Podcast: Waarom het Amerikaanse Hooggerechtshof altijd controverse uitlokt

Het Amerikaanse Hooggerechtshof lokt de felste emoties uit. Geen rechtbank in de wereld heeft zo’n verregaande invloed op het maatschappelijke leven. Het Hooggerechtshof lijkt steeds meer op een finale scheidsrechter die bepaalt welke richting Amerika uitgaat. Het is het hoogste gerechtsorgaan in de VS en het heeft ontzettend veel macht. Het Federale Hooggerechtshof speelt een cruciale rol bij het interpreteren van de grondwet, maar wordt geregeld verdacht gemaakt. Er is sprake van activistische rechters. Ook die aantijging is niet nieuw. Meer zelfs, het Hof is altijd omstreden geweest. VS-correspondent Björn Soenens fileert in deze nieuwe aflevering van zijn podcastreeks "Björn in the USA" het Amerikaanse Hooggerechtshof, een geschiedenis van ruim 200 jaar.

Meer krantenkoppen in België

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »