Vier copiloten blikken vooruit op rally Omloop van Vlaanderen: “Wij krijgen zeker waardering”

In aanloop naar de Omloop van Vlaanderen, op 1 en 2 september, nodigde Kristof Dejonghe enkele lokale copiloten uit in zijn snack-tearoom Ons Huis in Dadizele om vooruit te blikken naar de Roeselaarse rally. Jasper Vermeulen (30, Skoda Fabia R5), Marc Noppe (56, Porsche 997 GT3), Petra De Duytsche (49, Ford Fiesta R5) en Kristof Dejonghe (48, BMW M3 historic) genoten van een leuke babbel.

Waarom zijn jullie copiloot geworden?

Marc: “Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om piloot te worden. Als ik met de wagen rijd en ik hoor iets, dan wil ik al stoppen. Ik zou dus een zeer slechte piloot zijn want de geluiden die je allemaal hoort in een rallywagen zijn niet bij te houden. Daarenboven weet ik van mezelf dat ik nooit zo snel zou kunnen rijden. Maar ik heb wel de ambitie om één keer zelf een rally te rijden voor ik de helm aan de haak hang. Zo met een klein autootje helemaal achteraan starten en gewoon één keer rijden voor de fun.”

Kristof: “Dan wil ik wel met jou meegaan als copiloot. Zelf heb ik speedway gereden in Warneton en ik was daar redelijk goed in want ik werd er zelfs kampioen. Maar rally rijden is net iets te veel gevraagd. Ik heb gewoon geen verstand als ik achter het stuur kruip. Ik zou, bij wijze van spreken, door de muur rijden. Ik kan niet uitvoeren wat ik in mijn hoofd heb.”

Jasper: “Ik heb op jonge leeftijd lang aan karting gedaan, zelfs met Stoffel Vandoorne en met mijn pa ging ik heel veel naar de rally’s kijken. Toen Nigel Casier, een klasgenoot van mij, achttien jaar werd, stond hij aan mijn deur en vroeg hij mij om samen rally te rijden en zo kwam ik in de copilootstoel terecht. Ik had toen wel nog de ambitie om zelf te rijden, maar ik voelde me goed in mijn rol als copiloot en deed steeds meer ervaring op en kon zo rekenen op de interesse van de betere piloten.”

Petra: “Ik heb een paar keer zelf het stuur in handen genomen met onder andere een Citroën C2 en een Citroën Saxo maar als het gaat regenen, word ik bang dat ik de verkeerde reactie ga hebben. Ik heb dan waarschijnlijk geen lef genoeg. De regen ligt me niet, maakt me nerveus en dus vond ik het beter om de nota’s te lezen.”

Hoe ver reiken de ambities?

Marc: “Eigenlijk niet ver meer. Ik ben tevreden met de resultaten die ik bereikt heb en de rally’s die ik in het buitenland betwist heb waren stuk voor stuk supertof. Ik ben dit jaar bewust aan het minderen en mijn voornemen is om eind dit jaar te stoppen. Ik heb er dan twintig jaar als copiloot opzitten en vind het gepast om afscheid te nemen.”

Jasper: “Mijn ambities reiken ver. Ik ben van nature competitief ingesteld en wil nog ver geraken zoals bijvoorbeeld rally’s van het Belgisch kampioenschap winnen of zelfs het kampioenschap in zijn geheel te winnen. Maar je moet soms geluk hebben en de juiste mensen vinden op het juiste tijdstip. Ik hoop ooit de Dakar te kunnen betwisten, maar het is enorm moeilijk om in een team te geraken.”

Petra: “Ik dacht een paar jaar terug aan stoppen maar ik ben blij dat ik dat toch niet gedaan heb. Ik heb niet de ambitie om met veel andere piloten mee te gaan want telkens ik iemand anders navigeerde gebeurde er wel wat. Bert en ik voelen elkaar goed aan en hebben een leuke tijd in de rallywagen. Voor ons is de eindstreep halen belangrijk. We zijn geen 25 meer en denken al wat meer na. Wij rijden ons eigen tempo en zijn telkens tevreden als we zonder veel problemen aan de finish staan.”

“Dicht bij huis rally rijden, is altijd leuk” – Marc Noppe

Kristof: “Ik ben sinds mei 2022 begonnen met Ons Huis hier in Dadizele en heb momenteel heel weinig vrije tijd. Ik ben ook op een punt gekomen dat ik niet meer bij iedereen zou instappen. Momenteel doe ik nog een viertal rally’s per jaar en ondanks het feit dat ik de rally’s waar ik niet aan de start kom wel mis, ben ik best tevreden met de situatie zoals ze nu is.”

Wat zijn de kenmerken van een goede copiloot?

Marc: “Als copiloot moet je vooral stipt zijn, zin voor orde hebben en rustig blijven, zowel in als naast de wagen.”

Jasper: “De visie van de copiloot moet overeenkomen met de visie van de piloot. Dan alleen bekom je een goede samenwerking die leidt tot resultaten. Een goede copiloot moet ook de limiet van de wagen en van zijn piloot aanvoelen om zo het tempo mee te bepalen.”

Petra: “Stiptheid en orde zijn inderdaad van cruciaal belang, maar vertrouwen hebben in de piloot en de piloot goed aanvoelen zijn minstens even belangrijk.”

Kristof: “De rally goed voorbereiden is het werk van de copiloot die alle praktische beslommeringen op zich neemt. Het is ook belangrijk van de piloot rustig te houden tijdens de rally en daarvoor heb je als copiloot een zekere vorm van gezag nodig in de auto.”

Wordt de rol van de copiloot ondergewaardeerd?

Kristof: “In de periode rond 2005 was het altijd Vandorpe of Lietaer die wonnen, maar mijn naam werd nooit vermeld. Indien ik echter een foutje maakte, dan kwam ik wel in de krant.”

Jasper: “Ik denk dat veel piloten niet beseffen hoeveel werk een copiloot heeft voor en tijdens de rally. Maar de meeste piloten waarderen ons werk wel en de pers doet toch ook de moeite om de copiloot te vermelden.”

Petra: “Men zegt altijd dat piloten de bloemen zijn en copiloten de pot die eraan hangt. Maar ik hoop dat de piloten beseffen dat wij als copiloot heel wat tijd steken in de voorbereiding van de rally.”

Marc: “Ik ben geen persoon die zelf naar de pers zal toestappen en laat dat graag over aan de piloot. Maar ik ervaar wel dat de piloot dankbaar is voor hetgeen wij inbrengen. Dus die waardering is er wel.”

Hoe ervaar je als thuisrijder de Omloop van Vlaanderen?

Petra: “De rally van de laatste jaren is niet meer dezelfde als vroeger. De Stedelijke Expohallen als rallycentrum zorgden voor een unieke sfeer. Maar het blijft een toffe en leuke rally om te rijden. Daarenboven zijn de klassementsproeven niet supermoeilijk maar dat is misschien omdat wij een thuisvoordeel hebben.”

Jasper: “Een thuisrally is altijd leuk. Het is bijzonder jammer dat de Omloop van Vlaanderen niet bij de beste zes rally’s zit en daardoor een mindere bezetting zal hebben.”

Marc: “Dicht bij huis rally rijden, is altijd leuk. Dat de rally over twee dagen gespreid wordt is eveneens leuk maar wel een stuk duurder dan een rally over één dag.”

Jasper: “Een rally over twee dagen is interessant. De zaterdag krijg je een nieuwe kans want je krijgt andere proeven voorgeschoteld in andere omstandigheden en dat vormt een nieuwe uitdaging.”

Kristof: “Het is een toffe rally met het grote voordeel dat we alles van buiten kennen. Alleen vind ik dat de Zoning proef geen meerwaarde heeft. Vroeger was het leuk toen we het volledige rondpunt moesten rijden maar dat is jammer genoeg verdwenen. Voor de toeschouwers blijft het natuurlijk een leuke proef om te gaan kijken.”

Petra: “Aan de Zoning hebben wij geen goede herinneringen en in het donker vind ik het eerder akelig.”

Marc: “Ik heb geen problemen met de Zoning maar een meerwaarde voor de rally is het niet.”

Jasper: “Het is inderdaad geen meerwaarde maar verder heb ik er geen problemen mee. Het toffe is dat je met meerdere wagens onderweg bent en dat is toch een aparte beleving.”

The post Vier copiloten blikken vooruit op rally Omloop van Vlaanderen: “Wij krijgen zeker waardering” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

Remco Evenepoel in het hooggebergte: is 8,5% zijn breekpunt? En waar is hij levensgevaarlijk voor zijn concurrenten?

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Wij analyseerden alvast alle bergetappes die Evenepoel reed sinds hij prof werd. Vandaag deel 1: wat zeggen de

Lees meer »

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »