Ouders lezen emotionele brief voor in rechtbank nadat baby onherstelbare hersenschade oploopt bij onthaalmoeder: “Niet het noodlot, maar zij heeft die dag toegeslagen”

“Ons kind is zwaar beperkt door jouw toedoen.” Aan het woord is de mama van Achiel, die acht jaar geleden slachtoffer werd van het shakenbabysyndroom bij een Waregemse onthaalmoeder. Hij liep als baby onherstelbare hersenschade op. De onthaalmoeder riskeert nu twee jaar cel met uitstel, maar houdt vol dat ze Achiel niet dooreenschudde

De feiten dateren al van 2 november 2015, maar de ouders van Achiel herinneren zich die dag nog als gisteren. “Het is de dag dat onze echte Achiel gestorven is”, zei de mama van Achiel dinsdag in de correctionele rechtbank van Kortrijk.

Emotionele brief

Ze las een emotionele brief voor, rechtstreeks gericht aan onthaalmoeder G.S. (45). “Je hebt ons geluk als kersverse ouders ontnomen. Besef je wel wat je hebt aangericht en hoe het leven van Achiel er nu uitziet? We zijn meer dan trots op hoe hij het allemaal doet, maar hij moet veel meer dan een ander kind zijn best doen om iets nieuws te leren. In plaats van sjotten en ravotten kijkt hij liever toe en waar andere kinderen op ontdekkingstocht gaan, blijft hij bij wat hij kent.”

“De grootste fout van ons leven was blijkbaar de keuze voor deze crèche”, voegde de vader van Achiel er nog aan toe. Ook de advocaat van de ouders was hard voor onthaalmoeder G.S. en schetste een vernietigend beeld van haar.

Drankprobleem

S. zou in de periode van de feiten met een drankprobleem gekampt hebben – een buurvrouw rook alcohol in haar adem – en stuurde op 2 november berichten dat ze die dag geen zin had om te werken en een moeilijke dag had. “Niet het noodlot, maar zij heeft toegeslagen die dag”, zei de advocaat.

Volgens de slachtoffers en het Openbaar Ministerie ging het hier namelijk om opzettelijke slagen en verwondingen en niet om een onvoorzichtigheid, zoals G.S. volhoudt. Zij gaf toe dat ze Achiel in de stress van de dag misschien wat ruw in zijn parkje legde, maar ontkent in alle talen dat ze hem dooreenschudde.

Mening experts

Niet minder dan zes experts spreken dat echter tegen en zijn zeker dat het over een geval van shaken baby gaat. Slechts één tegenexpert, aangesteld door de verdediging, spreekt dat tegen. “Spreek nu toch eens eindelijk de waarheid”, zei de advocaat van de ouders streng. “Je hebt het leven van dat manneke en zijn familie kapotgemaakt, een sorry is het minste wat je kan doen.”

“Ik ben twaalf jaar onthaalmoeder geweest, met hart en ziel”, zei G.S. zelf. “Het doet mij pijn wat er mij in mijn schoenen geschoven wordt. Ik heb Achiel geen pijn gedaan.” (JF)

Vonnis op 3 oktober.

The post Ouders lezen emotionele brief voor in rechtbank nadat baby onherstelbare hersenschade oploopt bij onthaalmoeder: “Niet het noodlot, maar zij heeft die dag toegeslagen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen

Het populaire Heulse allround café Den Hert, bekend voor zijn weekendambiance, sluit vrijdag 5 juli voor één dag zijn café. Ze verhuizen naar Heule-Watermolen ter gelegenheid van de jubelfeesten. Dit weekend verkiezen ze daar tijdens de 80ste Watermolenfeesten het 60ste Tineke van de Watermolen.
The post Café Den Hert verhuist voor één dag naar Heule-Watermolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Herkent u hem nog? Ook getransformeerde Mesut Özil doet duit in zakje in rel rond Turkse held Demiral, die schorsing dreigt op te lopen

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden. En opvallend: ook ex-topvoetballer Mesut Özil doet z’n duit in het zakje –

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Brand in opvangcentrum Fedasil: 26-jarige Palestijn opgepakt voor brandstichting

De hulpdiensten snelden vrijdagvoormiddag naar het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle na een melding van brand. Eén persoon werd preventief afgevoerd ter controle naar het ziekenhuis. Een deel van het gebouw is onbewoonbaar verklaard, voor de bewoners wordt een noodopvang gezocht. De politie arresteerde een 26-jarige Palestijn voor brandstichting.

Lees meer »