Acht mensen naar ziekenhuis na besmetting met darminfectie shigellose in Beernem

In Beernem hebben verschillende personen vermoedelijk de darminfectie shigellose opgelopen. Een achttal mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Minstens twintig mensen raakten besmet en zijn ziek. Het Departement Zorg onderzoekt in samenwerking met het FAVV hoe de besmettingen zijn gebeurd, bevestigen beide instanties vrijdag.

De mensen raakten besmet op een feest dat plaatsvond in een feestzaal in Beernem. Van de vijftig aanwezigen raakten minstens twintig personen besmet met de zeer besmettelijke darminfectie. De besmetting kan plaatsvinden van mens tot mens of via besmette voeding. Daarom nam het FAVV stalen van de voeding. Het Departement Zorg voert onderzoek uit bij de aanwezige personen en personeelsleden.

“We brengen nu nog in kaart hoeveel mensen precies ziek zijn geworden en hoeveel mensen opgenomen werden in het ziekenhuis. Shigellose is zeer besmettelijk. Als iemand besmet was op het feest, kan het snel de ronde doen van persoon tot persoon. Als iemand die het voedsel bereidde besmet was, kan het ook via het voedsel doorgegeven zijn. Ook via besmette voorwerpen (zoals toiletten, handdoeken?) kan de ziekte zich verspreiden”, zegt Joris Moonens van het Departement Zorg.

Handhygiëne

Het Departement Zorg voert onderzoek uit bij de aanwezige personen en personeelsleden. Enerzijds worden zij bevraagd naar wie wanneer ziek werd, mogelijk al voor het feest en of ze onlangs op reis gingen. “Shigellose komt in sommige andere landen frequenter voor”, zegt Moonens. Van de zieke mensen en bij het personeel, worden stoelgangsstalen afgenomen om te onderzoeken of zij besmet zijn met de shigellabacterie. Het FAVV onderzoekt stalen van de voeding. Alle stalen worden geanalyseerd door Sciensano.

Alle aanwezigen op het feest kregen de raad om een zeer rigoureuze handhygiëne toe te passen. In de feestzaal zelf, die bestaat uit verschillende zalen, zijn de nodige desinfecties gebeurd. Er zullen nog opvolgstalen worden genomen door het FAVV. Tot dan blijft het sanitaire blok waar het feest plaatsvond, gesloten. Andere klanten die in een van de andere zalen aanwezig waren, werden ook bevraagd. Daaruit blijkt dat er geen andere zieken waren. Het FAVV laat weten dat uit de eerste vaststellingen ter plaatse bleek dat de nodige hygiënemaatregelen op vlak van voedsel werden nageleefd.

Shigellose wordt veroorzaakt door besmetting met een shigellabacterie. Symptomen zijn koorts, buikpijn, braken, en diarree. Shigellose kan ernstig zijn en complicaties geven zoals uitdroging, ernstige aandoeningen van de darm en in zeldzame gevallen bloedvergiftiging. Een besmetting is hevig, maar geneest meestal spontaan na vijf tot tien dagen. Shigellose komt sporadisch voor in Vlaanderen met een tweehonderdtal gemelde gevallen per jaar.

The post Acht mensen naar ziekenhuis na besmetting met darminfectie shigellose in Beernem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »