Carlo is met zijn ‘keukenbus’ terug uit Turks rampgebied: 924.000 maaltijden bereid in zes maanden

De speciale mobiele keuken uit Heule, voorzien in een omgebouwde lijnbus, is terug in haar thuisbasis. De oude lijnbus van de vzw Belgium Aid heeft er een rit van 4.300 kilometer op zitten, die hij in vier dagen aflegde tussen Samandag aan de Turks Syrische grens tot in Heule bij Kortrijk. In de bus werden in een half jaar maar liefst 924.000 warme maaltijden bereid in Turks rampgebied.

Carlo Herpoel, bezieler achter Belgium Aid, tekent voor dit huzarenstukje samen met de buschauffeurs Marc Ferro, Alistair Armstrong en Ghafoor Hussain. “De grenzen waren een administratieve nachtmerrie, en de oude bus kende zijn kwaaltjes onderweg, maar we hebben het al bij al gemakkelijk gehaald”, glundert Carlo.

924.000 maaltijden

De noodhulp van Belgium Aid – samen met Ghafoor Hussain, bezieler van Feeding Humanity – heeft zes maanden geduurd, en in die periode werden zowaar 924.000 warme maaltijden bereid. Er was een middagmaal voor de mensen in Samandag en een avondmaal. Nadien werden tot laat in de avond de kampen in de omgeving bediend, zeven dagen op zeven. Hiervoor verzamelden Carlo en Ghafoor een team van een dertigtal vrijwilligers bestaande uit Belgen, Fransen, Turken, studenten uit Pakistan, India… “Samen hulp bieden kent geen grenzen van geloof aard, afkomst… We staan allemaal voor hetzelfde: mensen helpen in nood”, vindt Carlo Herpoel. Ook was er de zeer gewaardeerde samenwerking met de organisatie Muslim Hands en het Turkse leger.

Steun van Provincie

Carlo geeft aan: “Dit is alleen mogelijk dankzij de vrijwilligers in het veld, maar ook dankzij een sterk thuisfront”. De bedrijven Van Hool, onmisbaar om de bus te laten rijden, Novy en Ostinox voor de keukeninrichting, samen met nog een hele reeks kleinere lokale bedrijven en vooral de vele particuliere schenkers hebben dit mogelijk gemaakt. De Provincie West-Vlaanderen gaf ook een stevige financiële steun. “Fijn om te zien hoe zovelen bekommerd zijn om medemensen in nood”, aldus Carlo, voorzitter van Belgium Aid.

Noodwoningen

De desastreuze aardbeving in Turkije en Syrië betekent jarenlang heropbouwwerk voor de getroffen regio’s. Maar de acute noodsituatie raakt stilaan opgelost. De Turkse overheid heeft ondertussen al voor 80.000 noodwoningen in containers gezorgd, waar 550.000 mensen onderdak en een keuken vonden. De mobiele keuken in de bus werd daardoor minder nodig. Het leven herneemt zich gestaag.

De bus krijgt nu een grondige revisie en staat dan opnieuw klaar om uit te rukken naar waar de nood het hoogst is.

The post Carlo is met zijn ‘keukenbus’ terug uit Turks rampgebied: 924.000 maaltijden bereid in zes maanden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gewonde door Samouraizwaard na conflict in Anderlecht

In de Claude Debussystraat te Anderlecht, ter hoogte van het Astridpark, is een persoon lichtgewond geraakt door een Samouraizwaard. Volgens politiezone Zuid kwam omstreeks 1u45 ‘s nachts een melding binnen van een vechtpartij waarbij het zwaard werd gebruikt.

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »