Bruggeling onder de loep (34): Schilder Brugse School Gaston Oorlynck

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: kunstschilder Gaston Oorlynck.

Wie op zoek gaat naar de naam Gaston Oorlynck in het aanbod aan kunstschilders van de zogenaamde Brugse School, is eraan voor de moeite. Zijn naam komt zelfs niet voor in het door Guillaume Michiels geschreven standaardwerk over die school. Ook op het internet zijn slechts summiere biografische gegevens te vinden. Ten onrechte, want de Brugse School is een overkoepelende benaming voor een aantal kunstenaars of een genre schilderkunst uit de 19de en de 20ste eeuw dat pittoreske hoekjes uit het ‘oude’ Brugge centraal plaatst.

Gaston Oorlynck werd op 26 mei 1909 in Brugge geboren als zoon van Frans, een letterzetter uit de Visspaanstraat, en Alice De Laender. Het gezin telde twaalf kinderen. Zijn lager onderwijs volgde Gaston bij de Broeders van Liefde in Groeninge en nadien volgde hij les in de Brugse Academie voor Schone Kunsten waar hij tal van eerste prijzen won.

‘Gezicht op de Dijver’ van Gaston Oorlynck. (gf) © Chris Weymeis

Ondertussen was hij vanaf zijn veertiende actief in het bedrijf van Louis Grossé junior waar hij de knepen van de glasschilderkunst leerde. Van 1932 tot 1972 werkte hij als tekenaar in het atelier van de Brugse goudborduurder Henri Slabbinck. Gaston ontwierp er vlaggen en schilderde er tientallen doeken met Brugse gezichten als thema. Die schilderijen dienden als relatiegeschenken voor Amerikaanse zakenrelaties.

Op 7 oktober 1933 trad Gaston Oorlynck in het huwelijk met Georgette De Mey met wie hij twee kinderen kreeg. Het echtpaar woonde circa twintig jaar in Assebroek en verhuisde nadien naar de Schouwvegersstraat in West-Brugge. Gaston Oorlynck overleed in Brugge op 12 februari 1989.

Brugse stadsgezichten

Als kunstschilder maakte Gaston Oorlynck vooral Brugse stadsgezichten in olieverf die hij met het paletmes op doek aanbracht. Zijn werk is overwegend klassiek-academisch van stijl en hij schilderde hoofdzakelijk met rood en oranje als dominante tonen, maar toch met sterke contrasten waarin de luchten dikwijls goede accenten leggen. Later, mogelijk onder invloed van zijn gemoedsstemmingen, ging hij waziger werken.

Oorlyncks werk is weinig gevarieerd, misschien omdat vooral zijn Brugse gezichten erg in de smaak vielen. Van dit laatste getuigen de drie individuele tentoonstellingen van de kunstenaar tussen 1962 en 1976; exposities waarop hij meer dan honderd schilderijen verkocht. Ooit zei hij: “Ik heb veel gewerkt, maar mijn Brugse doeken vormen toch de artistieke beloning van mijn inspanningen.” (CM)

The post Bruggeling onder de loep (34): Schilder Brugse School Gaston Oorlynck is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »