Actie tegen verhoogde PFAS-waarden in bloed

Climaxi en lokale actiecomités kwamen vorige week naar buiten met verontrustende PFAS-bloedresultaten. Volgens de organisaties schuiven de overheden de zwarte piet echter naar elkaar door en daarom voeren ze actie op verschillende locaties waar er problemen zijn.

Climaxi en actiegroep Wij, Raversijde voerden maandag actie omdat een bloedonderzoek aantoonde dat er te veel PFAS in het bloed zit. Er kwam een kleine delegatie opdagen in de Schoolstraat vlak naar de luchthaven met de vraag om actie te ondernemen tegen de problematiek van PFAS, maar ook in kader van de andere problemen in de wijk. Zo is er ongerustheid over de komst van een helihaven naast de bestaande wijk en zijn inwoners ook misnoegd over het verdwijnen van een bushalte centraal in de wijk. Anne Marie De Wilde uit de Middenlaan kwam de actie steunen. “Er is in het algemeen een groot gebrek aan communicatie. Wij worden niet bevraagd of geïnformeerd. We moeten alle informatie zelf zoeken. Er zijn ook heel veel problemen voor zo’n kleine wijk”, vertelt de inwoonster. De groep Wij, Raverijde hekelt al langer het gebrek aan communicatie vanuit de overheid. “Na twee jaar werden de omwonenden via een simpele folder op de hoogte gebracht van de situatie. Het is hallucinant. Na veel aandringen heeft de stad de inwoners verder geïnformeerd. Maar daar bleef het ook bij. De gezondheid van de mensen gaat voor op andere belangen. We vragen dan ook om een heldere communicatie te voeren, de bodemonderzoeken versneld te laten uitvoeren en de mensen de mogelijkheid te geven zich gratis te laten testen.” (LB)

The post Actie tegen verhoogde PFAS-waarden in bloed is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »