Steeds meer bedrijven willen leerlingen opleiden

Steeds meer West-Vlaamse bedrijven hebben een erkenning om leerlingen op te leiden via het systeem van duaal leren, maar het aantal bedrijven dat dit effectief doet, stijgt minder snel.

Bij duaal leren combineert de leerling of cursist een opleiding op school met leren in een onderneming. “Sinds de start van duaal leren in het schooljaar 2019-2020 verdrievoudigde het aantal West-Vlaamse bedrijven dat een erkenning als aanbieder van duaal leren kreeg”, zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V).

Zij vroeg cijfers op bij haar partijgenoot en Vlaams minister van Werk Jo Brouns. “Momenteel staan al 2.108 West-Vlaamse bedrijven klaar om leerlingen te ontvangen op de werkvloer. Voor heel Vlaanderen gaat het om 10.225 bedrijven. Gemiddeld heeft ieder bedrijf 3,5 erkenningen, zij kunnen dus vaak meerdere leerlingen opleiden. Het grootste aantal erkenningen situeert zich in de bouwsector.”

Extra inspanningen

Er is bij bedrijven dus veel bereidheid om de werkcomponent van duaal leren te voorzien, maar het aantal ondernemingen dat effectief leerlingen opleidde in de voorbije jaren, steeg niet zo snel. “In West-Vlaanderen werden er tijdens het voorbije schooljaar in 465 bedrijven ook effectief overeenkomsten duaal leren afgesloten”, vervolgt Loes Vandromme. “In het schooljaar 2021-2022 ging het in onze provincie om 318 bedrijven. De sector met de meeste overeenkomsten is de bouw, maar ook in de groene sectoren en de horeca groeide het aantal bedrijven. Dit zijn net ook de sectoren die heel vaak goed bereikbaar zijn omdat ze overal in het stedelijke en het landelijke Vlaanderen verspreid zitten.”

Inspanningen

Volgens het Vlaams parlementslid kunnen er nog inspanningen gebeuren om de match tussen leerlingen en bedrijven vlotter te laten verlopen. “Er is onder andere RadarDuaal, een online applicatie die vraag en aanbod op het vlak van werkplekleren in kaart brengt. Vandaag is de toepassing beschikbaar voor een beperkt aantal sectoren en hebben ook nog maar een beperkt aantal mensen toegang. In West-Vlaanderen is er daarnaast ook het steunpunt Duaal Leren dat maatwerk kan bieden. Er zijn dus nog wel wat opportuniteiten om duaal leren verder uit te rollen.”

The post Steeds meer bedrijven willen leerlingen opleiden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Steven De Lelie is terug als Bert(je) in de ‘Familie’-webreeks: “Ik moest voor de rol een paar kilo kwijt”

“Leven van enkel acteren? Ik wil mijn kinderen fatsoenlijk eten geven.” Steven De Lelie (47) heeft een job naast het scherm en podium, maar toch kruipt hij opnieuw in de huid van booswicht Bert(je) Van den Bossche. Niet in ‘Familie’, want daar is het Jan Sobrie die Bert vertolkt na plastische chirurgie, wel in de nieuwe webserie ‘Familie – Het

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »