Blauwalg aangetroffen in Moerdijkvaart: “We moeten wachten op meer stroming”

In de Moerdijkvaart in Gistel is blauwalg vastgesteld door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Er zit niets anders op dan te wachten tot dit voorbij gaat”, weet schepen van Milieu Wim Aernoudt (N-VA).

De Moerdijkvaart slingert van aan het kanaal Plassendale-Nieuwpoort op de grens van Snaaskerke en Oudenburg rond Gistel tot op de grens van Moere en Koekelare. Recent stelde de VMM blauwalg vast op twee punten: nabij de Kanaalstraat-Keiweg en langs de Vaartstraat vlak bij de brug over de E40. Blauwalg kan je herkennen aan de groene, roodbruine of bruingroene olieachtige laag op het water, en kan giftig zijn voor mens en dier.

Zwemmen en duiken verboden

“Na de vaststellingen van de VMM hebben wij onmiddellijk via de website en sociale media gecommuniceerd”, zegt Aernoudt. “Onder meer zwemmen en duiken is er strikt verboden, kajakken en hengelen wordt afgeraden. Activiteiten langs de oevers, zoals wandelen of picknicken, vormen geen probleem.” Vorig jaar diende het naburige Jabbeke nog een gespecialiseerde Duitse firma in te schakelen om blauwalg in domein Klein Strand te verwijderen. Zo’n vaart zal het in Gistel niet lopen.

“We kunnen alleen maar wachten tot de blauwalg is verdwenen. Blauwalg vormt zich bij een gebrek aan stroming en een verhoogde watertemperatuur. Spelen ook een rol: de uitspoeling van bemesting afkomstig van de landbouw en het lozen van afvalwater in het oppervlaktewater afkomstig van oudere woningen.”

Regenval

“Door de recente regenval na een droge periode spoelen meststoffen weg in het water. Gewassen hebben voeding, zon en warmte nodig. In een ideale wereld worden alle landbouwmeststoffen netjes opgenomen. Maar als het na een droge periode regent, spoelen nogal wat meststoffen weg. Vermits het recent meer geregend heeft zal er ook meer stroming komen waardoor het euvel zichzelf zal oplossen.”

The post Blauwalg aangetroffen in Moerdijkvaart: “We moeten wachten op meer stroming” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »