Het gaat goed met de bijen in Knokke-Heist: “Kolonies worden intensief opgevolgd”

In 2015 mocht Knokke-Heist zich als allereerste gemeente ooit tot bijenvriendelijkste gemeente kronen en sindsdien blijft de kustgemeente zich inzetten voor de bij. En dat levert goede scores op, zo blijkt.

Deze maand bracht het Beeodiversity-team een routinebezoek aan de tien bijenkorven die Knokke-Heist sinds 2017 telt, verspreid over vijf sites. Acht op de tien kasten kregen minstens vier sterren op vijf. Toeval is dat niet. “De bijenkorven worden namelijk gemiddeld tien keer per jaar bezocht om de kolonies op te volgen op het vlak van populatie, voedsel, stuifmeel en broed”, zegt het gemeentebestuur.

Resultaten

De bijenkasten aan Cultuurcentrum Scharpoord zijn veruit de best presterende kasten. Zowel de populatie, de kwaliteit van eitjes, larven en poppen, de pollen en de hoeveelheid nectar scoren zeer goed. Ook de bijenkasten in Ramskapelle scoren goed met resultaten tussen de drie en vijf sterren. In de Paulusstraat heeft de ene kast een hoge kwaliteit (vier sterren) van nectar maar minder eitjes, larven en poppen (twee sterren), terwijl de andere kast een hoge populatie heeft (vier sterren) maar mindere kwaliteit van nectar (twee sterren). In de Nieuwstraat is een hoge populatie van bijen, larven, eitjes en poppen aanwezig (vier sterren) maar scoort de kwaliteit van de nectar matig met één ster. De vijfde site tenslotte, Knokke Compost, scoort eveneens minder wat betreft nectar (twee sterren) maar heeft wel een hoge populatie (vijf sterren) in één kast met heel wat eitjes, larven en poppen aanwezig (drie tot vier sterren).

Zeer dichtbevolkte kasten kregen extra bouwramen, drie in totaal, en één overbevolkte kast waarin de suikervoorraad voor werkster te laag was, kreeg siroop te eten. De volgende bezoeken door experten aan de bijenkorven zullen gericht zijn op de controle van de suikerreserves en het bijvoeren van de kolonie indien nodig. (MM)

The post Het gaat goed met de bijen in Knokke-Heist: “Kolonies worden intensief opgevolgd” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen hun slachtoffers om de tuin leidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »