Leve lezen!

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.

Op de Facebookpagina van Stad Tielt zag ik twee weken geleden een oproep: onze bibliotheek zocht twee vrijwilligers voor de Leesjury van Iedereen Leest. De Leesjury is een boekenclub waar kinderen samenkomen om over boeken te praten.

Met boeken ben ik altijd graag bezig, dus ik heb me meteen kandidaat gesteld. Als begeleider lees je samen met de andere juryleden acht boeken waarover je dan in gesprek gaat. Er zijn zes vergaderingen tussen september en april. Tot mijn vreugde is mijn kandidatuur aangenomen, want ik hou van boeken en van kinderen, dus dit is een gedroomde combinatie.

“Ik hou van boeken en van kinderen, dus de Leesjury is een gedroomde combinatie”

De oproep voor de Leesjury bracht me terug naar mijn eigen kindertijd. De liefde voor de boeken was er al snel, want mijn ouders namen ons, mijn zus en ik, al op jonge leeftijd naar de bibliotheek. Terwijl zij boodschappen gingen doen in wat toen nog de GB – het huidige Carrefour – was, mochten wij boeken uitkiezen. Ik herinner me de verhalen van Bartje van Anne de Vries en Roald Dahl: allemaal heb ik ze verslonden. Mijn moeder grapt nu vaak dat de enige momenten waarop mijn zus en ik totaal niet naar haar luisterden diegene waren waarop we in de zetel verdiept zaten in een boek – zo opgeslorpt waren we in wat we lazen. Mijn zus is vier jaar ouder en ik wilde al snel de boeken lezen die zij las. Zo las ik jonge leeftijd de boeken van Johan Ballegeer, Jan Terlouw en Bart Moeyaert.

Vandaag hoor je vaak dat jongeren niet meer lezen omdat ze te veel tijd op hun smartphone doorbrengen. Toch denk ik dat er aan die ‘ontlezing’ iets valt te doen. Laat je kinderen op jonge leeftijd kennismaken met boeken. Lees hen elke avond voor en neem hen mee naar de bibliotheek. Grote kans dat u daarmee de kiem plant voor een levenslange liefde voor het boek.

The post Leve lezen! is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife kunnen binnenkort aan Spanje worden overgeleverd

De Brusselse raadkamer heeft het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar verklaard tegen de twee verdachten die in België zijn opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife. Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23) kunnen binnenkort dus aan Spanje worden overgeleverd. Woensdag raakte bekend dat

Lees meer »

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw in bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »