Kunstenaar Adelbert Algoed fleurt kabinet burgemeester op met muurschildering

De Kortrijkse schilder-kunstenaar Adelbert Algoed maakte in de gang aan het kabinet van burgemeester Ruth Vandenberghe een opvallende muurschildering van 3 bij 2 meter. Het werk ‘Veritas Semper Vincit’ is gebaseerd op het bekende schilderij ‘De vrijheid leidt het volk’ van de Franse schilder Eugène Delacroix.

Het idee voor de muurschildering ontstond toen Adelbert Algoed, het alter ego van Kortrijkzaan Bart Algoed (40), eind vorig jaar een afspraak had op het kabinet van burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

“Het viel Adelbert op dat de witte muren van het stadhuis eentonigheid uitstraalden en weinig kunstzinnigs. Hij stelde voor om er iets op te zetten. We wisselden wat ideeën uit en we gaven Adelbert carte blanche om de witte muur te beschilderen”, zegt Ruth Vandenberghe. Adelbert inspireerde zich op het doek De vrijheid leidt het volk van de Franse schilder Eugène Delacroix. Daarop toont Delacroix Marianne in ontbloot bovenlijf als de verpersoonlijking van vrijheid, tijdens de Franse juli-revolutie van 1789.

Nachtburgemeester

Adelbert gaf de muurschildering de naam Veritas Semper Vincit: de waarheid overwint altijd. “Ik maakte een knipoogje naar onze Guldensporenslag”, verklapt Adelbert. “Ik doorspekte het schilderij met Kortrijkse herkenbaarheden en voorzag het van enige luchtigheid”, aldus Adelbert.

Zo zien we niet de juli-revolutie, maar de Guldensporenslag, niet het Parijse straatbeeld, maar de Broeltorens, niet Marianne, maar een vurige vrouw die aan iemand anders doet denken. “Dat was een beetje suggestief, maar ik ben blij dat Kortrijk eindelijk een vrouw heeft als burgemeester. De titel van het werk, Veritas Semper Vincit, is een knipoog naar de Kortrijkse politiekers in het stadhuis.”

Bart Adelbert Algoed behaalde een diploma schilderwerken aan het VTI Kortrijk. Hij volgde later nog tekenen en toegepaste kunst aan de kunstacademie in Kortrijk en monumentale kunst aan de Kunstacademie Zwevegem. Bart baatte in Kortrijk tien jaar lang een café uit en was ook bekend als Nachtburgemeester.

The post Kunstenaar Adelbert Algoed fleurt kabinet burgemeester op met muurschildering is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken

28 juni 2024 was de laatste schooldag voor Tine Vanhauwaert, Martine Vervaecke en Manuela Debaere. De twee kleuterjuffen en de leerkracht lichamelijke opvoeding trekken na zowat een hele carrière in de Basisschool Moorsele (BAMO) de schooldeur voorgoed achter zich dicht.
The post Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »