PVDA Kortrijk wil gratis tampons en maandverbanden in alle secundaire scholen, een evidentie bij De Lage Kouter

PVDA wil dat Stad Kortrijk zich aansluit bij de groeiende groep van steden die gratis tampons en maandverbanden aanbieden in de scholen en andere openbare plaatsen. Een paar Kortrijkse scholen doen dit al onder het initiatief van Goed GeRegeld: het Don Boscocollege, De Lage Kouter en GO! Athena campus Drie Hofsteden.

Dinsdag besliste de Brugse gemeenteraad om gratis tampons en maandverbanden te verdelen in de middelbare scholen. Net als Hasselt, Gent, Brussel, Genk, en vele andere steden gaan ze de strijd tegen menstruatie-armoede aan.

“Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten” – Lotte Tienpont

“Het is belangrijk dat steden en scholen hier aandacht aan besteden”, zegt Lotte Tienpont van PVDA-jongeren in Kortrijk. “Uit een studie van Caritas blijkt dat één op acht meisjes geen geld heeft om tampons of maandverbanden te kopen en daardoor soms niet naar school komt. Het is aan het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat álle Kortrijkse scholen meedoen. Met de start van het schooljaar zou dit een sterk signaal zijn. Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten”, besluit Lotte Tienpont.

Uitleg en voorzieningen

Onder meer buitengewoon secundair onderwijs De Lage Kouter in de Beekstraat voorziet in hun toiletten dispensers met verschillende hygiëneproducten. Van Goed GeRegeld, een project rond menstruatie-armoede, ontvingen ze eveneens menstruatiecups, tips voor hun sensibiliseringsactie en affiches om in de toiletten te hangen.

“We leggen uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent” – coördinator Annelies Desseyn

“In de klas nemen we de tijd om uit te leggen wat menstruatie is en welke producten je kan gebruiken. Daarbij leggen we ook uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent, maar dat je bijvoorbeeld onverwachts je regels kreeg of vergeten bent iets mee te nemen naar school. Ook bij de toiletten van de leerkrachten hangen dergelijke bakjes om stigma’s te vermijden”, zegt Annelies Desseyn, coördinator Gelijke Onderwijskansen (GOK) en algemene vakken. “We verdelen al jaren gratis tampons en maandverbanden in onze toiletten omdat daar ook effectief vraag naar is. We merken dat het heel goed werkt en er wordt geen misbruik van gemaakt. Donaties van verschillende hygiëneproducten zijn zeker welkom.”

The post PVDA Kortrijk wil gratis tampons en maandverbanden in alle secundaire scholen, een evidentie bij De Lage Kouter is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Gouverneur: vijf doden bij Russische aanval in regio Donetsk – Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

BWANA vervangt Mayorga; switch op vrijdag in line-up op Bosmolens Ommegang

In de programmatie voor de openingsavond van Bos Ommegang moest noodgedwongen een switch gemaakt worden. De beloftevolle band Mayorga moest afzeggen en wordt vervangen door BWANA, het al even beloftevolle project rond Friedel Dufait, op amper 19-jarige leftijd winnaar van De Nieuwe Lichting 2024 van StuBru.
The post BWANA vervangt Mayorga; switch op vrijdag in line-up op Bosmolens Ommegang

Lees meer »

Traiteurszaak Ramon gaat even dicht en ondergaat metamorfose

Honderdvijftig jaar na de oprichting van Lamon Traiteur, de gekende traiteurszaak op de Grote Markt in Roeselare, heeft zaakvoerder Mathieu Vanneste (37) grote plannen. De zaak gaat vanaf 9 augustus zes weken dicht en ondergaat een heuse metamorfose. “Meer ruimte voor zowel de klanten als voor ons om lekkere dingen klaar te maken.”
The post Traiteurszaak Ramon gaat even

Lees meer »

Vastgoedmakelaar Steve Meyus uit Sint-Kruis vanaf maandag 15 juli in ‘Huizenjagers’: “Vastgoed was een late roeping”

Vanaf 15 juli wordt het tiende seizoen van ‘Huizenjagers’ hervat. Steve Meyus uit Sint-Kruis strijdt samen met Indchara en Jason vier dagen lang voor de meeste punten, waarbij ze hopen de potentiële kopers te overtuigen om een bod uit te brengen.
The post Vastgoedmakelaar Steve Meyus uit Sint-Kruis vanaf maandag 15 juli in ‘Huizenjagers’: “Vastgoed was een late roeping”

Lees meer »

Miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt houdt eerste stockverkoop: “We houden er voor alle duidelijkheid nog niet mee op”

Bij miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt, die al zo’n vier decennia door Herman Van Daele (92) wordt gerund, is een stockverkoop van start gegaan. De dochters van Herman leiden de verkoop in goede banen, al benadrukken de zussen dat het niet om een uitverkoop gaat.
The post Miniatuurtreintjeswinkel Van Daele in Tielt houdt eerste stockverkoop: “We houden er voor

Lees meer »

Twintigers Jules, Louis en Jari pakken uit met nieuw concept Poco Padel in Veurne: “Unieke mix van sport en entertainment”

Met Poco Padel introduceren drie vrienden op zaterdag 27 juli een gloednieuw concept aan de Westkust. Hun padeltoernooi op het Will Tura Sportpark in Veurne mondt ‘s namiddags al uit in een ‘open air afterparty’. “Dit is uniek in onze regio, maar het idee slaat duidelijk aan bij zowel sportievelingen, feestvierders als sponsors.”
The post Twintigers Jules, Louis en

Lees meer »