Alle dertien gedumpte biggetjes voorlopig nog in leven, vier erg verzwakt

Het vorige week gedumpte hangbuikvarken en haar dertien biggetjes zijn nog allemaal in leven. Ze werden vorige week woensdag overgebracht naar de gespecialiseerde opvang Forrest & Friends. Vier van de biggetjes zijn erg verzwakt, maar worden van nabij opgevolgd. Binnen twee weken wordt de adoptieprocedure opgestart.

Een passant schrok zich vorige week een hoedje toen ze ging wandelen in het Preshoekbos, op de grens van Aalbeke, Lauwe en Marke. Goed verborgen in het struikgewas trof ze een hangbuikvarken aan, met aan haar zijde maar liefst dertien piepkleine biggetjes. Meedogenloos gedumpt.

Wat bleek zelfs, de zielige zeug zou haar dertien jongen ter plekke hebben gebaard. Het baasje had het beest hoogzwanger achtergelaten. Meteen werd dierenasiel Knuffelpootjes uit Rekkem erbij geroepen, die er op haar beurt de hulp van opvangcentrum Daisyfields vzw uit Aalbeke inschakelde.

Wonder

Met heel veel moeite – de mama moest met een pijltje verdoofd worden – konden de veertien dieren worden overgebracht naar Daisyfields waar ze de eerste zorg toegediend kregen. “Het was een van de moeilijkste reddingsoperaties die ik zelf al meemaakte”, vertelde Evelien Devriese van Daisyfields daarover. “Het was een wonder dat ze het had overleefd.”

Op woensdag 23 augustus werden de dieren overgebracht naar Forrest & Friends in Kaggevinne bij Diest. Dat opvangcentrum zet zich sinds 2017 in voor dieren die uit de vee-industrie zijn gered of verwaarloosd en/of gedumpt werden. Zij ontfermden zich over de mama en haar dertien biggen. “Dertien biggen is te veel, een zeug kan dat niet alleen. Dat zorgde ervoor dat vier biggen uitgedroogd en sterk verzwakt waren”, zegt coördinator Katleen Brams. “We vreesden voor hun leven, maar zetten alles op alles om hen erdoor te krijgen.”

Ze waren maar net in staat om nog wat melk te slikken, waardoor hun toestand stabiliseerde. Ze worden nog altijd van nabij opgevolgd. De overige negen biggen kunnen wel rondlopen, maar worden ook opgevolgd. “Ze worden bijgevoederd waar nodig maar we laten ze zoveel mogelijk bij hun mama, die we Daisy doopten.”

Adoptie

Daisy en haar biggetjes kunnen op 2 en 3 september bezocht worden tijdens een opendeurweekend. Na twee weken zal dan de adoptieprocedure opgestart worden. De biggen kunnen na 12 weken worden geadopteerd. “Daisy en haar dertien biggen hebben ontzettend veel geluk gehad. Maar hoeveel varkens zijn er die geen geluk hebben en dus geen opvang krijgen?”, vraagt Brams zich af.

Want het dumpen komt vaker voor dan men zou kunnen vermoeden. “Momenteel hebben we een opnamestop voor varkens en nog krijgen we wekelijks een vijftal aanvragen binnen. Een dier dumpen, is nooit oké en die vreselijke situatie kan alleen maar veranderen wanneer de regelgeving over het kopen en houden van varkens wordt aangepast.” (JD)

The post Alle dertien gedumpte biggetjes voorlopig nog in leven, vier erg verzwakt is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen

Deze zomer is er opnieuw veel te beleven in Roeselare! Als kind- en jeugdvriendelijke stad wil Stad Roeselare blijvend inzetten op plekken waar kinderen zonder zorgen kunnen spelen en bij elkaar zijn.
The post Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan

Juf Trui Deseure nam deze week afscheid van haar leerlingen, collega’s en ouders en gaat met pensioen. In GO-basisschool De Plataan in de Mandellaan in Roeselare wordt Trui omschreven als dé juf van het eerste leerjaar.
The post Juf Trui feestelijk uitgewuifd in De Plataan appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Zal premier van alle Fransen zijn”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »