Vijf kandidaten voor de verkiezing van Tabaksfee: wie volgt Joni Vantomme op?

Op het terras van retroherberg In den Grooten Moriaen naast het Nationaal Tabaksmuseum wordt op zondag 3 september de nieuwe Tabaksfee verkozen in Wervik. Er zijn vijf kandidaten, het maximum volgens het reglement. Drie kandidaten wonen in Wervik, de twee anderen in Geluwe en Kruiseke.

Een nieuwe praktische proef is het populaire darts om 15 uur. “Iedere kandidate speelt met vier mensen die ze zelf kiest en elk krijgt drie pijltjes”, vertelt Dominiek Druart van het organiserende Cultuursmakers.

Bij de vijf kandidaten valt er een aantal zaken op. De allerjongste Sarah Myerson (16) is geboren in Tourcoing (Noord-Frankrijk). Ze woont in de Esdoornstraat, net als Esmy Nolf (19). Haar zus Emmy nam eerder al deel. Marie-Loor Bossuyt (21) woonde haar eerste levensjaren in Wilrijk. Haar vader Demsey is de uitbater van restaurant A L’Os in de Klytemolenstraat in Geluwe.

Eileen, de oudste

Eileen Bossuyt (21) uit Kruiseke is de oudste van het vijftal. Ze is de dochter van schepen Geert Bossuyt (Vooruit). Haar twee zussen Chiara en Finley namen eerder deel en werden telkens tweede. Lora Claeys (17) is de kandidate met de meeste hobby’s. “Ik speel toneel bij Hoger Op Wervik, doe recreatief aan atletiek, ben monitor op de speelpleinwerking Tistof en ik speel viool en piano”, vertelt ze.

Sarah Myerson volgt de richting economie in het vierde jaar van Sint-Joris Menen. Ze heeft drie zussen en een broer. “Mijn zus kreeg een uitnodiging om zich in te schrijven maar het was uiteindelijk ik die het deed”, lacht ze. Emmy behaalde aan Futura in de Hellestraat haar diploma verzorging en doet daar nu nog een jaar kinderzorg bij. Ze komt uit een kroostrijk gezin en heeft twee zussen en vier broers.

Daklozen

Marie-Loor Bossuyt begint over enkele weken aan de hogeschool Vives in Kortrijk aan haar laatste jaar graduaat orthopedagogie. “Ik deed stage en was jobstudent bij CAW Kortrijk, waar ik hielp bij de nachtopvang van daklozen”, vertelt ze. “Deze vakantie was ik jobstudent in de buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Geluwe en ik doe ook vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum Ter Beke Geluwe.”

“Darts wordt een nieuwe praktische proef” – Dominiek Druart, Lid Cultuursmakers

Ook Eileen Bossuyt studeert aan de hogeschool Vives en begint er aan het tweede jaar bachelor lager onderwijs. “Bij Chiro Jow zal ik starten aan mijn vierde jaar als leidster”, zegt ze. “Een andere hobby is omnisport in sporthal De Pionier.”

De kandidaten beginnen kort na de middag zonder publiek met een theoretische proef waarmee hun kennis over de actualiteit en Wervik getest wordt. Aansluitend stellen ze zich aan de hand van 20 persoonlijke foto’s voor aan de jury. Deze beide proeven vinden plaats in de leeszaal van het nabijgelegen Erfgoedcentrum De Briekenmolen.

Het tabaknaaien hebben ze al achter de rug. Ervaringsdeskundigen beoordeelden het resultaat. De kandidaten moesten vooraf al een zoektocht in het museum tot een goed einde brengen en namen ook deel aan de Grensleie-fietszoektocht die nog tot eind september duurt.

Ruim 5.000 euro

Er is een prijzenpakket in Wervikse Cadeaubonnen. “De toegezegde sponsorbedragen van de lokale handelaars worden door de stad meteen verdubbeld”, zegt Kris Deronne van de Dienst Toerisme. “De prijzenpot wordt voort aangevuld met mooie naturaprijzen (onder meer tablets, smartwatches, heerlijke streekproducten en cadeaupakketten). De prijzenpot bedraagt in totaal ruim 5.000 euro en is zelfs iets groter dan afgelopen edities.”

Het publiek kan zondag de nieuwe tijdelijks expo 100 jaar Belga bezoeken in het Tabaksmuseum, net als de tijdelijke tentoonstelling Smokebility met werk van grafisch kunstenaar en illustrator Ever Meulen. Kinderen kunnen zondag ook deelnemen aan de digitale zoektocht met de ErfgoedApp UiT met Vlieg. Er zijn mooie prijzen te winnen. Er zal ook een springkasteel staan.

De kroning van de opvolgster van Tabaksfee Joni Vantomme is voorzien omstreeks 16.30-17 uur. Jarenlang zorgde een coverband voor de muzikale ambiance tijdens de verkiezingsnamiddag. Ditmaal kozen de organisatoren voor een set van DJ Disco Addiction (Pedro Ingelbeen) uit Vlamertinge. (Erik De Block)

The post Vijf kandidaten voor de verkiezing van Tabaksfee: wie volgt Joni Vantomme op? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

In deze Brusselse buurt dweilt de politie met de kraan open: “Wie wil hier nog iets komen eten met zijn kinderen?”

Het Zuidstation is dan wel opgekuist, in de buurt errond tieren de drugs en het geweld welig. Dat bewijst ook de schietpartij van vorige week. “Dit is de Far West geworden”, getuigt een buurtbewoner. Ook schrijfster Lize Spit ziet haar buurt steeds meer verpieteren: “We horen elke week wel eens geschreeuw en zien dan iemand weglopen, dan wordt er iemand

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »