Meer dan zestig kustchefs zetten Noordzeevissen in de kijker tijdens ‘Zee van Smaak’

Met een nieuwe actie rond ‘Zee van Smaak’ plaatst het provinciebedrijf Westtoer de lokale producten uit de Noordzee sterk in de kijker. Van 15 september tot 15 oktober 2023 zetten 63 kustchefs de ‘Zee van Smaak’ op hun menukaart. ‘Van boord tot bord’ is het centrale thema. Alle chefs gaan aan de slag met de drie seizoensvissen uit de Noordzee: rog, inktvis en griet.

Het project is niet alleen een sterke invalshoek om de Noordzeegastronomie aan de kust te promoten. Zee van Smaak steunt ook de Belgische vissers in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge die via de vismijnen, de groothandel en de vishandel dagelijks de verse producten uit de Noordzee tot bij de kustchefs brengen. De nieuwe samenwerking met 63 kustchefs benadrukt de unieke gastronomische troeven van de regio. De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren tot het DNA van de Kust.

Westtoer wil met Zee van Smaak een breed publiek inspireren om de kust te ontdekken. “De Kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse Noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de kust: zij zijn de ambassadeurs die elke dag opnieuw een uniek verhaal vertellen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Belgische vissers

‘Van boord tot bord’ is het centrale thema van het project. De Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en de vele partners besteden met Zee van Smaak grote aandacht aan de duurzame en lokale visserijproducten.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: “De actie verbindt de streekgastronomie met de duurzaam gevangen Noordzeevis. Het brede publiek waardeert meer dan ooit producten uit de korte keten. De Belgische vissers zijn een schoolvoorbeeld van deze werkwijze. Zee van Smaak eert het werk en de visie van onze vissers. De steun aan de vissers bezorgt de actie een extra dimensie.”

Praktisch: Zee van Smaak-actie, van 15 september tot 15 oktober. Reserveren is aan te raden. Alle restaurants en het Zee-van-Smaak-gerecht dat ze serveren, staan vermeld op www.dekust.be/zeevansmaak.

The post Meer dan zestig kustchefs zetten Noordzeevissen in de kijker tijdens ‘Zee van Smaak’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Het kapittel van het Capitool

13:33 Fed-voorzitter Jerome Powell geeft vandaag in het Congres tekst en uitleg over het monetair beleid. Helaas zullen de senatoren zoals steeds meer energie stoppen in het stellen van hun vragen dan in he…

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. China vraagt om voorwaarden te creëren voor “directe dialoog” tussen Kiev en Moskou – Oekraïne wilde bommenwerper kapen, claimt Rusland

De Chinese president Xi Jinping heeft maandag opgeroepen om “voorwaarden te creëren” voor een “rechtstreekse dialoog” tussen Oekraïne en Moskou. Dat deed hij tijdens een verrassingsbezoek in Peking van de Hongaarse premier Viktor Orban, die eerder ook al Kiev en Moskou bezocht en naar eigen zeggen op “een vredesmissie 3.0″ is. En de Russische autoriteiten zeggen een poging tot kaping

Lees meer »

“Hij had zogezegd Hans Van Themsche nog gearresteerd”: oplichter dineert in restaurant Hans Otten en vertrekt zonder te betalen

Het personeel van hotel/restaurant U Eat & Sleep aan het Eilandje heeft verleden weekend een wat onaangename gast te verduren gekregen. De 66-jarige Jozef M. besloot zondagavond te komen eten en drinken, om vervolgens zijn rekening van rond de 100 euro niet te willen betalen. Volgens eigenaar en uitbater Hans Otten, bekend van tv en radio, beweerde de man, die

Lees meer »

Helft vastgestelde inbreuken op bouwplaatsen gelinkt aan risico op vallen van hoogte

Ongeveer de helft van de inbreuken op bouwplaatsen die tijdens een grootschalige actie van de arbeidsinspectie werden vastgesteld, heeft betrekking op het risico op vallen van hoogte. Dat meldt de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg maandag. Vallen van hoogte is de voornaamste oorzaak van de meest ernstige arbeidsongevallen, namelijk dodelijke ongevallen en ongevallen met een blijvend letsel tot

Lees meer »

Tuin kasteel Allart in Aalbeke voor het eerst in 50 jaar open voor publiek

Davidsfonds Aalbeke organiseerde zijn jaarlijkse Vlaamse feestdagevenement op een uitzonderlijke locatie: de Engelse tuin van Kasteel Allart. Het was 50 jaar geleden dat het park nog eens werd opengesteld. De Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke bracht er een aperitiefconcert.
The post Tuin kasteel Allart in Aalbeke voor het eerst in 50 jaar open voor publiek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) opnieuw in opspraak na tonen van seksfilmpje op partij-event

De politieke toekomst van de burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD) oogt onzeker na een nieuw schandaal. Uit getuigenissen van enkele jongeren die een verkiezingsevenement van de partij hebben bijgewoond, blijkt dat Vanderjeugd hen ongevraagd een zelfgemaakt seksueel getint filmpje heeft getoond. Vanderjeugd geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft naar eigen zeggen ook zijn excuses

Lees meer »

Pleidooien gestart in ‘Rust’-rechtszaak van Alec Baldwin: “Hij vroeg om het grootste wapen dat er was”

Alec Baldwin (66) was op woensdag opnieuw aanwezig in de rechtbank. De openbare aanklagers van New Mexico zijn vandaag begonnen aan hun openingsverklaring. Een jury, bestaande uit twaalf personen en vier plaatsvervangers, zal de aanklagers horen argumenteren dat de acteur de veiligheid negeerde tijdens het filmen van ‘Rust’ en dus nalatig handelde. “Het was een echt wapen en geen speelgoed.”

Lees meer »

LIVE NEDERLAND-ENGELAND (wo, 21u). Koeman kan rekenen op volledige selectie, kiest hij voor Weghorst of Depay in de spits?

Woensdag maken Nederland en Engeland onder elkaar uit wie naar de EK-finale mag in Berlijn. De match wordt gespeeld in Dortmund, en wordt in goede banen geleid door Felix Zwayer. Geen onbelangrijk detail: Bellingham beschuldigde hem in 2021 indirect van omkoping. Plaatst Oranje zich voor een eerste EK-finale sinds 1988? Of mag Engeland zich opmaken voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

Verthé Interieurs uit Harelbeke steunt Het Ventiel met wijnactie

Verthé Interieurs is een interieurwinkel in de nabije omgeving van de markt in Harelbeke. Ze organiseren een wijnactie ten voordele van Het Ventiel. De vzw Het Ventiel zet zich in voor mensen met jongdementie. Met de actie wil Verthé Interieurs ervoor zorgen dat mensen met jongdementie beter ondersteund worden.
The post Verthé Interieurs uit Harelbeke steunt Het Ventiel met

Lees meer »