Derde editie EK Powertool Racing in Bikschote

Cirkelzagen, schuurmachines, slijpschijven… De deelnemers aan het EK Powertool Racing op zondag 3 september maken van zowat alle machines een racewagentje. Niet alleen liefhebbers van techniek komen aan hun trekken, lekkerbekken kunnen smullen van kip aan ’t spit en voor de kinderen zijn er springkastelen en speeltoestellen.

Landelijke Gilde Bikschote organiseerde tien jaar lang het befaamde EK pompoenschieten, maar dat evenement barstte uit zijn voegen. “Het werd te groot”, zegt Franklin Kinget van Landelijke Gilde Bikschote. “Deelnemen kon alleen maar tegen hoge kostprijs of als je je liet sponsoren. We zochten iets kleinschaliger en laagdrempeliger en kwamen zo met het idee voor het EK Powertool Racing. De eerste edities waren in 2018 en 2019, maar daarna konden we drie jaar niets doen door corona. Nu pikken we de draad weer op.”

Handgereedschap

Op het EK Powertool Racing nemen racewagens die gemaakt worden van elektrisch aangedreven handgereedschap en recuperatiemateriaal het in een dragrace tegen elkaar op en dit op een houten baan van 25 meter lang. “Dat is kort, maar toch onvoorspelbaar. Iemand die snel vertrokken is kan stilvallen, een trage starter kan enorm versnellen en zijn rivaal nog inhalen. Spanning verzekerd”, vervolgt Franklin. “Zaagmachines, slijpschijven, schuurmachines, cirkelzagen… Alles met een spanning van 230 volt is geschikt.”

Modern oogstfeest

Het kampioenschap vindt plaats op de hoeve van Jeroen Vanysacker en Evelien Van Ootegem in de Zuidschotestraat. “Het is voor de eerste keer op een landbouwbedrijf, maar wel een modern en duurzaam bedrijf. Het bedrijf is gespecialiseerd in de kweek van kolen, wekt zijn eigen energie op met zonnepanelen en heeft een grote wateropslag. Op die manier willen we de landbouw eens in een positief daglicht stellen. Het is een oogstfeest, maar een modern oogstfeest. Niet met rokende tractoren, maar met elektrische toestellen.”

“We mikken op gezinnen”, gaat Franklin verder. “Over de middag is er kip aan ’t spit en er staan springkastelen en speeltoestellen voor de kinderen. De race start om 14 uur, maar iedereen is al welkom om 11 uur voor de aperitief of om een kijkje te nemen in het servicepark. Dan kan je de techniek eens goed bewonderen, want tijdens de race moet je wel enige afstand bewaren voor de veiligheid.”

“Het team met de snelste wagen wint, maar er is ook een prijs voor de mooiste en de origineelste wagen. Er zijn al zeker 14 teams ingeschreven, maar er is nog zeker plaats voor meer”, besluit Franklin Kinget.

Alle info vind je op de Facebookpagina ‘EK Powertool Racing’.

The post Derde editie EK Powertool Racing in Bikschote is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Gossip Girl’-acteur moest seksscène met een octopus spelen in ‘The Boy’: “Ik kreeg bijna een paniekaanval”

“Toen dacht ik wel: hoe gaat dit werken?” Chace Crawford (38) raakte bekend door zijn rol als Nate Archibald in ‘Gossip Girl’, maar tegenwoordig speelt de Amerikaanse acteur mee in de Amazon-serie ‘The Deep’. Al gaat het daar net iets minder glamoureus aan toe. Zo moest Crawford ooit een seksscène moet een octopus spelen. “Hij veranderde één shot voor mij.”

Lees meer »

Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan”

Het speelbos, tussen Leie en Vlasstraat in Sint-Baafs-Vijve, beschikt dankzij de gemeente en de provincie over nieuwe speelelementen en zitbanken. Ook de bomen zijn intussen flink gegroeid. Hoog tijd dus om het geheel officieel te openen.
The post Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign

Tijdens de zomervakantie en tot en met Open Monumentendag op 8 september pakt het Izegemse museum Eperon d’Or uit met een tijdelijke expo. “We verrassen de bezoekers met een tentoonstelling over nieuw design van studenten uit Vlaamse schoenopleidingen”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe.
The post Eperon d’Or verrast met expo over nieuw schoendesign appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na de collectieve ontslagen bij Audi Brussels: hoe is het gesteld met de auto-industrie in België?

De Audi-fabriek in Vorst lijkt haar laatste ademstoten uit te blazen. Tegen eind oktober worden er 1.410 banen geschrapt, met toeleveranciers erbij kan het aantal ontslagen oplopen tot 6.000. Een volledige sluiting behoort tot de mogelijkheden. Hoe is het zover kunnen komen en wat brengt de toekomst voor de auto-industrie in België? “Europa heeft te snel en te hard ingezet

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Zijn de kandidaat-voorzitters straks met 7? Ook Frédéric De Gucht werpt zich mogelijk in de strijd om voorzitterschap Open Vld

Telt Open Vld straks 7 kandidaat-voorzitters? Na Tineke Van Hooland, Maurits Vande Reyde, Vincent Verbeecke, Eva De Bleeker en Bert Schelfhout heeft ook Frank François zich op de valreep kandidaat gesteld om Tom Ongena op te volgen als voorzitter van Open Vld. Allicht werpt Frédéric De Gucht zich vandaag ook nog in de strijd om het voorzitterschap van de liberale

Lees meer »

Hij begon op zijn 16de in zijn slaapkamer. Vandaag is het bedrijf van Jonas Dhaenens 4,8 miljard euro waard

Vanuit zijn slaapkamer in Oostakker – én met de nodige dosis bluf – stampte Jonas Dhaenens (42) als zestienjarige zijn bedrijfje uit de grond. Na een grote aandelenverkoop gisteren wordt de waarde van dat bedrijf team.blue nu al op bijna 5 miljard (!) euro geschat. Dit is het inspirerende verhaal van een briljante ondernemer die nooit zijn studies afmaakte. “Ik

Lees meer »