Minister Somers plaatst Oudenburg onder verscherpt toezicht na audit

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) plaatst Oudenburg onder verscherpt toezicht na een onderzoek door Audit Vlaanderen. “Het lokaal bestuur van Oudenburg en hun beslissingen over de zaken die onderzocht werden, zullen met een intensief traject nauwgezet opgevolgd worden door de gouverneur. Ook de uitvoering van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen zal de gouverneur controleren”, klinkt het bij het kabinet van ministers Somers.

Audit Vlaanderen bevestigde eind augustus dat het forensisch audit naar het lokaal bestuur en de burgemeester van Oudenburg afgerond is. Begin 2022 kwam de burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey (Open VLD) in opspraak voor mogelijk belangenvermenging bij vastgoedtransacties.

De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Maar het kabinet van minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers (Open VLD) laat al weten dat ze Oudenburg onder verscherpt toezicht plaatsen: “Aan de hand van een intensief traject zal het lokaal bestuur nauwgezet opgevolgd worden door de gouverneur Carl Decaluwé. Concreet betekent dit dat de beslissingen van het bestuur onder een vergrootglas zullen worden gehouden. En ook de uitvoering van de aanbevelingen, die in het audit geformuleerd worden zal de gouverneur regelmatig opvolgen”.

Het rapport van Audit Vlaanderen zal in besloten zitting op de eerst volgende gemeenteraad van Oudenburg besproken worden. “Over de inhoud van het rapport kan en mag ik nog niets zeggen. Er worden een aantal aanbevelingen geformuleerd en die zullen we uiteraard uitvoeren.” Wat die aanbevelingen dan exact inhouden, wil de burgemeester niet kwijt.

In opspraak

Vorig jaar startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar Oudenburgs burgemeester Anthony Dumarey. Dumarey is naast burgemeester ook vastgoedmakelaar. Zijn immokantoor Residentie Vastgoed verkocht in 2021 luxeflats, die deel uitmaakten van een publiek-private samenwerking voor een bouwproject van het OCMW in Oudenburg. En dat nog voor dat de zogenaamde design&build-overeenkomst gestemd werd in april 2021 in de OCMW-raad en het project van start kon gaan.

Enkele maanden daarna werd het bouwproject van een nieuw Welzijnshuis met daarboven een appartementsblok stilgelegd en kreeg de projectontwikkelaar van de appartementen 25.000 euro schadevergoeding. De stad annuleerde dit na een klacht van een buurtbewoner met de boodschap dat ze geen zin hadden in een jarenlange procedureslag en dat een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan wel verder zouden kunnen.

Maar volgens het Agentschap Binnenlands Bestuur was er meer aan de hand en werd er gewag gemaakt van mogelijke partijdigheid van burgemeester Dumarey. Gouverneur Carl Decaluwé onderzocht de klacht van de buurtbewoner grondig en besloot dat er minstens een schijn van partijdigheid was. Daarop startte Audit Vlaanderen een onderzoek naar de burgemeester.

The post Minister Somers plaatst Oudenburg onder verscherpt toezicht na audit is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden: “De donkerblauwe achterban vraagt mij kandidaat te zijn, maar anderen zijn compleet tegen”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »

“De gevangen bruid van Monaco”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »