Sander Loones en bevoegde schepen over klacht wegens bouwovertreding in Koksijde: “Het is geen assisenzaak, hé”

N-VA-gemeenteraadslid en federaal parlementslid Sander Loones viel uit de lucht, toen hij in juni vernam dat er een klacht wegens een bouwovertreding tegen hem was ingediend. Hij stapte meteen naar de bevoegde diensten, maar de klacht haalde de nationale media en Loones kreeg het hard te verduren. Vandaag geeft hij toe dat hij een andere aanpak had moeten volgen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt stelt dat er niet gebouwd werd volgens de instructies van de vergunning. Beiden betreuren echter dat de kwestie zo wordt opgeblazen: “Het is geen assisenzaak, hé.”

Sander Loones benadrukt hoe complex de situatie is: “Het is inderdaad een eerder ingewikkelde kwestie, gelet op het bijzondere statuut van het perceel. Onze woning ligt in VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk is het geheel van gebieden met een actuele of potentiële hoge natuurwaarde waarin een specifiek beleid inzake natuurbehoud gevoerd wordt, red.), maar het is volgens de officiële plannen van de overheid geen biologisch waardevol gebied. Dat betekent dat er wel degelijk zaken kunnen veranderen en vergund kunnen worden. Daarbij geldt dan een specifieke procedure.”

Altijd gras

“Acht jaar geleden hebben we onze woning verbouwd. De werken zijn toen uitgevoerd zoals dit in de bouwvergunning stond en in lijn met alle informatie die we van de bevoegde diensten kregen. Volgens de klacht zou ik toen schade hebben aangebracht aan waardevol natuurgebied omdat ik gras heb aangelegd. Maar dat is helemaal niet zo.”

“In de media werd zelfs geschreven dat waardevol natuurgebied moest wijken voor een tuin. Het was al een grastuin letterlijk voordat ik geboren was. Toen was het gras, vandaag is het nog altijd gras. Meer nog, in de officiële plannen van de overheid staat zelfs dat onze tuin geen bijzonder biologisch waardevol gebied is. Het is een grastuin.”

“Ook werd in de media de indruk gewekt dat onze tuin vol ligt met verharding. Ze schreven dat er een ‘tuinpaviljoen’ werd gebouwd. Terwijl er een serre staat.”

Al aan de schandpaal

“Nu, ik had inderdaad een andere aanpak en procedure moeten volgen. Daarom heb ik ook direct contact opgenomen met de bevoegde diensten. Ik heb die klacht dus niet laten liggen, maar heb actieve stappen gezet om de zaak te remediëren. En natuurlijk zal ik de correcte eindbeslissing respecteren. Vandaag is echter zelfs nog geen bestuurlijke procedure opgestart, en is er dus nog geen finale beslissing, maar toch werd ik door bepaalde mediakanalen al publiekelijk aan de schandpaal genageld.”

“Er doen trouwens nog meer foute verhalen de ronde. Neen, ons huis is geen nieuwbouw, het is een vergunde verbouwing. Neen, ons huis ligt niet in door het Duinendecreet beschermd gebied. Integendeel, het wordt officieel zelfs niet als bijzonder waardevol gekwalificeerd. En ook het verhaal dat ik zonder vergunningen hoge bomen zou hebben gekapt, is niet juist.”

Vaste klant

Dirk Dawyndt, Open Vld-schepen van Ruimtelijke Ordening, bevestigt dat hij de kwestie samen met Loones heeft besproken: “Enkele weken geleden was er inderdaad een melding van een bouwinbreuk. Die klacht kwam van een man die regelmatig zulke klachten indient. Hij zal gedacht hebben: ‘Nu is het de beurt aan Sander Loones, want die heeft nu zelf naast de pot gepist!’”

“Ik heb de bouwvergunning zelf opnieuw onder de loep genomen en het is een feit dat er niet is gebouwd volgens de instructies van de vergunning. Sander had kunnen toegeven dat hij zich had vergist en had eventueel een regularisatieaanvraag kunnen indienen. Als gemeente moeten wij in dat geval advies vragen aan Natuur en Bos, hoewel het kan zijn dat die negatief advies geeft en een proces-verbaal opmaakt. Maar dan nog is het mogelijk om in beroep te gaan. Het is echter jammer dat deze kwestie zo wordt opgeblazen, terwijl een oplossing altijd bespreekbaar is. Uiteindelijk is dit geen assisenzaak, hé.”

Politieke redenen

Loones zegt dat hij de regelgeving zal volgen, maar herinnert aan de feiten: “Waar toen gras lag, ligt nog altijd gras. En er staat een serre. Maar wat De Standaard daarvan allemaal heeft gemaakt… Ik heb toch de indruk dat bij die krant ook politieke redenen spelen. Blijkbaar doe ik de regering-De Croo te veel pijn in het parlement. En blijkbaar vinden sommigen dat niet zo prettig.”

(MVQ)

The post Sander Loones en bevoegde schepen over klacht wegens bouwovertreding in Koksijde: “Het is geen assisenzaak, hé” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Z’n huwelijk met Avril Lavigne liep erop stuk en het veroorzaakte bijna z’n dood: SUM 41-zanger vocht tegen alcoholverslaving

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout

In het pand op de hoek van de Zwanestraat met de Putstraat (foto), waar een tijdje een fitnesszaak heeft bestaan, komt er vanaf half augustus een nieuwe lingeriewinkel.
The post Lingeriewinkel en Beobank in de Zwanestraat in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Turkse voetbalbond ontkracht schorsing Demiral, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden, al mag de Turkse voetbalbond z’n zegje nog doen. Turkse president Erdogan is

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

KIJK. Stunt met vlammen op podium loopt mis: zanger loopt tweedegraads brandwonden op

De Colombiaanse zanger Reykon (37), echte naam Andrés Robledo, heeft onverwacht voor spektakel gezorgd tijdens zijn optreden in de Colombiaanse gemeente Neiva. Tijdens zijn show zondag was de reggaeton-zanger even in vlammen gehuld. Hij stond te dicht tegen de vlammenwerpers op het podium. In een video op Instagram legt hij uit dat hij tweedegraads brandwonden heeft aan zijn arm en

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »