Nieuw gezicht bij Meense gemeenteraad: Jan Verbrugge volgt Karolien Poot op bij Groen-fractie

In de Meense gemeenteraad zal vanaf woensdag een nieuw gezicht te zien zijn. Binnen de fractie van Groen zal Karolien Poot vanaf dan haar plaats afstaan aan Jan Verbrugge. De Lauwenaar, een graag gezien figuur in het straatbeeld, zal zich vooral inzetten voor onderwerpen zoals huisvesting en armoedebestrijding.

Voor wie de Meense gemeentepolitiek volgt, is het geen geheim. De fractie van Groen, die zetelt aan de zijde van de oppositie, is niet meteen groot te noemen. Met slechts twee gemeenteraadsleden vormen ze een klein tandwiel in het grote raderwerk, al is hun aanwezigheid moeilijk te ontkennen. Met een dossierkennis die enkel door hun engagement wordt geëvenaard, zijn ze dan weer een geduchte politieke kracht in de grensstad.

De tandem die Philippe Mingels samen met Karolien Poot vormde, was er eentje die door menig politici met respect werd benaderd. Hoewel de Groen-machine met Zwitserse precisie voort draafde, is verandering toch aan de orde. “Het klopt dat ik na vijf jaar ervoor kies mijn mandaat over te dragen aan een partijgenoot”, klinkt het bij Karolien.

Weldoordachte beslissing

De beslissing komt er niet na een opwelling, maar is weldoordacht. “Wanneer je tot het besef komt dat je jezelf niet meer voor de volle 100% kunt geven, dan moet je de juiste beslissing durven nemen. Vanwege familiale redenen kan ik dat engagement ook niet meer garanderen, waardoor ik de fakkel overdraag aan partijgenoot Jan Verbrugge.”

Karolien was bij haar aanstelling, vijf jaar geleden, een volledige nieuwkomer in de politieke wereld. “Het was een nieuwe wereld die voor me open ging, een wereld waarin ik plots de werking van de stad van dichtbij kon volgen. Toch kon ik erg snel mijn weg in die wereld vinden en maakte ik vooral van welzijn mijn strijdpunt. Als maatschappelijk werker voor het OCMW begreep ik heel goed wat mensen in moeilijkheden doorstonden, waardoor ik keer op keer mij kon inzetten voor een aangepast beleid. Ook op gebied van mobiliteit, meer bepaald de fietsmobiliteit, heb ik meer dan eens een lans gebroken. We zijn trots op het feit dat onze tussenkomsten in bepaalde situaties ook tot een daadwerkelijke verandering hebben weten te leiden. Toch ondervond ik dat ik me niet meer volledig op mijn taak als gemeenteraadslid kon toeleggen. Ik heb dan ook het bestuur van Groen Menen gevraagd om mijn mandaat door te geven aan Jan. Natuurlijk is het met pijn in het hart, maar ik zal de gemeenteraad blijven volgen. Dat kan digitaal, iets waarvoor Groen mee aan de basis lag.”

Geen ervaring, wel veel goesting

Jan Verbrugge maakt zijn intrede in de gemeentepolitiek als nieuwkomer, zonder ervaring maar met een uitzonderlijke dosis politieke goesting. “Ik nam in 2018 eveneens deel aan de gemeenteraadsverkiezing, waar ik toen een derde plaats op de lijst kreeg”, lacht het nieuwe gemeenteraadslid. “Sinds 2019 kreeg ik een plaats in het bestuur van woningmaatschappij Impuls, waar ik me vooral inzet voor het reduceren van de wachtlijsten.”

De man, professioneel actief als coördinator digitale inclusie voor de regio Midwest, zal zijn geweer nog niet meteen van schouder veranderen. “Armoedebestrijding en huisvesting? Het blijven de onderwerpen waarvoor ik me zonder aarzelen zal inzetten. Als Lauwenaar zal ik vanzelfsprekend ook projecten uit de deelgemeente met een arendsoog blijven opvolgen. Zaken zoals de herinrichting van Lauweplaats, de burgerbudgetten of het zonnepark zullen niet aan mijn aandacht ontsnappen. Het is vanzelfsprekend spijtig dat Karolien stopt. De expertise die ze de afgelopen jaren wist op te bouwen, is van onschatbare waarde. Toch zal ik proberen een waardige vervanger te zijn en zal ik, onder de vleugels van Philippe Mingels, duidelijk maken dat Groen Menen de kritische oppositiepartij is die Menen nodig heeft.”

Respect

Voor Philippe Mingels, de groene fundering van de gemeenteraad, wordt het dus een aanpassing al kijkt hij hoopvol vooruit. “Karolien kon de afgelopen vijf jaar echt groeien in de gemeenteraad”, liet hij optekenen in een reactie. “Zowel op gebied van sociale zaken als op gebied van mobiliteit, had ze een erg doorleefde kijk op de dingen. Natuurlijk zal ze gemist worden, maar ik respecteer haar keuze een stap opzij te zetten. Tegelijk heb ik er ook alle vertrouwen in dat Jan een waardige opvolger zal worden.”

The post Nieuw gezicht bij Meense gemeenteraad: Jan Verbrugge volgt Karolien Poot op bij Groen-fractie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen

De E40 richting Calais werd vrijdagmiddag anderhalf uur afgesloten in Oostduinkerke. Een vrachtwagen kwam er in schaar te staan in de berm na een botsing met een auto. Alle verkeer moest de afrit Oostduinkerke verlaten.
The post Snelweg E40 in Oostduinkerke afgesloten na ongeval met vrachtwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Is verkrachting van 12-jarig meisje ondergeschikt aan zijn talent?”: storm van kritiek op veroordeelde Nederlandse volleyballer die naar Spelen mag

De Nederlandse topbeachvolleyballer Steven van de Velde (29) komt over enkele weken in actie op de Olympische Spelen in Parijs. Maar die deelname levert een storm aan kritiek op. Tien jaar geleden zat de Nederlander nog in de gevangenis voor verkrachting van een 12-jarig meisje. Ruim 35.000 mensen ondertekenden een petitie om hem weg te houden uit Parijs.

Lees meer »

VS-correspondent Björn Soenens over Joe Biden: “Hij heeft tijd gekocht, maar de crisis gaat niet liggen”

Inhoudelijk heeft de Amerikaanse president Joe Biden vannacht geen steken laten vallen, maar het zijn de twee gênante versprekingen over vicepresident Kamala Harris en Oekraïens president Volodimir Zelenski die zullen bijblijven. "De guillotine is niet gevallen, maar de twijfel is niet van de baan", analyseert VS-correspondent Björn Soenens. "Er zal nog heel wat duw- en trekwerk zijn vooraleer Joe Biden

Lees meer »

Australisch koppel opgepakt op verdenking van spionage voor Rusland

Twee Australische burgers van Russische afkomst zijn in Australië gearresteerd op beschuldiging van spionage. Het echtpaar van 40 en 62 jaar wordt ervan verdacht materiaal te hebben verzameld van de Australische defensie met als doel dat door te spelen aan Russische autoriteiten. Dat heeft de Australische federale politie bekendgemaakt.

Lees meer »

Vingegaard verdedigt “verstandige” tactiek tijdens gravelrit, ook Van Aert schaart zich met subtiel prikje achter z’n kopman

Jonas Vingegaard heeft zich op de eerste Tour-rustdag verdedigd nadat zijn rivalen hem hadden beschuldigd van een gebrek aan lef in de gravelrit van zondag. De tweevoudige Tourwinnaar haalde zijn “koersinzicht” in de Tour de France aan. Ook Wout van Aert liet met een subtiel prikje op Strava verstaan dat hij zich aansluit bij de tactiek van z’n kopman.

Lees meer »

Al voor zijn persconferentie ging het fout: Biden noemt Zelenski “president Poetin” in zijn gezicht

Nog voordat de Amerikaanse president Joe Biden de pers te woord stond tijdens zijn ‘big boy press conference’, liet hij zich betrappen op een pijnlijke verspreking. Op het einde van de NAVO-top in Washington sprak hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski plots aan als “president Poetin”. Al snel besefte Biden dat hij de mist inging, waarna hij zijn vergissing rechtzette

Lees meer »

Biden verwart Zelensky met Poetin en Harris met Trump, maar herhaalt dat hij er niet aan denkt de race te verlaten

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in een persconferentie rond de NAVO-top herhaald dat hij niet uit de race naar het Witte Huis stapt. “Ik ben de meest gekwalificeerde kandidaat voor het presidentschap”, klonk het. De Democraat struikelde af en toe over zijn woorden en zei “vicepresident Trump” toen hij het over zijn vicepresident Kamala Harris had. Eerder op

Lees meer »

“Hoe heeft niemand dit opgemerkt?” Familie van Harmony (7) blijft met veel vragen achter na verdrinking op schooluitstap

Twee weken nadat de 7-jarige Harmony Francis verdronk bij een schooluitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten, blijven voor de familie nog steeds veel vragen onbeantwoord. “Hoe is dit kunnen gebeuren?”, klinkt het bij moeder Rosemary. Zaterdag wordt het jongetje in Antwerpen begraven. Om de begrafenis te kunnen betalen, zijn vrienden uit de Afrikaanse gemeenschap een geldinzamelactie gestart.

Lees meer »