Na 26 jaar verlaten Jean-Marie en Brigitte café ‘t Katspel: “We hebben veel moeten missen”

Na 26 jaar trekken Brigitte Demeester en Jean-Marie Desodt na een laatste tap op zaterdag 26 augustus de deuren van Café ’t Katspel op De Platse in Boezinge definitief achter zich dicht. Daarna volgt hun welverdiend pensioen. De nieuwe uitbater Andy Wybo uit Ieper opent de deuren op 2 september.

Het was op 7 april 1977 dat Brigitte Demeester (65) voor de eerste keer als zelfstandig uitbaatster de deuren van Café ’t Katspel met frituur op dorpsplaats het Katspel in Boezinge opende. “Ik werkte voordien bij stoffen Rouseré in Ieper in het magazijn en was al dikwijls ingesprongen achter de toog in Café ’t Katspel bij de vorige uitbater Geert Baron. De gezondheid van zijn vrouw Genia was niet goed en hij had al een paar keer laten vallen dat hij zou stoppen met het café. Op mijn werk ging het minder goed en ik had er thuis met Jean-Marie al eens over gesproken om misschien het café over te nemen. Maar Baron stopte ineens sneller dan voorzien en ik moest nog mijn maand vooropzeg doen. Jean-Marie deed toen nog de nacht, en die eerste maand hield hij dan open vanaf 11 uur, tot ik thuis kwam en dan overnam. Ik heb één weekend geholpen in de frituur met Baron om het aan te leren en moest het dan alleen doen. Als ik in het weekend in de frituur stond, deed Jean-Marie het café. Onze kinderen Ellen en Joeri waren toen tieners.”

Verenigingen Motoclub Speedy en liefhebbersvoetbalclub Dream Team Katspel hadden al hun lokaal in ‘t Katspel, intussen zijn daar nog een biljartclub en recent na corona een vogelpikclub bijgekomen. Ook het Sint Maartenscomité en het kermiscomité vergaderen er. “Jean-Marie is voorzitter van het kermiscomité, we zijn er alle twee ingegaan in 2005. Jean-Marie had toen beloofd aan het ziekbed van Herman Laurens om te helpen met zijn zoon Jan Laurens voor het voortbestaan van de kermis en het vuurwerk. We gaan beiden nog in het kermiscomité blijven, en ook de soep voor de soeprondes ten voordele van het vuurwerk in februari gaan we blijven maken, maar dan in onze eigen garage hier een paar huizen verder. We zijn dus niet ver weg”, knipoogt Brigitte. “En als mottoliefhebbers blijven we lid van mottoclub Speedy. Ik ga nu ook links en rechts wat meer kunnen helpen met de kermis of andere evenementen nu ik niet meer in het café sta”, vertelt ze.

Profiteren

De beslissing om te stoppen met café ’t Katspel is er niet ineens gekomen. Jean-Marie (64), die werkte in de brouwerij Leroy is al vier jaar met pensioen en sukkelt met zijn rug en zijn gezondheid. “Ik ben 65 en ben nu ook met pensioen”, vertelt Brigitte verder. “Op 1 november ben ik gevallen en was ik drie maanden buiten strijd. Daarnaast waren we tijdens de coronasluiting gewoon om samen thuis te zijn en niet meer gebonden te zijn aan vaste openingsuren. En de laatste twee jaar kwamen verschillende mensen van onze leeftijd te overlijden of werden ze ziek, waardoor we allebei nood kregen om samen van het leven te profiteren, nu het nog kan.”

herinneringen

Van die 26 jaar kunnen Brigitte en Jean-Marie zonder moeite een boek schrijven met vele herinneringen. “Over de kroegentocht die Jean-Marie samen met Johan Lagrou organiseerde tijdens de kermis”, vertelt Brigitte. “Er waren toen in Boezinge nog tien cafés… nu zijn dat er amper nog twee”, zuchten ze. “Op initiatief van en met priester Patrick organiseerden we ook jaren een kerstavondfeest met maaltijd aan een schappelijke prijs voor eenzame mensen die hier dan samen kerstavond konden vieren. De pandemie heeft daar een einde aan gemaakt. Vele klanten zijn intussen in al die jaren vrienden geworden. En kinderen die we weten geboren hebben van klanten zijn intussen ook al klant. Al blijven de jongeren vergeleken met vroeger nu wel weg uit de cafés. Vroeger kwamen ze met een hele bende om frieten en bleven dan plakken. De late uren gaan we niet missen, het sociaal contact met de mensen en dan vooral de vaste klanten wel. Nu rest ons meer tijd voor onze kinderen en kleinkinderen en om zelf meer weg te gaan, want we hebben veel gemist in al die jaren dat we achter de toog stonden.”

De laatste tap van Brigitte en Jean-Marie is op zaterdag 26 augustus vanaf 17 uur tot de laatste klant.

The post Na 26 jaar verlaten Jean-Marie en Brigitte café ‘t Katspel: “We hebben veel moeten missen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt

Westtoer huldigde 624 vrijwilligers naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het meter- en peterprogramma. Zij controleren hun traject minutieus en zorgen er zo voor dat de miljoenen recreanten die jaarlijks komen wandelen en fietsen in West-Vlaanderen optimaal kunnen genieten.
The post Fouten zoeken voor je plezier: deze peter en meters zetten onze wandel- en fietsnetwerken op punt appeared

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Stagiair Joe (37) mag ziekenhuis zes maanden na bizar ongeval op parking The Jane verlaten, maar wacht nog lange revalidatie

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale

KSV Pittem A kon na een sterke eindronde alsnog de promotie naar tweede provinciale bewerkstelligen. De promovendus kon de huidige kern bijeen houden en aanvullen met een zestal nieuwkomers. Zij krijgen Pieter Danneels als sportieve baas.
The post KSV Pittem A hoopt op rustig seizoen in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »