Zomerwerking voor anderstalige kinderen afgesloten met feest in VBS Duinen: “We dromen van een heuse zomerschool in Bredene”

De Zomerwerking voor anderstalige kinderen heeft een streep onder haar activiteiten voor 2023 gezet. “We brachten een 30-tal kwetsbare kinderen en hun ouders samen, luisterden naar hun verhalen en probeerden ervoor te zorgen dat de kinderen Nederlands bleven oefenen”, aldus initiatiefneemster Rukhsana Zubair.

Rukhsana Zubair werkt als brugfiguur tussen gemeente en (basis)scholen en is bekend van haar onderneming ‘poppen met een verhaal’. Toen ze als vrijwillig therapeute aan de slag was in het Tejo-huis in Oostende leerde ze er aan de hand van onder meer Playmobilpoppen situaties uit te beelden. Toen ze geen poppen vond, die pasten bij haar eigen achtergrond en die van jongeren met een migratieachtergrond, begon ze zelf poppen te maken met andere, traditionele kleren.

Steun

“Ik ontving via de Koning Boudewijnstichting steun voor mijn initiatief. Steun die ik inzette voor kwetsbare kinderen in Bredene. Sinds mei van dit jaar volg ik een twintigtal kinderen op via mijn werking in nauwe samenwerking met de VBS Duinen en Ruben Bracke.”

Zomerschool

Dat resulteerde in een voldragen zomerwerking, de opvolger van de poging tot zomerschool die directeur Tom Doise vorig jaar al op touw zette. “In mei en juni bracht ons project al wekelijks kwetsbare kinderen en ouders samen. We startten toen met een potje badminton als opwarmer omdat veel van de mama’s bekend waren met deze sport uit hun jeugd. Op die manier konden we meteen de brug leggen naar de jongeren. Het ging ons toen vooral om het opbouwen van vertrouwen en het behouden van een sterke band met de gezinnen. Zo creëerden we in mei en juni een veilige omgeving, waarin de kwetsbare kinderen en ouders zich op hun gemak voelden. Die tijdsinvestering was broodnodig om vlekkeloos in de maanden juli en augustus te kunnen starten met de zomerwerking.”

Persoonlijke verhalen

Tijdens die zomerwerking draaide alles om sport, spel, samen iets eten en het vertellen van persoonlijke verhalen. “De methodiek ‘verhalen op de sofa’ was de rode draad doorheen onze werking. Op die sofa werden er verhalen verteld of vragen over het dagelijkse leven gesteld. We hebben strandbloemen gemaakt, spelletjes gespeeld zoals ‘mens erger je niet’ of UNO, er werd voorgelezen,… De allerkleinsten kregen er zelfs de papfles zodat ze een middagdutje op de sofa konden doen.

Met andere woorden: we zorgden voor fijne ‘familie’momenten op de sofa waar de gezinnen zich aan konden opwarmen en waardoor ze konden opveren. Tijdens de activiteiten van de zomerwerking moedigden we de kinderen ook aan om hun Nederlands te blijven oefenen, zodat ze tijdens de zomer geen extra achterstand oplopen.”

Lokalen boven ReCycle

Ruhksana bedankte vrijdag directeur Tom Doise voor de gastvrijheid in de VBS Duinen en de Koning Boudewijnstichting voor het financiële ruggensteuntje.

“We hebben een droom om de zomerwerking in Bredene om te bouwen naar een echte zomerschool. Hiervoor hebben we partners en financiële steun van het lokale beleid nodig. Hopelijk hebben we met de zomerwerking de meerwaarde kunnen aantonen en begeesteren we het beleid in ons warm Bredene om mee te investeren in een zomerschool voor onze gemeente.” Een onderkomen voor de zomerschool zou volgens Zubair misschien kunnen gevonden worden in de lokalen boven ReCycle in de Kapelstraat.

(MM)

The post Zomerwerking voor anderstalige kinderen afgesloten met feest in VBS Duinen: “We dromen van een heuse zomerschool in Bredene” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorst burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie)

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien”

De iPhone-herstelservice Kraks, sinds 2011 gevestigd in de Smedenstraat, verhuisde onlangs naar een pand in de Dampoortstraat waar voorheen de winkel Bensport gevestigd was. “Deze nieuwe locatie geeft ons de ruimte om nog te groeien”, zegt zaakvoerder Gauthier Top.
The post iPhone-herstelservice in voormalig pand Bensport: “Deze nieuwe locatie geeft ons alle ruimte om te groeien” appeared first on

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »

Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt

Een 37-jarige man uit Nieuwpoort riskeert een effectieve celstraf van zes maanden nadat hij een vrijwillig brandweerman aanviel op de kerstmarkt. Hij sloeg de man een hersenschudding. K.D., die al 21 veroordelingen op zijn palmares heeft, minimaliseerde de feiten. “Hij had me eerst uitgedaagd”, klonk het.
The post Agressor (37) slaat brandweerman hersenschudding op kerstmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »