Stijn D’Hondt transformeert piano naar ‘Ode aan de liefde’ van 60 vierkante meter groot

Vrijdagavond was het de opening van 123-piano onder de Gentse Stadshal. De imposante muzieksculptuur ‘Musique du Coeur’ van ontwerper en bezieler Stijn D’Hondt, zal een maand te zien zijn in hartje Gent. “Ik ben enorm vereerd om dit in mijn thuisstad Gent te kunnen verwezenlijken en op die manier mijn twee passies ‘ontwerpen en piano spelen’ te verenigen”, vertelt designer Stijn D’Hondt (31) met Anzegemse roots.

Mexico City

Sinds enige tijd is Stijn terug in Gent na een ‘art residentie’ van zeven maanden in Mexico City. De expositie ‘Artbeats’ die daar gemaakt werd, krijgt nu een vervolg in eigen land. “De installatie is er eentje waar muziek in zit, want er schuilt een piano binnenin en daar mag iedereen op spelen”, licht de designer toe. “Het is meteen op groot formaat. Het kunstwerk van maar liefst zestig vierkante meter zal de Stadshal in het centrum van Gent kleur geven. Een ode aan de liefde voor muziek in al haar kleuren en gevoelens.”

Het prikkelt al je zintuigen en doet je naar je hart grijpen. Letterlijk, want de golvingen op de installatie zijn vervaardigd uit echte hartslagen.

Gemoedstoestand

Uit onderzoek is gebleken dat we onze gemoedstoestand kunnen zien als we naar de curven van onze hartslag kijken zoals pijn en opwinding. “Elke hartslag is uniek”, stelt Stijn D’Hondt die deel uitmaakt van het ontwerpbureau Heren Loebas en zijn eigen rouwmerk Loovt ontwikkelde. “Met zelfontwikkelde software registreerde ik op reis de hartslagen van de mensen die ik ontmoette en mijn eigen hartslagen. Op die manier zet ik cardiogrammen om in een unieke visuele beeldtaal.”

Het vertelt het verhaal van de mens in al zijn facetten in combinatie met de broosheid van het bestaan. Op jonge leeftijd verloor Stijn D’Hondt zijn moeder. Zijn fascinatie voor het menselijk leven en de dood op dat moment groeide, wat leidde tot een eigen visuele kunststijl. “De dood van mijn moeder was zeer ingrijpend en daarbij was er de rode draad in mijn familie van hartziekten. Dit vormde de inspiratie om iets te gaan doen met de hartslag vanuit een speelse, positieve en kwetsbare insteek.”

Geslaagde openingsavond

In samenwerking met Quatre Mains en 123-piano kreeg het openingsevent vorm. “De muziek- en dansvoorstelling van Upside Down zorgde voor een heel fijne en mooie openingsavond”, klinkt Stijn tevreden.

Het kunstwerk zal nog tot eind september te zien zijn in het stadscentrum.

Instagram: @Artbeats_by_Stijn

The post Stijn D’Hondt transformeert piano naar ‘Ode aan de liefde’ van 60 vierkante meter groot is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Dijk beschermt Hemelhoek tegen wateroverlast

Tussen de Oostlaan en de Menenstraat in Ledegem wordt er momenteel volop gewerkt aan de realisatie van een definitieve dijk ter bescherming van de Hemelhoek. “De dijk zorgt voor extra beveiliging van de wijk tegen wateroverlast”, aldus burgemeester Bart Dochy.
The post Dijk beschermt Hemelhoek tegen wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

Terwijl de ene zeer meegaand is, staat de andere op de rem: hierover zullen de gesprekken van De Wever met zijn toekomstige coalitiepartners gaan

Preformateur Bart De Wever (N-VA) zal een weekend lang een-op-eengesprekken voeren met zijn toekomstige coalitiepartners, onder meer over de begroting. Hij moet nog altijd een manier vinden om de socialisten over de streep te trekken. Maar waar zullen die gesprekken met de verschillende partijen precies over gaan? Een overzicht.

Lees meer »

Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK in Turkije

Op de T3 kwalificatiewedstrijd in Willebroek is Avelgemnaar Jasper Devos (18) knap tweede algemeen, en eerste junior geworden. Wout Ghielens was amper amper seconden sneller. Daarmee is de toekomstige student bio-ingenieur rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in Turkije. “Dit is een resultaat dat mijn verwachtingen overstijgt”, glundert Jasper.
The post Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »