Brugse reitjes opnieuw vervuild na hevige regenval

Door de hevige regenval woensdagnacht is er opnieuw vervuiling in de Brugse reitjes vastgesteld. De Brugse zwemdoortocht van 2 september komt mogelijks in het gedrang. Een analyse van waterstalen moet meer duidelijkheid brengen.

“Er drijft veel vuil op het water in de Augustijnenrei, de Gouden Handrei en de Spaanse Loskaai”, meldt Brugs burgemeester Dirk De fauw ons. Door de felle regenbuien woensdagnacht is er vanuit de overlopen veel vuiligheid mee in de reien beland.

Labo

“Net als vorige maand kent onze milieudienst de precieze oorzaak van de vervuiling niet. Onze stadsdiensten hebben enkele waterstalen genomen, die zijn voor verder onderzoek naar het labo gebracht. Het risico bestaat dat de zwemdoortocht van komend weekend dient geschrapt te worden. Alles hangt af van het resultaat van het onderzoek, dat moet uitwijzen welke vervuilende stoffen in het water terecht gekomen zijn. We hopen snel op meer duidelijkheid”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Op zaterdag 02 september organiseert de Koninklijke zwemclub de Brugse IJsberenkring de ‘Brugse doortocht’. Dit is een open water zwemwedstrijd voor zowel de competitie- als de recreatieve sporter. In de voormiddag start de competitie met de lange afstanden (5000 m en 3000 m).

In de namiddag staan de 1000 m wedstrijden geprogrammeerd. Na het competitie gedeelte kunnen ook de recreanten ‘genieten’ van het unieke, prachtige decor om hun 1000 m te zwemmen in de zwemjogging (start vanaf 15.15 uur). Het zwemparcours ligt in de nabijgelegen Langerei, ter hoogte van de school Sint-Leo-Hemelsdaele

Vervuiling

Het is niet de eerste keer dat de Brugse reitjes kampen met vervuiling deze zomer. In juni waren er al gelijkaardige vaststellingen. De vervuiling van de reitjes blijft een mysterie. Volgens milieuschepen Franky Demon veroorzaakte een defect overstort in de Korte Winkel in juni een deel van die vervuiling. Door de hevige regenval kon het overstort toen het rioolwater niet meer tegenhouden, het euvel is hersteld.”

Watermaatschappij Farys heeft de opdracht gekregen om met camera’s de rioleringen in de nabijheid van de reitjes te controleren op andere mankementen. Zo’n uitgebreid cameraonderzoek is wel een moeilijke en langdurende klus.

Volgens Franky Demon hebben de stadsdiensten deze zomer al heel wat riooldeksels opgetild: “Dat heeft niks opgeleverd, het is zoeken naar een naald in een hooiberg om te weten van waar de vette smurrie vandaan komt.

The post Brugse reitjes opnieuw vervuild na hevige regenval is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Verkoop speedpedelecs remt fors af

De verkoop van speedpedelecs, snelle elektrische fietsen, krijgt forse klappen. De oorzaak is onder meer het aanhoudende slechte weer. Al doet de tweedehandsmarkt voor speedpedelecs het wél goed.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »