Tijdscapsule gaat voor periode van een halve eeuw in de grond

Vijf plaatselijke secundaire scholen vullen een zogenoemde tijdscapsule, die op zaterdag 2 september om 16 uur, tijdens het officiële openingsweekend van de nieuwe stadskern, aan de voorzijde van de de Sint-Pieterskerk in de grond verdwijnt. Het is de bedoeling dat de capsule pas in 2073 weer opgegraven wordt. De leerlingen die aan het project hebben meegewerkt, zullen dan in principe tussen de 65 en de 70 jaar zijn.

Gebeitelde deksteen

Een tijdscapsule is een koker gevuld met voorwerpen die bedoeld zijn om mensen in de toekomst een beeld te laten krijgen van een bepaalde tijdsperiode. De scholen die aan het project bijdragen, zijn het Sint-Jozefscollege, Sivi, het VLTI, Eureka en het VTI, dat de capsule trouwens gemaakt heeft. Het idee voor het leuke initiatief is onder impuls van Ulrich Develter gegroeid vanuit de deelraad Kunst van de cultuurraad.

De koker met de tijdscapsule wordt afgedekt met een grote, mooie steen, ontworpen door Xavier Claerhout van de zaak Kopie-Krant op de Markt. Hij is in zijn vrije tijd letterkapper en heeft in de steen een opschrift gebeiteld dat even eenvoudig als duidelijk is: Tijdscapsule 2023-2073. Eerst was er gedacht om de capsule voor 75 of zelfs 100 jaar in de grond te stoppen, maar dan zou er wellicht niemand van de huidige generatie het opgraven kunnen meemaken, wat jammer zou zijn.

Recepten en kranten

Wat er zo allemaal in de tijdscapsule terechtkomt? “Vooreerst een brief van burgemeester Kristof Audenaert aan de Torhoutse bevolking in 2073”, aldus diensthoofd Wannes Devos van het stedelijke Vrijetijdshuis. “Daarnaast een brief van schepen van Cultuur Lieselotte Denolf met wat uitleg over de capsule. Voorts in hoofdzaak zaken die ons door de vijf scholen zijn aangereikt. Dan denk ik aan kookrecepten anno 2023, iets over de schoolwerking, foto- en nieuwscollages over de huidige tijd, enzovoort. We stoppen er ook enkele kranten bij. Plus een stukje poëzie van stadsdichter Marc Coulier over de nieuwe Markt en de capsule.”

Iedereen mag op 2 september het moment waarop de tijdscapsule voor een halve eeuw in de bodem wordt gedropt, komen bijwonen. Benieuwd wie er in 2073 bij het opgraven nog bij zal zijn. (JS)

The post Tijdscapsule gaat voor periode van een halve eeuw in de grond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Jerben Clabau wil het clubrecord aanvallen op 800 meter

Jerben Clabau gooide onlangs weer hoge ogen na zijn winst tijdens de Nacht van Vlaanderen. Komend weekend doet hij mee aan het PK meerkamp in Ieper en hij wil ook graag nog het clubrecord op de 800 meter aanvallen.
The post Jerben Clabau wil het clubrecord aanvallen op 800 meter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »