbereid. Vorige keer waren er geen incidenten.”

Burgemeester Dirk De fauw vult aan: “De vorige manifestaties die Hans Blanckaert opgezet heeft, zijn ordentelijk verlopen. Ik zie geen enkele reden om die betoging te verbieden. Iedereen heeft recht om zijn mening te verkondigen. Er zijn geen aanwijzingen dat er zich problemen zullen voordoen die de openbare orde verstoren.”

8.000 flyers

De witte mars, waarvoor 2.000 affiches en 8.000 flyers werden gedrukt, start zondag 10 september om 13.30 uur op ‘t Zand. Er is een wandeling, afgewisseld met voordrachten van enkele niet nader genoemde sprekers. Hans Blanckaert, die ook actief is in de vzw ‘Ouders van vermoorde kinderen’ zegt in een promofilmpje dat hij vooral rekent op de aanwezigheid van horecamensen, die boos zijn over “alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje”.

Consulteer het Facebook-evenement voor meer info.

The post Complotdenkers organiseren ‘witte mars voor vrijheid’ in Brugge: “Boos over alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »