50ste Vierdaagse van de IJzer op een na beste editie ooit

De Vierdaagse van de IJzer was vandaag, vrijdag, aan zijn laatste dag toe. Na Oostduinkerke, Diksmuide, Poperinge kwam op deze vierde dag Ieper aan de beurt als start- en aankomstplaats. Daarbij maakten de deelnemers een passage in de kazerne van Ieper, waar het War Heritage Institute bezig is met de uitbouw van het ‘tankmuseum’. Met iets meer dan 10.980 wandelaars – een voorlopig cijfer – is de op een na beste editie ooit.

“We kregen de vraag van de organisatie van de Vierdaagse of we iets wilden doen voor de wandelaars”, zegt directeur Franky Bostyn. “Uiteraard waren we daarvoor te vinden, vooral als de stappers door de kazerne mochten passeren en zo een blik konden werpen op onze voertuigen. Het is de eerste keer dat mensen onze tanks en ander tuig te zien kregen. De vele leuke reacties geven aan dat velen er positief tegenover stonden.”

Mooie streek

Veel stappers namen even de tijd om een selfie te maken met op de achtergrond bijvoorbeeld een Leopardtank. “Voor onze zoon Adam (9) is dit wel fijn”, zegt de Nederlandse Emma Hoogerwerf (43), die samen met haar man Martijn De Wijs (44) en hun drie kinderen naar de Westhoek kwamen afgezakt.

“Het is via mijn ouders, die heel graag wandelen, dat we dit wandelevenement leerden kennen. We liepen al vaker mee. Vroeger deden we de langere afstanden, maar nu beperken we ons tot Ieper vanwege de kinderen. Het is heel mooie streek en al het militaire die aan de tocht verbonden is, vindt mijn zoon uitermate leuk.”

Verrassingen

“Aan alle wandeldagen is er een verrassing verbonden, omdat het de vijftigste verjaardag is. Vandaag zijn dat de tanks, iets wat je toch niet alle dagen te zien krijgt.”

Het koppel gaat na de wandeling meteen terug naar Nederland, maar verbleef in totaal een weekje in de Westhoek, waarbij onder meer het Passchendaele Museum werd bezocht.

Mentale en fysieke uitdaging

In Kemmel treffen we twee vrienden die voor het eerst meestappen. “Maar wellicht niet onze laatste keer”, zegt Romeo Bafcop (30) uit Tielt, die zich liet verzorgen voor een blaar die hem al even parten speelde.

“We wandelen graag, maar we namen nooit eerder deel aan de Vierdaagse. Voor een eerste keer kan het wel tellen, want we stapten 4 keer de 32 km. Het was wel een beetje een mentale en fysieke uitdaging voor onszelf.”

Feestje bouwen

“Het wandelen nemen we serieus, maar ik moet toegeven dat we het onszelf een beetje moeilijk maakten door er alle dagen een feestje aan te bouwen. Ik vermoed dat we gisteren (donderdag) alle cafés van Poperinge hebben gezien. (lacht) Maar bon, de organisatie was top en volgend jaar komen we terug.”

Directeur Jef Verstraete hoort het graag. “Het was een topeditie. We klokten af op iets meer dan 10.980 wandelaars, maar dat is maar een voorlopig cijfer. Het is de op een na beste editie ooit, na die van 2014 waarbij er 11.000 stappers werden geteld.”

Eerbetoon

“De eerste dag was het heel warm en waren er meer medische tussenkomsten dan anders, maar op de andere dagen was het goed wandelweer. Op deze slotdag vreesde ik voor de regen, maar uitgezonderd vrijdagmorgen in Poperinge bleef het droog. We kunnen op dat vlak dus echt niet klagen. Ik blik dan ook met een heel tevreden gevoel terug op deze 50ste editie.”

Ter gelegenheid van de 50ste editie werden ook vijf kranige mannen gehuldigd die al een halve eeuw lang wandelen in de Westhoek tijdens de jaarlijkse Vierdaagse van de IJzer.

The post 50ste Vierdaagse van de IJzer op een na beste editie ooit is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

“Ze werd aan haar lot over gelaten”: jonge vrouw die herstelt van botkanker moet krukken afgeven bij concert Taylor Swift

Een jonge vrouw – die net meerdere operaties achter de rug had – wilde het concert van Taylor Swift in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam bijwonen met haar krukken. Maar ze moest haar krukken afgeven bij de beveiliging, anders werd haar de toegang ontzegd. De ArenA heeft inmiddels wel haar excuses aangeboden. “Onze standaardprocedures zijn niet gevolgd. Onze welgemeende

Lees meer »

BK Cornhole krijgt tweede editie

Na een succesvolle eerste editie van het Belgisch kampioenschap cornhole volgt op zaterdag 3 augustus een tweede editie, weliswaar met een dubbel zo groot deelnemersveld. Het BK vindt plaats tijdens de driedaagse Aarthurfeesten op de Rodenbachwijk in Hooglede.
The post BK Cornhole krijgt tweede editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »