Hendrik gedoopt als nieuwe reus van Wingene: “Waardering voor werk van ereburgemeester”

Tijdens de Bruegelfeesten in Wingene werd op zondagnamiddag een bijzonder moment gevierd. De reuzengemeente beschikt voortaan over een gloednieuwe reus en dit gemaakt naar ere-burgemeester Hendrik Verkest. “Ik voel veel trots, dankbaarheid en een cocktail van gevoelens”, weet de ereburgemeester.

Wingene viert Bruegel en Wingene viert dit jaar ook het doopfeest van hun gloednieuwe reus Hendrik. Zoals het hoort bij een geboorte werd de reus officieel gedoopt door pastoor Bart Malfait. Huidig burgemeester Lieven Huys neemt het peterschap op hem en Anja Vanclooster, de vrouw van Dirk Demeyere die voorzitter is bij het Bruegelcomité neemt het meterschap onder haar schouders. Het werd een doopfeest met veel belangstelling, zomerse temperaturen, doopsuiker en twee gratis vaten bier.

Reuzendroom

“Het bouwen van een nieuwe reus is geen fluitje van een cent”, weet voorzitter van het Bruegelcomité Dirk Demeyere. “Het is een heus project van anderhalf jaar werken waarbij de reus stap voor stap tot leven kwam. Gelukkig konden wij rekenen op heel wat hulp van tal van inwoners. De financiële hulp kwam van twee sponsors. Voor mij is dit een reuzendroom die werkelijkheid werd. Al 30 jaar heeft ere-burgemeester Hendrik Verkest voor ons allemaal gezorgd. De realisatie van de reus is prachtig. Het is een waardering en blijft een werk die mee op stap gaat en buiten ons Wingene getoond zal worden. De reus blijft voor altijd een stukje geschiedenis.”

Sierlijke beweeglijkheid

De reus is 3,85 meter hoog en weegt 537 kilogram. Hij zit keurig op een eervolle zetel, in een mooi maatpak. Reus Hendrik kan bewegen en zo de mensen begroeten. “Nu ik de reus in levende leven mag ontmoeten, voel ik trots en veel dankbaarheid”, vertelt ere-burgemeester Hendrik Verkest. “Vooral de sierlijke beweegelijkheid valt me op. Die is bijzonder en supermooi om te zien. Ik respecteer dit gigantisch en zie er een stukje van mezelf in terug. Ik was jaren aan een stuk ook heel beweeglijk naar mijn inwoners toe.”

Officiële reuzengemeente

Voor de realisatie van dit reuzenproject kreeg Bruegel Wingene de steun van erfgoedcel TERF van de regio Midwest en Histories vzw. Reuzen zijn immers erkend als immaterieel erfgoed. De bouw van de reus werd bovendien opgenomen in het project ‘Focus vakmanschap’ van Histories. Daarin werd de reuzenexpertise vastgesteld op film voor toekomstige reuzenbouwers en nam men een kijkje achter de schermen. De nieuwe Wingense reus kreeg hierin de hoofdrol. Na de publieke apotheose werd reus Hendrik gedoopt en werd de gemeente bovendien officieel erkend als reuzengemeente en als Vlaams cultureel erfgoed.

The post Hendrik gedoopt als nieuwe reus van Wingene: “Waardering voor werk van ereburgemeester” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »