Zwemschool Hydra uit Boezinge opent een laatste keer de deuren: “Een mooi afscheid en eerbetoon”

Voormalige zwemschool Hydra staat al 15 jaar leeg, maar opende afgelopen weekend een laatste keer voor de expo ‘Een duik in het verleden’, een initiatief van de kleinkinderen van oprichters Magda (86) en Noël (84). “Met hun levenswerk hebben oma en opa hier talloze streekbewoners leren zwemmen.”

Arbeiders uit Italië kwamen meer dan een halve eeuw geleden naar Boezinge om de azuurblauwe mozaïektegeltjes minutieus te plaatsen in het eerste overdekt zwembad in de regio van Ieper. Geen overheidsopdracht, maar een privaat initiatief van Magda Deschodt en Noël Dewulf. “Zij spelen hier in een kleine gemeente klaar wat vele grotere gemeenten en steden niet kunnen of durven”, sprak de Boezingse burgemeester bij de opening in 1972.

Riskant

“Het was een zeer riskante onderneming, omdat hier toen nog geen schoolzwemmen bestond voor lagere scholen”, vertelt Magda. Kinderen uit meer dan 15 Westhoekgemeenten leerden er zwemmen. Naast deze regionale pioniersrol zat het zwembad elke week overvol door lessen voor ouders van de schoolkinderen en andere ouderen, redderscursussen, aquagym en waterballet, aquakiné en onderwatermassages, clubzwemmen, groepsverhuur, dopen en vaste bezoekers zoals de pastoor uit het dorp. Het succesverhaal van Magda en Noël werd bekroond met een trofee door de minister van Onderwijs en Hydra werd bekend als de zwemschool van de Westhoek.

Eindeloze stroom

De eindeloze stroom schoolkinderen, drukke werkuren, stijgende kosten, verstrengde regelgeving en concurrentie met nieuwe openbare zwembaden maakten de uitbating na meer dan dertig jaar onhoudbaar. In 2008 sloot het zwembad definitief de deuren.

“Het kriebelde om iets cools te doen met het leegstaande zwembad, nu het er nog is” – Kleindochter Lotte

“Het kriebelde om iets cools te doen met het leegstaande zwembad, nu het er nog is”, vertelt Lotte Beernaert (23), kleindochter van Magda en Noël. Samen met kleinzoon Seppe Dewulf (24) en vrienden Siebe Jansegers (23) en Lisa Pollée (22) zocht Lotte jong talent uit hun omgeving om de lege kuip te vullen met kunst.

Levenswerk

“Zo wilden we de sfeer, verhalen en herinneringen van weleer weer tot leven wekken”, vervolgt Lotte. “Dat gaf stress, want we waren bezig met het levenswerk van oma en opa en een bekende plek, waar talloze streekbewoners leerden zwemmen. Het moest een mooi afscheid en eerbetoon worden.”

“Werkelijk overal worden we nog herkend door vroegere zwemmers” – Magda

“Toen we dit zagen, kregen we een nostalgisch gevoel”, reageert Magda. “De expo is uniek. Wat deze jonge mensen hier na een heel jaar hard werken hebben gerealiseerd, mag gezien worden.”

Peking

Doorheen het weekend doken zeker 1.500 mensen het zwembad in. Magda werd er aangeklampt door nostalgische fans, die vroegen om hun expoboekje te handtekenen. “Werkelijk overal worden we nog herkend door vroegere zwemmers, zelfs tot in Peking”, verrast Magda. “Toen we er op reis waren, werd ik aangesproken door een Belgisch koppel: ‘mevrouw, wij hebben leren zwemmen bij u’. Wat later zal gebeuren met dit gebouw? Dat weten we zelf nog niet.” (TP)

The post Zwemschool Hydra uit Boezinge opent een laatste keer de deuren: “Een mooi afscheid en eerbetoon” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »