Samenwerking Damme en Herita voor invulling hospitaalsite

Stad Damme heeft met Herita een overeenkomst afgesloten voor het beheer en de exploitatie van de hospitaalsite in Damme-centrum. Daarmee zorgt de stad voor een verdere publieke invulling van de site na de afloop van het erfgoedlab.

Na de zomer komt een einde aan de projectsubsidie voor het erfgoedlab tussen de steden Brugge en Damme. Dat was een driejarig project met ondersteuning van de Vlaamse overheid. Het erfgoedlab combineerde exposities, ateliers en workshops om de aanwezige erfgoedcollecties van beide steden in de kijker te plaatsen. Meteen was het een gelegenheid om de mogelijkheden van de site te verkennen. Als deel van het project schreef projectleider Mariebelle Deceuninck ook een inspiratiegids met tips die op de site van toepassing zijn, maar ook elders kunnen worden benut.

Veel potentieel

“De succesvolle werking van het erfgoedlab toonde het potentieel van de historische site. Nu gaan we in dezelfde richting met een nieuwe partner verder zodat deze prachtige gebouwen toegankelijk blijven. Herita zal een invulling geven met focus op de historiek en de erfgoedwaarde, maar ook met tijdelijke tentoonstellingen”, zegt burgemeester Joachim Coens.

Herita is een vereniging die erfgoedsites in Vlaanderen beheert en restaureert. Haar doelstelling is om ze te bewaren voor de volgende generaties. Ze doet dit met steun van vrijwilligers. Het erfgoed dat Herita beheert, stelt ze open voor het publiek. Zo groeit ze tot de National Trust van Vlaanderen. Vanuit die rol legt ze ook connecties met gelijksoortige organisatie over de hele wereld. Op de lijst van gebouwen die Herita beheert staan onder meer het Fort Napoleon, de kastelen van Beauvoorde, heers, Laarne en de molen van Hoeke.

Evaluatie na drie jaar

De Damse gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst met Herita vzw goed. Na drie jaar zal de overeenkomst geëvalueerd worden en kan ze verlengd of aangepast worden. De overeenkomst houdt geen financiële engagementen in voor het lokaal bestuur. Zij stelt enkel de gebouwen en terreinen ter beschikking en logistieke ondersteuning. De samenwerking omvat het middeleeuwse hospitaal met enkele aansluitende gebouwen waar het klooster en de keuken waren gehuisvest en de Margaretavleugel van het voormalige rusthuis. De aanpalende tuinen maken ook deel uit van de overeenkomst en zullen maximaal publiek toegankelijk worden gemaakt.

The post Samenwerking Damme en Herita voor invulling hospitaalsite is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Lieva (55) verloor haar twee benen in een ongeval, net als slachtoffer van Nick Bril: “Nog elke ochtend denk ik: zouden ze er weer aangegroeid zijn?”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »