Carl (61) uit Bredene redt leven van drenkeling dankzij ervaring op het water en carrière als politie-inspecteur: “Ik voel me geen held”

Een held: dat is het minste wat je van Bredenaar Carl Ceulemans (61) kan zeggen. Zondagavond redde hij een twintiger van de verdrinkingsdood toen twee mannen in moeilijkheden kwamen in het kanaal Oostende-Brugge. “Toch blijf ik met een wrang gevoel zitten omdat ik de tweede niet kon redden”, zegt hij. Binnenkort ontvangt hij van het gemeentebestuur het burgerlijk ereteken voor moed en zelfopoffering.

Toen Carl en zijn vrouw Chrisje Daems (61) met hun fiets op de terugweg waren van Oostende zagen ze zondagavond een vrouw in paniek. Ze wees naar het water. Op die plaats waren haar man en een familielid het water ingegaan om een bos sleutels uit het water te vissen. De twee mannen kwamen vrijwel meteen in moeilijkheden. Carl twijfelde geen seconde en dook het water in. “Ik kon nog net iemand vastgrijpen voor hij kopje onder ging”, vertelt Carl. “Ik wist op dat moment nog niet dat er een tweede persoon in het water lag. Alles ging zo snel.”

Te gevaarlijke omstandigheden

Via een aangereikte sprei kon Carl zich met het slachtoffer naar boven hijsen. “Echt liters water kwam er uit die man”, vervolgt Carl. “Pas toen ik boven kwam, hoorde ik dat er nog iemand in het water moest liggen. Maar er was niemand meer te zien. Bovendien waren de omstandigheden te gevaarlijk om nog eens het water in te duiken. Voor ik het water ben ingegaan, heb ik de situatie zo goed als mogelijk proberen in te schatten om mezelf niet in gevaar te brengen.”

Het slachtoffer verkeerde even in levensgevaar, maar was een dag later stabiel. Het feit dat Carl zo koelbloedig reageerde, heeft hij te danken aan zijn vader en aan zijn carrière bij de politie. “Mijn vader was medeoprichter van de kanoclub in Lier, waar ik tot vier jaar geleden nog woonde”, duidt de man. “Toen ik een jaar of 20 was, werd ik regentaat lichamelijke opvoeding. En daarna ging ik bij de Rijkswacht in Mechelen. Na de politiehervorming ging ik bij de lokale politie van Mechelen aan de slag. Ondertussen ben ik sinds vier jaar op non-actief gezet voorafgaand aan mijn pensioen.”

Wrang gevoel

Vier jaar geleden kwam Carl met zijn vrouw in Bredene wonen. “We wonen vlakbij de plaats waar het gebeurde, ik ken dat water dus door en door”, gaat hij verder. “Het zal toch vreemd zijn om er nu langs te komen. Ik ben blij dat die man het uiteindelijk gered heeft, maar ik blijf toch met een wrang gevoel zitten dat ik die tweede man niet kon redden. Of ik me een held voel? Neen hoor. Tijdens mijn loopbaan bij de politie kwam ik dikwijls met levensbedreigende situaties in contact.”

Chrisje is trots op haar man. “Ik weet dat Carl een rustig persoon is en dat hij nooit iets zou doen waarbij hij zichzelf in gevaar brengt”, vertelt Chrisje. “Daarom was ik ook niet in paniek tijdens de redding. Hij is echt wel als een vis in het water. Hij weet waarmee hij rekening moet houden.”

“Ik raad echter niemand aan om zomaar enig risico te nemen om in het water te springen. Op zo’n momenten moet je altijd aan je eigen veiligheid denken. Water kan heel verraderlijk zijn”, aldus Carl.

Ereteken

Ook Bredens burgemeester, Steve Vandenberghe (Vooruit), is trots op zijn inwoner. “Mensen als Carl zijn helden”, zegt hij. “Daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Daarom zijn we een procedure gestart om Carl het burgerlijk ereteken voor moed en zelfopoffering toe te kennen. Carl redde het leven van een medemens en dat vraagt veel moed. We gaan Carl sowieso nog uitnodigen.”

The post Carl (61) uit Bredene redt leven van drenkeling dankzij ervaring op het water en carrière als politie-inspecteur: “Ik voel me geen held” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

‘Langs de Promenade’ viertjarige wandelpromenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met een gloednieuw cultuurfestival. Onder de noemer ‘Langs de Promenade’ vindt het evenement, zoals de naam al aangeeft, plaats langs de Havengeulpromenade die Nieuwpoort-Stad met Nieuwpoort-Bad verbindt. De bekende wandel- en fietsweg, die zijn twintigste verjaardag viert, wordt voor de gelegenheid omgevormd tot
The post ‘Langs de

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »